Jonas Larsen stod frem og fortalte om Risgaard-krænkelser: ”Jeg har ikke fortrudt”

HK’er trådte som den eneste frem med navn og billede og fortalte om grænseoverskridende adfærd fra daværende FH-formand Lizette Risgaard.
Foto: Privatfoto
Jonas Larsen stod som den første frem om fortalte om en grænseoverskridende oplevelse med Lizette Risgaard
28-årige Jonas Larsen er den eneste af de unge mænd, som har oplevet grænseoverskridende adfærd i form af uønskede berøringer fra den daværende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard, som er stået frem med navn og billede.

Han stod frem i Netavisen Pio få dage efter, at Risgaard havde beklaget og trukket sig fra posten som følge af smuldrende opbakning fra en række fagforbund anført af HK. Siden har han udtalt sig til en lang række medier om sagen.

”Jeg har ikke fortrudt, at jeg stod frem. Jeg synes, det er en vigtig sag,” siger Jonas Larsen til Netavisen Pio her lidt over tre måneder efter, at han stod frem og fortalte om dengang Lizette Risgaard uinviteret og uønsket tog ham på bagdelen.

Sagen begyndte at rulle i april, da Ekstra Bladet og Berlingske i fællesskab kunne præsentere en række unge mænd, som anonymt stod frem med anklager mod Lizette Risgaard.

Det foreløbige punktum i sagen blev sat i sidste uge, da FH kunne præsentere den længe ventede advokatundersøgelse, som var blevet sat i gang i dagene op til formandens afgang.

Det har været noget af en oplevelse

Kromann Reumert konkluderede i undersøgelsen, at det i fem tilfælde kunne bevises, at der var foregået grænseoverskridende berøringer. I tre tilfælde må berøringerne anses for at have seksuelle undertoner, fordi de fandt sted på intime steder på kroppen.

Dagen før offentliggørelsen af advokatundersøgelsen fortrød Lizette Risgaard, at hun tilbage i april beklagede at have udvist upassende adfærd. Hun afviste samtidig at have gramset på nogen.

“Et dumt svin”

Da Jonas Larsen valgte at fortælle sin historie om at være blevet taget på bagdelen af Lizette Risgaard til Folkemødet på Bornholm i 2019, fik han pludselig en del opmærksomhed. Også af den negative slags.

”Det har været noget af en oplevelse. Det er lidt mærkeligt, når der er folk, man ikke kender, som pludselig skriver til en og synes, at man er et dumt svin,” siger Jonas Larsen.

Jeg vinder ikke noget ved at gå i dialog med de mennesker

På trods af de mange tastaturkrigere, som har været efter Jonas Larsen, så har han også oplevet en del opbakning. Både offentligt og fra familie, venner og kolleger.

”Min omgangskreds har været rigtig gode til at vise opbakning. De synes, at det er fedt, at jeg står ved, hvad jeg mener og har modet til at sige, at det ikke er sådan her tingene skal være, og at mine grænser er blevet overskredet,” lyder det fra den 28-årige Jonas Larsen, der er landsudvalgsrepræsentant i HK Ungdom Danmark, og som arbejder som faglig sagsbehandler hos PMF Fyn.

Jonas Larsen har forsøgt at ignorere de groveste af beskederne.

”Det hjælper altid, at man ikke står helt alene. Men en del af de hårdeste beskeder, som jeg har fået direkte på Facebook eller mail, har jeg bare ladet ligge. Jeg vinder ikke noget ved at gå i dialog med de mennesker.”

Nødt til at stille sig i skudlinjen

Jonas Larsen er som sagt den eneste, der er stået frem med navn og billede. Det gjorde han fordi det i hans øjne var den bedste måde at dokumentere sagen på.

Omvendt har han også forståelse for, at det kan være svært, og at konsekvenserne ved at stå frem kan være uoverskuelige.

”Jeg kender to af dem, som har fortalt om deres oplevelser anonymt. Den ene har jeg faktisk været meget i samtale med om det her med at stå frem med navn og ansigt. Og jeg kunne godt se det fra hans side. Det, jeg har været igennem, ser ikke behageligt ud udefra. Hvis man så har netværk og fremtidsønsker inden for fagbevægelsen, så er der pludseligt meget at tænke over,” siger Jonas Larsen og tilføjer:

”Men jeg tror jo stadig på, at hvis vi skal ændre noget i samfundet, så må vi nogle gange stille os frem og blive skudt lidt på.” 

Nu føler jeg, at der er ved at være sat punktum for det

Efterhånden har han heller ikke meget mere at sige om sagen, som har sendt rystelser igennem fagbevægelsen.

”Nu føler jeg, at der er ved at være sat punktum for det. Nu er der ikke meget mere at komme efter ved at tale mere om det,” lyder det fra Jonas Larsen.

Ny formand vælges 7. september

Fagbevægelsens Hovedorganisation har indkaldt til ekstraordinær kongres 7. september 2023, hvor en ny formand skal vælges. Ingen har i skrivende stund meldt sig som kandidat.

Indtil den ekstraordinære kongres vikarierer FH-næstformand Morten Skov Christiansen på formandsposten.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nåå, Jonas er HKer. Så er han nok sendt i byen af HKs formand der gerne vil overtage Risgaards job.

underligt at han venter fra det sker i 2019 og så først er krænket i 2023.

Jamen dog. De mange damer som Trump efter sigende har forulempet, har i nogle tilfælde ventet en menneskealder med at anmelde sagen (25 år), og kan ikke huske nogen detaljer - som datoen fx. Betyder intet, bare offeret er nedlagt på forhånd (Risgaard/Trump).

Du rammer plet, Hans Jensen!

Åh den stakkels mand, selvom han på billedet ser meget beslutsom ud, er han jo ramt på sin blufærdighed, åh hvor forfærdeligt, selvfølgelig kan der være fagpolitiske undertoner i den stakkels mands oplevelse, som andre kan få gavn af, husker tydeligt min tid som tillidsmand på de Københavnske bryggerier, der blev man ikke krænket p.g.a et kammeratligt kram.

Kære Jonas. Du står frem for så mange mennesker, både mænd og kvinder. TAK fordi du står frem, det betyder meget for rigtig mange. Endnu engang TAK for dit mod. Der er mange onde mennesker i denne verden, der intet forstår. Knus fra Susanne.

PS. Bemærkelsesværdigt at det er mænd der taler nedsættende dig.

Jeg tror du skal glemme dit "knus" til Jonas Larsen, han kunne føle sig "berørt" af det.

Nu har vi endelig fået sat billede på en vatpik. Tak for det

Verden er af lave!

Nu har Lizette Risgaard ikke mere at lave!

Tænk hvis alle vi andre havde været lige så modige!

Tænk på alle de kolleger og ledere der ikke mere ville have noget at lave!

Øjnene skal se meget før man dør!

Krænkelserne som man ser i trafikken, på arbejdspladsen, ja, dem tager de fleste med sig i døden!

Eller vågner om natten med et mareridt forklædt i utallige umoralske kolleger!

Danske retssale fyldt en mass!

Mennesker helt alene siddende med mobiltelefoner overalt på gader og stræder, i parker og på legepladser, ved strande og i fly!

Ene og krænket!

Dansk kultur!

Grænseoverskridende kulturformidling!

Sociale medier!

Ikke krænkelses-parate nationer som trojanske heste overalt i vort land!

I lys lue!

En statsminister historien må skue!

Ny geopolitisk verdensorden!

Metoo som oliemilliardærernes moralske kampvåben!

SKAK-mat Lizette!

Skak-mat Mette!

Skak-mat Danmark!

Annonce

Annonce