Annonce

Liberal Alliance indrømmer: ”Vi er heller ikke uskyldige, og vi skal heller ikke spille hellige her”

En kampagne fra LA kritiserer Mette Frederiksen for at have ansat 13.000 bureaukrater siden 2019. Men antallet steg også under VLAK-regeringen
Foto: LA
Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance
”Mette har ansat 13.000 bureaukrater, siden hun blev statsminister i 2019.”

Det er udsagnet i en igangværende kampagne fra Liberal Alliance, som kører i både den trykte presse og på sociale medier.

Udsagnet bliver fulgt op med: ”Der mangler ikke penge, der mangler fornuft.”

Men er det nu hele sandheden?

Dansk Industri

Liberal Alliance oplyser over for Netavisen Pio, at partiet har taget udgangspunkt i tal fra en analyse lavet af Dansk Industri i 2023 om ansatte i offentlig administration.

Dansk Industris analyse omfatter i branchen ‘offentlig administration’ både personer i staten inklusive sociale fonde, regioner og kommuner.

Analysen går fra 2010 til 2023 og baserer sig på tal fra Danmarks Statistik, og viser at antallet af ansatte i offentlig administration generelt var faldende frem til 2016. Herefter har tallet været stigende.

Antallet af ansatte er steget med cirka 19.700 personer fra starten af 2016 til midt i 2023

Analysen konkluderer, at der i 2023 er mere end 100.000 ansatte indenfor offentlig administration.

Dansk Industri skønner, at antallet af ansatte er steget med cirka 19.700 personer fra starten af 2016 til midt i 2023.

LA-perioden: Antal bureaukrater vokser 7,5 personer per dag

Netavisen Pio har gennemgået tallene og foretaget udregninger med de samme såkaldte branchekoder som Dansk Industri har brugt.

Gennemgangen viser ganske rigtigt, at antallet af ansatte inden for offentlig administration siden tredje kvartal 2019 er steget med knap 13.000 personer.

Men stigningen begyndte tilbage i 2016. Dengang hed statsministeren Lars Løkke Rasmussen.

I slutningen af 2016 indtrådte Liberal Alliance i regeringen. Den såkaldte VLAK-regering.

Antallet af offentligt ansatte steg både da LA sad regeringen og under S-regeringen

Den bogstavkombination sad ved magten i 2,5 år eller nærmere betegnet 910 dage.

Kigger man nærmere på tallene fra første kvartal 2017 til andet kvartal 2019, så viser de, at antallet af ansatte inden for offentlig administration steg med 6.799 personer.

Det svarer til knap 7,5 personer per dag i perioden 1. januar 2017 til og med 2. kvartal i 2019.

S-regeringen

I den socialdemokratiske regerings første 2,5 år eller 914 dage, viser tallene fra tredje kvartal 2019 til fjerde kvartal 2021, at antallet af ansatte inden for offentlig administration steg med 8.411 personer.

Det svarer til 9,2 personer per dag.

Eller sagt med andre ord: Antallet af offentligt ansatte steg både da LA sad regeringen og under S-regeringen.

LA: Vi bærer også en del af ansvaret

På Facebook har Liberal Alliance lagt en video op, hvor partiformand, Alex Vanopslagh, genfortæller udsagnet med de 13.000 bureaukrater.

placeholder

Netavisen Pio ville gerne have spurgt Vanopslagh om ikke partiet har gjort sig skyldig i stort set det samme som de kritiserer Mette Frederiksen og Socialdemokratiet for. Han beder os gå igennem partiets presseafdeling.

Netavisen Pio ender hos politisk ordfører og beskæftigelsesordfører, Solbjørg Jakobsen.

Tallene viser, at stigningen allerede begyndte dengang Liberal Alliance sad i regering i 2,5 år…

”Ja, men ikke så meget som under de første 2,5 år under S-regeringen. Men vi er heller ikke uskyldige, og vi skal heller ikke spille hellige her. Der er lovgivning, som vi har været med til at vedtage, som har avlet flere bureaukrater.”

”Der er også Liberal Alliance-byrødder i nogle af de kommunalbestyrelser, som også har ansat flere i kommunerne. Så jeg synes egentlig, det er rigtig fint, at det også kommer frem, fordi jeg hører alle partier sige, at de gerne vil af med bureaukrati. Selvom bureaukratiet ofte bliver skabt med de bedste hensigter.”

Er LA blevet klogere siden VLAK-regeringen? For som du selv erkender, så er det jo også på jeres vagt, at denne her stigning begynder…

”Jeg vil i hvert fald sige, at problemstillingen er blevet meget mere alvorlig. Vi har jo meget, meget lav ledighed lige nu. Og vi har jo denne her massive stigning. Vi kan jo ikke komme derhen, hvor der er flere folk ansatte i det offentlige end i det private, hvis tingene skal hænge sammen.”

”Og der er vi ikke bange for at sige, at ja, vi i Liberal Alliance skal også til at være mere opmærksomme, også mere end vi før har været.”

Er selv en bureaukrat

Solbjørg Jakobsen er med egne ord selv en af disse såkaldte bureaukrater, da hun har haft flere stillinger i det offentlige, så hun kender selv til problemstillingen.

”Man oplever, at man har et budget, og man er meget bange for at miste noget af budgettet, fordi det kan være, man får brug for det til næste år. Så laver man et eller andet indkøb i slutningen af året for der var jo penge tilovers, og man skal bruge budgetterne helt ud,” siger ordføreren og tilføjer:

”Og det tror jeg, de fleste kan nikke genkendende til. Fordi man er bange for ikke at få tilstrækkelig bevilling en anden gang. Og det er der, hvor hele den kultur og hele den tankegang skal ændres.” 

