Annonce

Nu har PensionDanmark solgt sine Tesla-aktier

Selskabet har sat Tesla på en “udelukkelsesliste” i lyset af el-bilgigantens “kategoriske afvisninger af at tegne overenskomst”. Hvis konflikten spreder sig til Tyskland, kan det blive rigtig alvorligt, ifølge ekspert.
Foto: NASA
Elon Musk, direktør i Tesla
Pensionsselskabet PensionDanmark har efter få dages mediestorm solgt sine Tesla-aktier.

PensionDanmark har tidligere over for Netavisen Pio oplyst, at selskabet på baggrund af Teslas “kategoriske afvisninger af at tegne overenskomst” har besluttet at afhænde sin aktiepost. Og nu er Tesla-aktierne altså solgt fra:

Vi frasolgte vores Tesla-aktier 6. december

“Vi frasolgte vores Tesla-aktier 6. december, hvor de havde en markedsværdi på 476 millioner kroner,” oplyser PensionDanmark således over for Fagbladet 3F.

“Set i lyset af, at konflikten nu spreder sig til Danmark samt Teslas seneste meget kategoriske afvisninger af at tegne overenskomst i noget land, er vi kommet til den konklusion, at vi som investorer aktuelt næppe har mulighed for at påvirke selskabet. Og derfor sætter vi nu Tesla på vores udelukkelsesliste,” skrev PensionDanmark i en skriftlig kommentar til Netavisen Pio tidligere på ugen.

Pensionsselskabet Pædagogernes Pension vil ifølge Børsen også sælge dets beholdning af Tesla-aktier for 242 millioner kroner.

Tesla har siden 27. oktober ligget i konflikt med det svenske fagforbund IF Metall, fordi Tesla ikke vil tegne overenskomst for de ansatte på ti Tesla-værksteder. De sidste seks uger har omkring 130 mekanikere i Sverige på den baggrund strejket.

Sympatikonflikter i hele Norden

3F Transport i Danmark har varslet sympatikonflikt med virkning fra 20. december. Det betyder, at havnearbejdere og chauffører ikke vil modtage og transportere Tesla-biler, som skal til Sverige.

Norges største fagforbund, Fellesforbundet, har ligeledes varslet sympatikonflikt. Og nu følger fagbevægelsen i Finland også trop.

På et møde torsdag eftermiddag har den finske fagforening af transportarbejdere, AKT, besluttet sig for at støtte op om de svenske kollegaer:

“IF Metall og de svenske arbejdere har AKT's fulde støtte. Det er afgørende for det nordiske arbejdsmarked, at vi har kollektive overenskomster, og at fagforeninger støtter hinanden," siger Ismo Kokko, der er præsident for de finske transportarbejdere ifølge en pressemeddelelse, skriver Fagbladet 3F.

Fra 20. december vil Tesla-biler eller Tesla-komponenter fra Finland med kurs mod Sverige ikke blive hjulpet videre af de finske havnearbejdere.

Konflikten kan sprede sig til Tyskland

I Tyskland er noget endnu større under opsejling.

Her arbejder nemlig omkring 6.000 ansatte på Teslas mange værksteder og Teslas største fabrik i Europa i Berlin. Og de er, ifølge næstformand i Dansk Metal, René Nielsen, ved at blive mobiliseret.  

så vil man kunne se det på deres aktiekurs

Så hvis konflikten spreder sig til Tyskland vil det være meget alvorligt for Tesla:

“Så vil det begynde at få meget stor betydning for Tesla, og så vil man kunne se det på deres aktiekurs," vurderer René Tønder, der er brancheanalytiker og direktør for konsulentfirmaet Autoinc, til Børsen.

Ejet af 11 fagforbund og arbejdsgiverforeninger

PensionDanmark er ejet af 11 forbund og 23 arbejdsgiverforeninger i fællesskab.

Blandt ejerne er fagforbundet 3F, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund og Malerforbundet. Arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri er også blandt ejerne.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tak til PensionDanmark.
Hvis Elon Musk havde haft udstedt medarbejderaktier og havde haft indført kollektiv ledelse samt overskudsdeling i sin Tesla-virksomhed, havde alle i virksomheden været herremænd, og fagforeningerne havde været tilfredse, men det har han forsømt....

Hm.det gør Musk næppe. Man må så håbe at,hans higen efter magt, kun kan knægtens med kundens fornuft. Dvs. Lade være med at købe(leje) hans biler Teslaer. M.m.
Tænk grønt drop Musk.det er bægerdygtigt.

“Bægerdygtigt” HAHAHAHA

Bægeret er vist ikke helt fyldt rent IQ/retstavnings mæssigt. :D