Annonce

Saxo Bank-direktør forstår sig hverken på kvinder eller kommunisme

Kim Fournais' udtalelser om koner og kommunisme er skøre. Selv for liberalister og rigmænd, der ikke gider betale skat.
Foto: PX Fuel
“Logikken i det er den rene kommunisme. Hvis nu du har en lækker kone, mens min er grim, skal jeg så også have lov til at låne din engang imellem?”

Sådan omtaler adm. direktør i Saxo Bank Kim Fournais i et interview med Berlingske SVM-regeringens nye “toptop-skat”. Den skal ramme danskere, der tjener mere end 2,5 millioner kroner om året.

Toptop-skatten var oprindeligt et forslag fra Lars Løkke Rasmussen (M).

Og med til historien hører, at de 700 millioner kroner, som toptop-skatten forventes at indbringe, ikke er i nærheden af at kompensere for tabet af provenu fra den nedsatte topskat.

Bliver for meget - selv for Berlingske

Ikke desto mindre får toptop-skatten bankdirektøren op i det røde felt i en grad, hvor det næsten bliver for meget selv for milliardærernes mest servile eftersnakkere.

Således må Berlingskes erhvervsredaktør, godsejer Thomas Bernt Henriksen indrømme, at det “ikke (er) lige poleret, hvad der kommer ud af Kim Fournais mund”.

Fournais indvendinger mod at betale skat er banale og meget lidt overraskende.

Lige så trætte er de evindelige trusler om at tage sine rigdomme og flytte til Schweiz

Sammen med Asger Aamund og Lars Seier Christensen er han en af de rigmænd, som altid turnerer rundt i medierne med det samme budskab: De rige betaler for meget i skat.

Lige så trætte er de evindelige trusler om at tage sine rigdomme og flytte til Schweiz. Man mindes en anden, mere patriotisk anlagt rigmand, afdøde dynekonge Lars Larsen. Han sagde om sine landflygtige milliardær-kollegaer:

“Selvfølgelig vil man ikke betale mere end nødvendigt, men jeg føler, at de er nogle forrædere, dem, der tjener en masse penge i Danmark og så stikker af til udlandet. Det var det sidste, som jeg kunne finde på. Overhovedet”.

Kommunisme har intet med topskat at gøre

Når Kim Fournais udtalelser alligevel er interessante, så er det fordi han - ifølge Berlingske - sætter ord på følelser, der er udbredte i toppen af erhvervslivet.

Det må man håbe for erhvervslivets egen skyld ikke er tilfældet.

Skulle man svinge sig op i samme hysteriske toneleje som Fournais, så kunne man beskylde ham for at relativisere kommunismens forbrydelser

For det er noget værre ævl, at toptop-skatten har noget med kommunisme at gøre. Stort set alle vestlige lande opererer med progressiv beskatning, hvor skattens andel stiger mere i takt med indtjeningen øges.

I begyndelsen af den kolde krig, var USA’s marginalskat langt højere end den danske.

Kommunismen er til gengæld en blodig tragedie, der har kostet op mod 100 millioner mennesker livet.

Skulle man svinge sig op i samme hysteriske toneleje som Fournais, så kunne man beskylde ham for at relativisere kommunismens forbrydelser.

Din kone er ikke din ejendom

Er sammenligningerne med kommunisme historieløse, så er udtalelserne om smukke og grimme koner til gengæld komplet bizarre.

Og sjovt nok indskriver Fournais sig i en mere end 150 år gammel borgerlig frygt for venstrefløjens konebytteri.

Måske Saxo Bank-direktøren godt selv kan høre, hvilket vildspor han er på vej ud af

Her er hvad Karl Marx i 1848 skrev i ‘Det kommunistiske manifest’:

“Men I kommunister vil indføre kvindefællesskab, skriger hele bourgeoisiet (borgerskabet, red) i kor efter os.

En bourgeois ser i sin kone et rent og skært produktionsmiddel. Han hører, at produktionsmidlerne skal udnyttes i fællesskab og kan naturligvis ikke tænke sig andet, end at fællesskabet også vil komme til at omfatte kvinderne.

Han aner ikke, at det netop drejer sig om at ophæve kvindernes stilling som rene produktionsmidler.”

Bliver man til grin, er det nogle gange ens egen skyld

Marx’ pointe var, at når kapitalisterne beskylder venstrefløjen for at ville tage kvinderne sammen med ejendommen, så afslører det blot, at kapitalisterne så deres koner som ejendom og ikke som selvstændige mennesker.

Så galt må man håbe, det ikke står til hos familien Fournais, for ligestillingen er trods alt kommet et stykke videre siden Marx levede. Men det forældede kvindesyn lever åbenbart videre.

Måske Saxo Bank-direktøren godt selv kan høre, hvilket vildspor han er på vej ud af, for som han også siger i interviewet 

“Hvis man siger noget, bliver man gjort grin med”.

Det er rigtigt nok. Hvis det man siger er tilstrækkeligt latterligt, så er der altid nogen, der griner.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"... skal jeg så også have lov til at låne din engang imellem?"

Det var sgu da en mærkelig tankegang. Har 'konen' ikke noget at skulle have sagt???

