Annonce

Sammenbrud i forhandlinger for malere: “Jeg håber, at fornuften sejrer”

Dansk Industri og Malerforbundet har afbrudt forhandlingerne om en ny overenskomst. I dag mødes parterne i Forligsinstitutionen.
Foto: Colourbox
Tirsdag aften meldte Malerforbundet, at man ville opgive forhandlingerne om en ny overenskomst med malersektionen i Dansk Industri.

Parterne skal derfor mødes i Forligsinstitutionen klokken 14.00 i dag.

Uenigheden skyldes, at Malerforbundet er utilfredse med, at man ikke har kunnet få tilsvarende forhold som i aftalen med Danske Malermestre.

Cirka 1.500 lønmodtagere hører ind under overenskomsten med Malerforbundet og Dansk Industri, mens godt 10.000 hører ind under overenskomsten mellem Malerforbundet og Danske Malermestre.

Overenskomsten mellem Malerforbundet og Danske Malermestre blev indgået søndag aften.

Arbejdsgivernes krav

“Forskellen på overenskomsterne med Danske Malermestre og Dansk Industri er i virkeligheden ikke særlig stor. Sidste gang vi forhandlede overenskomst gjorde vi det samlet,” fortæller formand for Malerforbundet, Tonny Olsen til Netavisen Pio.

Alligevel er den ene overenskomst altså i hus, mens den forhandlingerne for den anden er brudt sammen.

Hvad er årsag til at I er nået dertil, at forhandlingerne nu er brudt sammen?
 
“Vores prisliste er i spil og vores søgnehelligdagsbetaling på 1,8 procent er i spil. Arbejdsgiverne vil have noget af vores søgnehelligdagsbetaling for at give noget på prislisten, og det vil vi ikke,” siger Tonny Olsen.

Det samme som andre steder

Søgnehelligdagsbetaling er en kompensation til timelønnede medarbejdere, når helligdage falder på hverdage. I de tilfælde vil den timelønnede medarbejder få en kompensation, som betyder, at man kan opretholde sin sædvanlige indtægt i en lønperiode.

Malerforbundet har aftalt med Danske Malermestre, at søgnehelligdagssatsen ligger på 1,8 procent.

“Det er der den sats, der er overalt i byggeriet,” siger Tonny Olsen.

Præcis hvor meget Dansk Industri vil have af søgnehelligdagsbetalingen, ved Tonny Olsen ikke.

Det gik vi slet ikke ind i, fordi vi vil ikke give dem noget

“Det gik vi slet ikke ind i, fordi vi vil ikke give dem noget,” udtaler han.

Vil have lige så gode resultater som de andre
 
Tror du, at man kan nå frem til enighed? 
 
“Malersektionen i DI er en lille arbejdsgiversektion i det store DI. Og det store DI har forhandlet de satser, som jeg lige har beskrevet. Jeg har svært ved at tro, at en lille malersektion skulle gå under det, deres store moderorganisation forhandler,” siger Tonny Olsen.

“Jeg kan ikke forestille mig, at vi ikke når til enighed, når vi kommer ned til Forligsinstitutionen og får talt om tingene. Jeg går ud fra, at fornuften sejrer,” tilføjer han.  

Hvad håber I at opnå med forhandlingerne? 

“Sådan set bare en aftale, der matcher den aftale vi har lavet med Danske Malermestre. Det behøver ikke at være en fuldstændig afskrivning, men vi kan ikke lave en overenskomst med malersektionen i Dansk Industri, som er billigere, end den vi har med Danske Malermestre,” siger Tonny Olsen.

Opdateret kl 15

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg vil male dagen rød
Med fagforeningens glød
Jeg vil lade fornuften sejre
Lige som vi oftest plejer
Leve med den sejr vi fejrer
Jeg vil male dagen rød

Kære Aksel. Pas nu på ikke at male dig selv op i en krog, du er godt på vej med dit evindelige og allestedsnærværende knækprosa.