Annonce

Automat-valg af uddannelse fastholder løngab

Så længe vi har et kønsopdelt arbejdsmarked, lige så længe vil vi have urimelige lønforskelle. Vi skal have et opgør med de unges automatvalg af uddannelse.
Søndag 1. marts er der deadline for valg af ungdomsuddannelse for cirka 60.000 elever i folkeskolens 9. – og 10. klasser. Og kun en uge efter, nemlig 8. marts, kan vi fejre Kvindernes Internationale Kampdag med paroler om ligestilling, ligeløn og lige rettigheder på arbejdsmarkedet.

Så gammeldags kønsstereotype, at de fastholder et skævt arbejdsmarked med kæmpe løngab og karrierekløfter

Umiddelbart hænger de to begivenheder overhovedet ikke sammen. Men tro mig, det gør de. Desværre!

De unges valg af ungdomsuddannelser er nemlig stadig så gammeldags kønsstereotype, at de fastholder et skævt arbejdsmarked med kæmpe løngab og karrierekløfter mellem mænd og kvinder.

Til opgør med de unges automatvalg

Så længe vi har et kønsopdelt arbejdsmarked med mandefag og kvindefag, lige så længe vil vi have urimelige lønforskelle, manglende ligestilling og behov for at råbe højt på Kvindernes Internationale Kampdag.

Gymnasierne hitter. Mest hos pigerne og lidt mindre hos drengene

Derfor skal vi have et opgør med de unges automatvalg af uddannelse. Det haster, og derfor kan vi passende starte nu ved begyndelsen af et nyt årti.

I mange år har der været et kedeligt mønster i de unges valg af uddannelse. Gymnasierne hitter. Mest hos pigerne og lidt mindre hos drengene. Erhvervsuddannelserne frister kun hver femte elev fra grundskolen. Flest drenge, mens de piger, der søger en erhvervsuddannelse efter folkeskolen kan tælles på en hånd.

Blandt de alt for få piger, der tager en erhvervsuddannelse, er det omsorg, sundhed, pædagogik og kontorarbejde, der lokker. Mens drengene vælger indenfor teknologi, byggeri og transport.

Kvindefag og mandefag

Unge med studenterhuer vælger uddannelsesvej efter samme mønster. De hvide kitlers fag som sygeplejerske og læge er populære hos kvinderne, mens de unge mænd især vil være ingeniører, konstruktører og it-programmører.

Mændene uddanner sig til Produktionsdanmark og scorer højere løn. Kvinder dominerer i den offentlige sektor, hvor kun en femtedel af de ansatte er mænd. Og sosuer, sygeplejersker, pædagoger og andre i Omsorgsdanmark halter håbløst bagefter på lønsedlen. Køn og løn hænger sammen, og det er kvinder også nødt til at tage med sig i overvejelserne, når de vælger uddannelse.

På nogle parametre er vores arbejdsmarked på vej mod en katastrofekurs

På nogle parametre er vores arbejdsmarked på vej mod en katastrofekurs. Titusindvis af kvinder i ældreplejen er på vej på pension, mens der i de private sektor kommer til at mangle faglærte på byggepladser og virksomheder.

Frigørelse fra forældede kønsnormer

Hvis kønnene valgte uddannelser mere ligeligt på tværs af fag, brancher og sektorer, ville vi have et mere robust og mangfoldigt arbejdsmarked, der var bedre gearet til at omstille sig men også sjovere at være på som ansat. Hvem vil ikke gerne have kolleger af begge køn? 

Så tag en snak med de unge om deres uddannelsesvalg

Men det handler ikke kun om at sikre arbejdsmarkedet. Det handler også om at give den enkelte unge kvinde og mand friheden til at vælge uddannelse og karrierevej efter talent, lyst og drømme og ikke efter, hvad ’man’ plejer at gøre.  

Så tag en snak med de unge om deres uddannelsesvalg. Giv dem lov at frigøre sig fra forældede kønsnormer og lad dem vælge frit. Så kan vi drømme om, at vi ved indgangen til et nyt årti har kvindelige cykelsmede og industriteknikere og masser af mænd i ældreplejen.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Formand for FH-sektion Fyn. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvad kan man forvente med en snobbet minister på området!
Hold op hvor er Socialdemokraterne dobbeltmoralske!

Annonce