Annonce

Regering anklages for "uddannelses­snobberi"

Gymnasieelever kan vende tilbage til skolebænken, mens erhvervsskoleelever må blive hjemme og modtage fjernundervisning.
Fra i dag onsdag kan sommerens kommende studenter vende tilbage på skolebænken for at afslutte deres ungdomsuddannelse.

Men det gælder ikke for de erhvervsskoleelever, der skal op til deres afsluttende svendeprøve. Det er forskelsbehandling, mener flere.

Det skriver Information.

Mens regeringen har besluttet at genåbne de gymnasiale uddannelser for de elever, der skal op til deres afsluttende eksamener til sommer, skal erhvervsskolerne nemlig fortsat holde lukket.

Og det møder nu kritik fra erhvervsskolerne, som kalder det for urimelig forskelsbehandling.

"Det giver dem følelsen af, at de faktisk er mindre værd. Vi har haft den ene regering efter den anden, som har opfordret flere unge mennesker til at tage en erhvervsuddannelse. Og så er det alligevel dem, der kommer sidst – igen," siger Lars Kunov, der er direktør i Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier til Information.

Det giver dem følelsen af, at de faktisk er mindre værd

Han mener, at det tilmed er et større problem for erhvervsskoleeleverne at få fjernundervisning, fordi der netop er tale om praktiske og ikke teoretiske uddannelser, hvor eleverne skal have hænderne på materialet.

"Det er svært at blive smed uden at prøve at svejse," siger han til avisen.

Efterlyser hjælpepakke til elever og lærlinge

Ole Heinager, der er formand for lederne i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier frygter, at eleverne på erhvervsskolerne vil få en dårligere uddannelse og at hele årgangen vil være mindre attraktiv for arbejdsmarkedet.

Situationens alvor taler for, at der er brug for en større lærlinge/elev-pakke

Han efterlyser, at man begynder at se situationens alvor i øjnene, når det kommer til elevers og lærlinges muligheder for at gennemføre deres erhvervsuddannelser i kølvandet på den aktuelle krise.

”Vi ser med meget stor alvor på de potentielle konsekvenser, den nuværende krise har på økonomien, og dermed på elevernes og lærlinges muligheder for at påbegynde og færdiggøre deres erhvervsuddannelser. Situationens alvor taler for, at der er brug for en større lærlinge/elev-pakke, der kan sikre, at eleverne på erhvervsuddannelserne ikke går tabt," udtaler han i en pressemeddelelse.

DF: Lugter af uddannelsessnobberi

Uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, Jens Kristian Thulesen Dahl, undrer sig også over prioriteringen.

Han siger, at det lugter af uddannelsessnobberi, og at det ikke er acceptabelt.

Han vil nu have børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ind i sagen.

Undervisningsminister: Intet ligger mig fjernere

Pernille Rosenkrantz-Theil understreger i en mail til Information, at regeringen opfordrer erhvervsskolerne til at afholde svendeprøver i det omfang, at det kan lade sig gøre.

"Intet ligger mig fjernere end uddannelsessnobberi. På erhvervsuddannelsesområdet har det vigtigste for regeringen været at sikre fleksible rammer om svendeprøverne. Derfor har vi gjort det klart, at skolerne så vidt muligt skal bestræbe sig på at afholde svendeprøver. Vi har også udstyret dem med muligheden for at udstede administrative svendebeviser," lyder det fra ministeren, der ikke svarer på kritikken af den manglende fysiske tilstedeværelse på skolerne.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Herningsholm startede maskin-møbel og bygningssnedkernes svendeprøver tirsdag den 14 april