Annonce

Stormen der kan blæse demokratiet omkuld

Steffen Kretz' bog 'Storm på vej' tegner et interessant og dystert billede af USA. Men bogen står også som advarsel til os her i Danmark. Og måske i særdeleshed Liberal Alliances nye tilbedere
Foto: Forlaget Turbine.
DR-korrespondent Steffen Kretz har skrevet en bog, som bør være pligtlæsning for både politikere og medier og alle andre egentlig.
I efteråret 2023 udgav DR-korrespondent, Steffen Kretz, bogen ’Storm på vej’. Jeg har først fået den læst lige nu.

Det skulle jeg have gjort med det samme. Det er en absolut fremragende bog, som alle med politisk interesse burde læse.

Ikke kun for at lære mere om amerikansk politik, men så sandelig også for at forstå, hvordan deregulering og årtiers superliberalisering af det amerikanske samfund har medvirket til at underminere sammenhængskraften og tilliden til demokrati og samfund.

På den måde fungerer bogen som en nyttig vaccine mod alt for meget jubel og flirt med fremadstormende Alex Vanopslagh og Liberal Alliance her i Danmark. Liberalisme er nemlig aldrig vejen frem. Kun vejen tilbage – og mod afgrunden.

Endelig leverer bogen en utrolig vigtig kritik af mediernes rolle (også de sociale medier) - og en advarsel om, hvor galt det går, når løgn, manipulation og konspirationsteorier bliver det fremherskende i den daglige nyhedsformidling.

Steffen Kretz er i bogen - som på tv - en fremragende formidler. I særklasse faktisk! 

Ved hjælp af helt konkrete og personlige, men stadig meget illustrative og repræsentative historier, formår Kretz at gøre amerikansk politik, og de for os så aparte politiske valg i USA, mere begribelige.

Løbende holder Kretz de personlige historier op imod relevant statistik og forskning. Gennem adskillige år har Kretz som en anden antropolog fulgt en række amerikanere, vundet deres tillid og hørt deres historier og forstået deres skæbner.

Splittet familie

Det er voldsomt interessant, lærerigt og gribende. I bogen sidder vi med ved spisebordet hos den nu totalt splittede familien Reffitt.

Faderen, Guy er manden, der førte an, da opildnede Trump-tilhængere stormede kongressen den 6. januar, 2021. Han er nu dømt og fængslet.

Sønnen Jackson derimod er erklæret Bernie Sanders-tilhænger og med i front, når Black-Lives-Matter demonstrerer. Og det var sønnen selv, der angav faderen til CIA.

Moderen støtter faderen i et og alt, mens søstrene er helt splittede. For bare få år siden, var familien Reffitt en helt almindelig middelklassefamilie med masser af kærlighed, barbecues og næsten ingen konflikter.

Faderen havde faktisk aldrig interesseret sig for politik eller stemt ved valgene. Men en arbejdsløshedsperiode kombineret med fake news på internettet fik ham til at kravle helt ned i det konspiratoriske ormehul.

Når man læser Kretz’ skildring af faderen Gay, den hårdtarbejdende oliearbejder, der for få år siden var en almindelig elskelig familiefader.

Stormen på kongressen kan meget vel bare være starten på demokratiets endeligt

Ja, så forstår man bedre, hvad der kan drive mennesker til at blive så maniske og blinde Trumpstøtter, at de er parat til at bryde loven, øve vold og angribe demokratiets hellige haller på Capitol Hill.

Kretz mødes også med en ung mand fra Vest Virginia, der lever fedt af at sidde og sprede løgn på internettet – i øvrigt mens hans kæreste laver mindst lige så indbringende internetporno om natten.

Han mødes med en ellers normal fagforeningsaktiv og venstreorienteret kvinde, der pludselig falder for konspirationsteorierne hos QAnon.

Han mødes med en sort bedstemor, 58-årige Melva, fra USA's mest voldelige og fattige postnummer i Baltimore, der kæmper en kamp for at skåne sit barnebarn fra volden og narkoen på gaden samt ikke mindst risikoen for som sort ung mand at blive skudt af politiet.

Også plads til håb

Det er et meget dystert billede, Kretz tegner af USA her og nu. Stormen på kongressen kan meget vel bare være starten på demokratiets endeligt, argumenterer han.