Selvfølgelig synes jeg som blå politiker, at de røde bærer en større del af ansvaret

Solbjørg Jakobsen understreger, at der er masser af ansatte i offentlig administration, som laver nødvendigt arbejde.

”Men vi har måske skabt en offentlig sektor som forudsætter så højt et forbrug, at vi nu bløder på andre områder, og så er det, at man skal til at prioritere hårdt,” siger Solbjørg Jakobsen.

De røde er nu værst

Selvom Solbjørg Jakobsen kommer med indrømmelser, så er der alligevel grænser for ydmygheden.

”Selvfølgelig synes jeg som blå politiker, at de røde bærer en større del af ansvaret, for vi kan jo se, at de har lidt mere tilbøjelighed til det her.”

Fremover når Liberal Alliance tager eksempler frem fra konkrete kommuner, kommer partiet, ifølge Solbjørg Jakobsen, ikke til at skåne sig selv.  

”Men det er da klart, man er jo også politiske konkurrenter, så man sætter da tingene spidst op.” 

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

LA leder sælger måske billetter, men var jeg blå vælger ville jeg langt hellere stemme på de to lidt kedeligere, men langt mere solide troværdige venstre par Lund og Loose. Nu er jeg rød vælger, og tror på projektet MF har i gang. Især efter at have set DM Støjberg og andre på samrådet i dag med Løkke . Skadefroen lyser ud fruen.

Tallet i sig selv, om det er 13000 eller noget andet, kan ingen bruge til noget som helst, så længe vi ikke ved, hvad det er for nogle jobs eller stillingstyper, der er kommet så mange flere af, og hvorfor.
Er det jurister, økonomer, ingeniører, bogholdere, receptionister, kommunikationskonsulenter, rådhusbetjente, P-vagter, IT-supportere, kantinepersonale eller rengøringsfolk?
Kom dog med nogle detaljer, så vi har noget at forholde os til.

I min kreds spøger vi med, at vi ville have en massiv arbejdsløshed, hvis ikke staten og kommunerne ansatte så mange DJØF’ere. Når nu MF definerer S som et middelklasseparti, så er det klart, at det er nødvendigt at please dem, der er bedst trænet i at debattere, så der ikke skal opstå social uro.
Når man så samtidig holder underklassen i stram økonomisk snor, bliver der ovenikøbet råd til at betale hyren på ledelsesgangen.
Problemet består aktuelt i, at ingen vil være arbejderklasse. Den status, der engang var i det, er forlængst forsvundet. Den forsvandt med Anker Jørgensens generation. Derfor opererer vi med underklasse= dem, der har brug for samfundets støtte. Ovenpå har vi så middelklassen og overklassen, derover stærkt repræsenteret i folketinget og de kommunale råd. Deres følsomhed for underklassen er til at overse!

I dag skal selv socialdemokrater bryde den sociale arv!

Altså må vi arrangere nogle jobs til dem!

Socialdemokraterne græder fortsat over at lydens by medarbejdere røg til fordel for sosuer og folkeskolelærere!

I Holstebro ansættes nu fem højtuddannede for at servicere den grønt brint revolution!

Og administrationen af co2 afgifter på landbruget kommer til at koste en offentlig medarbejder for hver ti landbrug!

Og landmændene skal have lige så mange ansat for at checke at de ikke snydes på vægten!

LA og Venstre og Socialdemokratiet og alle de andre partier står bag!

Verden laves så kompliceret at djøfferne stortrives i skidtet!

Det er fremtiden!

Hvordan der bliver folk til håndværkerstanden, der skal udføre de vigtigste omstillingsopgaver, ja, det bliver et spørgsmål om løn!

Hvordan LA har råd til at betale for alle reklamerne netop nu?

Ja, det viser at pengene er der!

Tænk hvis LA havde sparet reklamekronerne og givet dem til jyske kommuner, der skærer ned på ældreplejen!

Så havde der været ræson i argumentationen!

Meget højtuddannede mediefolk løb med pengene!

”Der mangler ikke penge, der mangler fornuft.”

Hvis ikke bureaukrater, det hedder faktisk kontorassistenter, skal håndtere alle love og regler, hvem skal så? Et samfund uden bureaukrater er et jæger og samler samfund. Bureaukrater er de mest uundværdlige medarbejdere i et moderne samfund. Uden dem ville alt bryde sammen.

Vi er jo netop på vej tilbage til et jæger og samler samfund, hvor køkkenmøddinger på strandene var den eneste forurening som KRAKA kan acceptere!

Rene bække, åer, fjorde, søer og have!

Alt imens Peter Mogensen flyver frem og tilbage over Atlanten for at fortælle amerikanerne at kun indianerne havde fat i den rigtige ende af klimatilpasningen!

KRAKA har regnet på det og kontordamerne verificeret Mogensens tal!

Atlanterhavsmuslingerne bliver sikkert Peter Mogensens nye spise!

Invasive arter er mandens specialitet!

Om indianertelte erstatter de tidligste nordiske boformer er muligt!

Om koen får lov at bo i teltet til opvarmning som hos de tidligste nordboere, er nok st gå for langt for en Peter Mogensen!

Christiansen er måske som tidligere Fogh spindoktor af en anden opfattelse!

”Vi er heller ikke uskyldige, og vi skal heller ikke spille hellige her”

Peter Mogensen om sit forhold til danske bønder, der er verdens største svin!

“Jeg flyver nok lidt for meget til New York!”

Nyt grønt brændstof - affald fra svineslagterier omsat til biobrændstof!

KRAKA - verdens største hyklere!

I kurv med de unge LAere!