Vi hører i stride strømme bagside-fortællingerne om, at EU suger suverænitet ud af os, flyder over i bureaukrati og er ruinerende dyrt. Den skepsis ærgrer mig. For EU er bedre end det. Men EU er stagneret, og det skal vi have vendt til fremgang.
I 2022 handlede vi for 1.900 milliarder kroner med det indre EU-marked. Det svarer godt og vel til 50 procent af vores samlede handel med udlandet.
Og i krisetider har EU leveret varen. Se bare på pandemien for år tilbage og igen nu her med massiv støtte til Ukraine.
Men selvom opmærksomheden er størst i krisetider, så skal vi også have skabt et EU, som fungerer, når kriserne ikke lige står for døren.
Vi skal tackle problemerne, før de bliver til kriser, der hvor det er muligt. Derfor er der ét særligt spørgsmål, der presser sig på hos Moderaterne for tiden:
”Hvilket EU er det, vi ønsker, i fremtiden?”.
Vi skal ikke tale om afvikling, men i stedet have fokus rettet på udvikling.
Hvorfor så udvikle EU? Fordi stilstand de facto er afvikling. Mens andre stormagter drøner derudaf, har EU stået stille.
Tidligere udgjorde EU 30 procent af verdens BNP. I dag er det tal halveret.
Udfordringerne banker på EU’s dør. Mange af dem er nye udfordringer, og nye udfordringer skal løses med nye løsninger.
Derfor er vi i Moderaterne også klar til at se om, om tiden er inde til, at vi skal lave strukturelle ændringer i EU.
Vi skal være mere handlekraftige i den internationale arena
Et konkret eksempel er størrelsen på EU. Se på lande som Ukraine og Moldova. De har længe været i en form for ingenmandsland mellem EU og Putin.
Lad os give dem et europæisk perspektiv. Det betyder ikke, at de skal optages med det samme, men jeg tror, det er vigtigt, at vi viser dem vejen mod EU-medlemskab.
Et EU i topform handler ikke kun om at udvide forsamlingen af medlemmer. Som vi allerede har luftet i Moderaterne, så er vi åbne for, at EU går fra konsensus til flertalsbeslutninger, hvis det giver mening.
Vi skal være mere handlekraftige i den internationale arena, og et tungt og rigidt EU-system har desværre til tider været en bremseklods.
Jeg er overbevist om, at de fleste gerne vil udvikling, men det kommer ikke af sig selv. Det kommer af nye, modige beslutninger.
Vi skal se bort fra fastlåste ideologier og forældet europæisk tænkning, hvis vi vil styrke EU. I Moderaterne er vi indstillet på at gøre det, som er nødvendigt.
Et moderne EU i fremgang frem for stagnation er vores mål
Vi sigter altid efter at vælge den bedste løsning - uanset hvem, der står bag den.
Målet må være et pragmatisk og handlekraftigt EU. Danmarks muligheder for succes er i høj grad bundet til vores samarbejdsevner med vores nabolande.
Et moderne EU i fremgang frem for stagnation er vores mål.
Sådan kan vi viderebringe et EU i bedre balance, så Danmark fremover kan få endnu mere gavn af det europæiske samarbejde.
Kommentarer
"Hvor bliver alle succeshistorierne af, når det kommer til EU? "
når EU ikke er en succes er der heller ingen succeshistorier
tag f.eks. migrationen - hvad er det lige man er blevet enige om? Fordeling og ikke knaldhård afvisning på havet
Jeg er med på at EU er en glimrende arbejdsplads med fede lønninger og pensioner til de få udvalgte der slipper indenfor på den ene eller anden måde. Jeg er også med på at hvad angår handel mellem landene har EU gjort det godt. Men resten...?
EU lavede hemmelige aftaler med Big Pharma for at få nogle elendige, for ikke at sige livsfarlige, vacciner, som ikke var rigtige vacciner, til fordeling mellem landene for at stoppe Covid-19, der ikke var stort farligere end en almindelig influenza. Det må ikke gentages.
EU skyndte sig også at indføre censur af russiske medier da krigen mod Ukraine begyndte, så vi ikke kunne høre/se hvilke sandheder russerne måtte bringe. Grundloven foreskriver ellers at censur ingensinde på ny må indføres i Danmark. Men nu bestemmer EU altså, så nu har vi censur.
EU har desuden i årevis støttet stort set fri indrejse for lykkeriddere fra de varme lande; EU hævder godt nok noget andet, men faktum er faktum. De kommer, og de bliver i alt for stort tal.
Lad os komme ud af unionen i en fart.
Bergur for Statsminister. Ha ha ha.
Og så alligvel ikke Ha ha ha. Æblet falder ikke så langt fra stammen. Og Den-Lille-Svindler overdrager sin manipulation af den danske befolkning til Bergur. Det bliver i familien. Og den danske befolkning kan se frem til yderligere 40 år med Rasmussen manipulation.
Der skal en lovændring til. Højst 8 år på Christiansborg og så er det ud igen. Uden livslang pension eller andet fryns. Ærlighed skal og demokrati skal tilbage i folketinget.
NU.
"Højst 8 år på Christiansborg" ja noget i den retning
og ikke som Bertel Haarder med mere end 40 i folketinget - så mister man forbindelsen til den danske befolkning
tilsvarende Mogens Lykketoft - 1981 - 2019
Med Lykketoft kunne man overveje en undtagelse. En ægte Socialdemokrat af hjertet. Tak Morgens Lykketoft. Oprigtig mange tak.
Hvorfor dog en undtagelse? Har Lykketoft gjort noget godt?
ja - for sig selv
Bergur-endnu en levebrødspolitiker in spe.
Ud over en række kvalitative fraser om, at alt skal være bedre, mere målrettet, modigt, synes der ikke i den ovenstående tirade at være meget kød på benet, når det handler om konkret handling. Jo der står jo dette:
" Et konkret eksempel er størrelsen på EU. Se på lande som Ukraine og Moldova. De har længe været i en form for ingenmandsland mellem EU og Putin.
Lad os give dem et europæisk perspektiv. Det betyder ikke, at de skal optages med det samme, men jeg tror, det er vigtigt, at vi viser dem vejen mod EU-medlemskab."
To lande skal åbenbart optages med tiden, når vi ad åre finder dem værdige? Jamen det er da godt nok noget med perspektiv og spræl i.
Hvis man ikke har noget at sige, kan det til tider være klogt at holde mund.
?