Annonce

Så fandt Wammen lige 16 milliarder kroner: Det skal de bruges til

Økonomer taget på sengen: ”Det er jo helt vildt,” lyder det fra AE-chefanalytiker.
Foto: Morten Fauerby/Finansministeriet
Nicolai Wammen, finansminister
Finansministeriet opjusterer - højst opsigtsvækkende - forventningen til de offentlige finanser med hele 16 milliarder kroner.

Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse udsendt tirsdag eftermiddag:

“I Danmarks Konvergensprogram 2023 er det finanspolitiske råderum opgjort til 64 mia. kr. frem mod 2030. Det er en opjustering på 16 mia. kr. sammenlignet med 2030-planforløb fra august 2022.”

Allerede tirsdag morgen har SVM-regeringen brugt de første fem af de nyfundne milliarder til en styrkelse af sundhedsvæsenet og en kræftpakke 5. Finansminister Nicolai Wammen (S) har også en klar ide om, hvad de resterende milliarder skal bruges på:

klima- og miljøområdet, uddannelse og vores sikkerhed

“Det er bestemt positivt, at de offentlige finanser er endnu sundere end forventet, og det ekstra råderum giver os mulighed for to ting: For det første at give en milliard-indsprøjtning til et presset sundhedsvæsen og en ny kræftpakke. For det andet giver det os yderligere penge til andre områder, hvor der også er brug for en stærkere indsats, for eksempel klima- og miljøområdet, uddannelse og vores sikkerhed.”

Finansminister: Største problem består

Trods de 16 nyfundne milliarder er Wammen ikke udelt begejstret. For dansk økonomis største problem - manglen på arbejdskraft - er ikke løst med de ekstra milliarder:

manglen på arbejdskraft

“Det er vigtigt at påpege, at uanset hvor stort et råderum vi har, så løser det ikke det, som er et af de største problemer i dansk økonomi, nemlig manglen på arbejdskraft. Derfor har vi stadig brug for reformer, som kan sikre, at der kommer flere kolleger i virksomhederne, på sygehusene, på plejehjemmene, i daginstitutionerne og de mange andre steder, hvor der er mangel på hænder.”

Finansministeren uddyber onsdag over for dagbladet Børsen, at afskaffelsen af store bededag som fridag ikke blot løftede det økonomiske råderum, men også er med til at øge beskæftigelsen:

“Afskaffelsen af store bededag bidrager med to ting. For det første med tre milliarder kroner, som også er en del af råderumsløftet, og som vi fra regeringens side øremærker til forsvar og sikkerhed – og så nok så vigtigt med en øget beskæftigelse på 8.500 personer. Det er en meget vigtig brik i, at vi når i mål med at skaffe flere hænder.” 

Måbende økonomer

Økonomer over over en bred kam erklærer sig overraskede over, at det økonomiske råderum kan opjusteres med hele 16 milliarder kroner:

“Det er jo helt vildt,” erklærer chefanalytikeren i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Jon Nielsen, således over for Jyllands-Posten. Han mindes ikke at have set en opjustering af den størrelsesorden tidligere.

Reaktionen er nogenlunde den samme hos Cepos’ cheføkonom, Mads Lundby Hansen: “Hold da op! Det er en gevaldig opjustering.” 

Ledende økonom hos tænketanken Kraka, Niels Storm Knigge, er helt på linje med sine økonom-kollegaer:

“Det er en voldsomt stor opjustering i forhold til, hvad vi er vant til at se. Det er meget markant. Normalt er det en justering i størrelsesordenen nogle milliarder ad gangen. Så det er helt klart spektakulært,” siger han til Politiken.

Wammen: Derfor står vi bomstærkt

Finansminister Nicolai Wammen forklarer den forbedrede danske økonomi således:

danskerne lagde en kæmpe indsats under krisen

“Dansk økonomi er kommet bomstærk ud af coronakrisen. Det skyldes blandt andet, at vi førte en ansvarlig økonomisk politik, der holdt hånden under danske virksomheder og lønmodtagere. Men det skyldes også, at danskerne lagde en kæmpe indsats under krisen.”