Er det sådan det fungerer i hovedet på en der tjener mange penge?

Kim Fournais: MANDSCHAUVINIST af dimensioner.
.

Nej, det har en kone i islam ikke.
(Underforstået: Kvinder i mange og et stigende antal 'danske' hjem)

Nu er SAXO banks verdenssyn næppe ønskeligt i politiske sammenhænge. De har tjent sig styrtende rige på at udbytte andre menneskers naivitet. Og så er der kommet såvel Liberal Alliance, som Nye Borgerlige ud af deres skød.

Det siger vel mere end nok.

Spot on.
Nihilismen trives desværre bedre.
Moderaterne er i samme klasse.

Jeppe Lindholm - du har jo tidligere pralet med din formue - hvem er det DU har taget r.... på for at det kunne lade sig gøre (hvis du altså taler sandt, hvad jeg tvivler meget på)?

Hvordan er det med dig i Thailand - hvem er det du udnytter her?
.

Ja Kurt. Jeg er rig. Absurd hamrende rig. Og jeg har stort set ikke rørt en finger for det. Fordi jeg kunne blive det. Ikke des mindre synes jeg min egen rigdom er absurd og helt urimelig. Men vores verden byder det. Og jeg tager det. Lever kun en gang du ved. Men mange mange må betale prisen for mon rigdom. Og mange betaler dyrt for det.

Jeg lever bare livet efter bedste evne. Men fordelingen af goderne, og ikke mindst hvordan de opstår er helt hen i vejret. Og det er jeg ikke den eneste rige person, som mener. Også i Danmark findes milliardære, skabt gennem egen flid modsat mig og mine investeringer, som synes det er det rene vanvid man kan blive så rig.

Og den arrogance de her Saxo Bank menneske udviser er uacceptabel. Selv for mig.

De rigeste 1%, som jeg ydmygt tilhører, ejer 85% af alle værdier. Hvis de blev delt ud på hele verdens befolkning ville alle være mange millionære. Men OK. Det vil så bare resulterer i alle var lige fattige så at sige. En million kr. ville så intet være værd. Et sandt paradoks ikke.

Jeppe Lindholm - det der undrer mig er, at du tilsyneladende IKKE deler ud af din påståede rigdom - det fremgår i hvert fald IKKE af det du skriver her.
Hvordan kan du være politisk RØD når du uden en arbejdsindsats er voldsomt formuende og ikke deler med dem der har langt mindre end dig selv?
.
Jeg hælder mest til:
at du er voldsomt rig på fantasi,
at du er åndeligt fattig og uden sociale kompetencer.
.
PS: hvorfor bliver du ved med at belemre PIOs læsere med dine kommentarer al en stund, at du ikke var tilfreds med at være dansk statsborger og derfor frasagde dig det fra årsskiftet?
Mon det skyldes at thaierne ikke længere gider høre på dig?
.

Og jeg spørger lige har KAPITALISMEN og deres altid kørende krige for ikke at nævne religion, hvor mange menneskeliv har de kostet???, men nej Kommunismen (som socialdemokrater aldrig har forstået en skid af) den skal hver gang hænges ud, hvad i helvede går det ud på.

Fandt lige dette, og der er flere hundrede fra stort set alle USA storbyer, og det er jo godt IKK?
https://www.youtube.com/watch?v=4stTmb4pT3w

1) Hvis Kommunismen er en blodig tragedie, der har kostet op mod 100 millioner mennesker livet, kan vi med rette spørge, hvad prisen på Kapitalismen har været, for jeg tror med sikkerhed, at vi kan sige, at ingen er uskyldige - se fx Amerikanske billeder.

2) Hvis toptop-skatte menneskene synes, det er så forfærdeligt at bidrage til fællesskabet i Danmark, skal de da være ganske velkomne til at prøve konkurrencen i udlandet og se, om nogle overhovedet synes de er dygtige nok til at lede en international virksomhed. Og svaret er nej, for så var de jo ikke i danmark, men i udlandet.

3) Når direktørene får så mange penge, skyldes det ikke, de er dygtige til at tjene pengene til virksomheden, det skyldes, at de er rigtig dygtige til at udøve mangt og tage pengene for dem, der rent faktisk udfører det daglige arbejde i virksomheden. Interview bestyrelsen om hvorvidt de meget, de tildeler deres medarbejdere en levedygtig løn også i hele supply chain kæden.

4) Saxobank's direktør udviser stærke træk på misogyni og bør ikke repræsentere en virksomhed i danmark, og der er helt klart en bestyrelsen, som ikke har sagt fra over for den adfærd. Interview bestyrelsen om de synes de lever op til CSR-kravene omkring lige behandling af deres medarbejdere uagtet køn.

PS: Bourgeois lyder jo som foie gras, når man prøver at siger det højt, og det taber mig og alle andre på gulvet, der kunne være enige i Saxobanks uacceptable adfærd. Drop Marx og Kommunisme snakken og vend argumenterne om, og brug det penge-mændende siger imod dem selv, så også jeg kan nikke anerkende enig.

PPS: Marx havde super nogle gode observationer og pointer, men sproget savner en reoversættelse for at give nogen som helst mening for helt almindelige menneskers levede liv i det 21-århundrede.