Annonce

Uansvarligt med plejehjem uden nattevagter

Hvordan skal beboerne på et plejehjem uden nattevagter klare natlige toiletbesøg? Og hvad gør man hvis nogen falder, så skal de bare vente til morgenvagten?
De kommunale budgetforhandlinger for 2019 er stadig i gang. Igen har langt de fleste kommuner fremlagt sparekataloger. Sparekataloger, der giver bud på eventuelle besparelser for at kommunens budget kan hænge sammen.

Kreativiteten vil ingen ende tage

Jeg har stødt på mange former for besparelser på medarbejdervilkår, serviceforringelser, fællesdrift, omstruktureringer, afskedigelser af ansatte og jeg kunne blive ved. Kreativiteten vil ingen ende tage. Jeg husker stadig debatten på Bornholm, da det blev forslået at borgere tilknyttet hjemmeplejen skulle visiteres til et bad hver 3. uge, og så måtte personlig hygiejne ellers klares med vådservietter. Ufatteligt nogen overhovedet ville stille sådan et spareforslag.

Kommunerne har det økonomisk hårdt på velfærden
Men nu har jeg set et andet spareforslag, som i den grad også har forarget mig helt ubeskriveligt. Nu foreslår Assens Kommune nemlig, at antallet af nattevagter skal skæres ned. Konsekvenserne er, at der vil være plejehjem, som ikke har nattevagter – plejehjemmene vil i stedet få tilsyn i løbet af natten. Ja, du læste rigtigt – Intet fast personale om natten.

Der dukker simpelthen så mange spørgsmål op i mit hoved til det her; Hvordan skal beboerne klare natlige toiletbesøg? Hvad hvis nogen falder, hvem kommer og hjælper dem op – altså uden de skal ligge alt for længe på gulvet? Og endnu værre, hvad hvis en faldet beboer ikke selv har mulighed for at tilkalde hjælp?

Hvem pokker finder det ansvarligt med sådan et spareforslag?

Jeg har mange flere spørgsmål inde i mit hoved, men et der bliver ved at komme igen: Hvem pokker finder det ansvarligt med sådan et spareforslag?

Ovenstående er et meget godt eksempel på, at kommunerne har det økonomisk hårdt på velfærdsområderne, når regeringen bliver ved med at kræve penge ind på effektiviseringer og besparelser. Og endda straffer kommunerne økonomisk, hvis ikke den økonomiske ramme kan overholdes.

Sparekatalogpå for 57 millioner og næsten 120 fuldtidsstillinger
Kristian Jensen gjorde meget ud af i juni at fortælle, at kommunerne havde fået en rigtig god økonomiaftale for 2019, hvor der var et klart løft til den kommunale kernevelfærd. Men når spareforslag som ovenstående findes, så er der noget, der simpelthen ikke hænger sammen. Og det, der ikke hænger sammen, er ganske enkelt virkeligheden i dagens Danmark versus den økonomiske velfærdspolitik som regeringen fører.

Det samlede sparekatalog i Assens Kommune lyder på 57 millioner kroner og næsten 120 fuldtidsstillinger. Det er et stort beløb i en forholdsvis lille kommune. Kommunen ønsker med budgetforslaget blandt andet at øge sin kassebeholdning.

Assens Kommune stiller ikke sådan et spareforslag, fordi de er hjerteløse og uden former for empati

Jeg tror ganske enkelt ikke på, at Assens Kommune stiller sådan et spareforslag, fordi de er hjerteløse og uden former for empati for andre mennesker – jeg tror, de stiller det fordi det er så langt ude i kreativiteten, man kommer som kommunalbestyrelse, når der fra regeringens side styres med så hård en økonomisk ramme. Og fortsætter den her hårde økonomiske styring, så er det næppe det sidste groteske spareforslag, vi får at se i fremtiden.

Langvarig udsultning
Faktisk så har jeg mistanke om, at dette er dagsordenen i det liberale korstog mod fællesskabets offentlige velfærd; Styr den offentlige sektor så stramt, at den får svært ved at løbe rundt. En langvarig udsultning vil over tid skabe utilfredshed hos borgerne, og skabe en bredere platform for øget privatisering. Jo ringere de offentlige velfærdstilbud bliver, jo mere private ydelser købes der – altså for dem som har råd. 

Jo ringere de offentlige velfærdstilbud bliver, jo mere private ydelser købes der

Endnu en gang må jeg konkludere, at den økonomiske politik, der føres lige nu hverken er velfærdsgivende, velfærdsløftende eller lighedsskabende for det danske samfund. Det kan vi ikke acceptere!

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Helena Mikkelsen er forbundssekretær i fagforbundet FOA


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg skal for en god ordens skyld gøre opmærksom på, at der er nattevagter på plejehjemmene i Assens. Også efter budgetaftalen. Vi vedtog disse (trælse) sparekataloger på byrådsmødet i går. På referatet under orientering står præciseringen nævnt. Søren Steen Andersen, borgmester, Assens.