“Derudover har dansk erhvervsliv været ekstremt dygtige til at tiltrække og ansætte international arbejdskraft, mens de også har været gode til at holde på dygtige, erfarne og ældre medarbejdere.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så er der 15.917.000.000 kr. tilbage - der skal jo tages højde for 'Fejlagtig udbetaling af varmecheck koster 83 millioner kroner'

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/fejlagtig-udbetaling-af-varmeche...

16 milliarder til at finde klima-løsninger!

CO2 afgifter på dit og dat kan afløses af reelle investeringer og forskning i klimaløsninger!

Hvor fantastisk for verdens mest ambitiøse klimamålsætninger!

Der er råd til gulerødder i stedet for Mette Frederiksen og Enhedslisten og SF og radikale pisk!

En positiv klimapolitisk pædagogik!

Der skaber grønne løsninger i stedet for handicappede producenter!

Tænk hvor positivt for lille klima-ambitiøse Danmark!

Mette Frederiksen kan rejse til det hvide hus som svanen og ikke den grimme ælling!

Fortælle om de verdensførende danske klimamål!
Fortælle om at pengene allerede er der til forskning, innovation og udbygning og udrulning af nye tiltag!
Fortælle at vi behøver hverken gældsætte stat, borgere eller virksomhedsejere!

Pengene passer til det nye grønne Danmark!

Og Biden kan få både telefonnummer, e-mail-adresse og Facebook hvad det nu hedder!

Og selvfølgelig sejler fru Frederiksen med sejlbåd til New York!

Lars Løkke kender ruten!

Næsten co2 fri!

Den frie verdens to største ledere mødes på Danmarks nationaldag!

Til en co2 fri frokost for to!

Mette betaler!

Der er penge på kistebunden til nye grønne løsninger!

Menu: Haricot verts a la Hans Christian Andersen.

Målsætningen er også,et land uden helligdage
Arbejd,Arbejd,Arbejd
Det skaber klima, (Menskeskabt klima)

Man kunne også sænke skatten, så kunne befolkningen selv styre deres velfærd, det er den bedre tjent med,
end regeringen gør det.

De 16 mia kr kommer da meget belejligt.
Enten har de ikke styr på en ... eller også er der mange skjulte ekstrakasser, hvor man - HOVSA - kan finde mange penge, når folket nærmer sig antydningen af oprør.

“Derudover har dansk erhvervsliv været ekstremt dygtige til at tiltrække og ansætte international arbejdskraft, mens de også har været gode til at holde på dygtige, erfarne og ældre medarbejdere.”

Med hensyn til ældre medarbejdere, så er det en lodret løgn. Ældre bliver frasorteret systematisk i ansættelsesproceduren, de bliver oftere afskediget. Og er du som 60 år+ først ude af arbejdsmarkedet kommer du stort set ikke ind igen. Så stop løgnehistorierne og ældre på arbejdsmarkedet hr. Wammen. Det har ingen hold i virkeligheden. Det har den seneste forskning på området med al tydelighed bevist.

Du har helt ret i at mange danske virksomheder diskriminerer seniorerne. Det er senest beskrevet i en rapport udsendt af Beskæftigelsesministeriet, der ikke desto mindre vil nedlægge seniorjob-muligheden, der koster samfundet mindre end 200 mio. kroner årligt. Beskæftigelsesministeren begrunder den planlagte afskaffelse med, at 'de offentlige midler kan bruges bedre' uden at fortælle præcist, hvad hun tænker på. Men det er ikke mange dage siden, at regeringen opjusterede det økonomiske råderum fra 48 til 64 mia. kroner. Penge har den danske stat således masser af!

Ja og for det ikke skal være løgn
Så bliver plus 60 årig trukket 1000 kr hver måned
i kontanthjælp, måned efter måned
Fordi der ikke er en arbejdesgiver der vil ansætte en