Og det til trods for, at han også illustrerer håb og løsninger i bogen.

Eksempelvis er det ganske imponerende, hvad præsident Joe Biden faktisk har formået at få igennem af vigtig og nyttig politik.

Og så er det interessant, når Kretz mødes med flere stenrige amerikanere, der selv siger fra og mener, at den økonomiske ulighed i USA nu er blevet så abnorm, at de faktisk ville ønske at betale mere i skat for at opnå et samfund med større lighed og sammenhængskraft.

Ingen samfund har tidligere kunne holde til så stor en økonomisk ulighed. Vi risikerer at ende i borgerkrig og gå under som samfund, hvis vi ikke gør denne ulighed mindre, argumenteres der.

Jeg håber inderligt, at Liberal Alliances mange nye tilbedere, vil sætte sig ned og læse Steffen Kretz’ bog

Endeligt tales der også for, at USA's økonomi ville være sundere, hvis pengene var spredt ud på flere mennesker.

Det ville nemlig automatisk generere langt mere indenlandsk efterspørgsmål på vores varer, end når ganske få har ekstreme rigdomme, og der trods alt er grænser for, hvor meget man kan nå at bruge som enkeltperson, ræsonneres der.

Jeg håber inderligt, at Liberal Alliances mange nye tilbedere, vil sætte sig ned og læse Steffen Kretz’ bog, eller høre den som lydbog, hvor han selv læser højt med sin behagelige stemme.

Bogen ’Storm på vej’ er for mig at se et sandhedsserum, der forhåbentligt kan modvirke den værste trang til skattelettelser, deregulering af økonomien, afmontering af omfordelingen og de mange angreb på den socialdemokratiske velfærdsmodel.

Nuancer og faktatjek

Endeligt er Kretz’ mediekritik superrelevant – også i en dansk sammenhæng. Løgn, manipulation, konspirationsteorier og karaktermord på politiske modstandere skal simpelthen bekæmpes med oplysning, nuancer og faktatjek.

Vi er heldigvis langt bedre stillede i Danmark end i USA

Når man læser beretningen om guvernøren, der beskyldes for at være pædofil, fordi han ikke vil erklære statens valg af Joe Biden som ugyldigt, eller andre af de systematiske tilsværtninger af politiske modstandere, så vidner det ikke bare om, hvor langt ude amerikansk politik er.

Det vidner også om, hvor kæmpestort et problem det er, hvis et samfund ikke længere har en fælles offentlighed og en fælles referenceramme i form af fælles medier, der kommer ud til og bruges af alle, og hvis helt grundlæggende journalistiske principper såsom sandhed og fakta går fløjten.

En advarsel

Vi er heldigvis langt bedre stillede i Danmark end i USA. Men for mig er bogen også en advarsel mod en tendens i tiden – også herhjemme.

Den konservative partileder, Søren Pape Poulsen, havde aldrig fået så hård en medfart, hvis danske medier så ud som de gjorde for 20 år siden.

Og FH-formand Lizette Risgaard var aldrig blevet væltet, hvis medierne havde gået lige så meget op i faktatjek, journalistisk etik og sandhed, som de burde.

'Storm på vej' er på denne måde en vigtig og meget påtrængt advarsel mod selvsving, hysteri og visse mennesker og mediers behov for at totalt-ødelægge andre menneskers anseelse og agtelse ved at viderebringe, forværre og gentage ofte udokumenterede påstande, halve og hele løgne og utilslørede karaktermord i en uendelighed.

Storm på vej. Skynd dig at læse den!

 

Steffen Kretz. ’Storm på vej’. Forlaget Turbine, 248 sider. 2023.

Rasmus Prehn (f. 1973) medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, formand for Folketingets Transportudvalg. Har været medlem af Folketinget siden 2005. Tidligere minister for udviklingssamarbejde og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Bogen ’Storm på vej’ er for mig at se et sandhedsserum, der forhåbentligt kan modvirke den værste trang til skattelettelser, deregulering af økonomien, afmontering af omfordelingen og de mange angreb på den socialdemokratiske velfærdsmodel."

Jamen, hvad i hede hule laver socialkammeraterne så i Løkkes regering, hvis politik jo om noget, er ét stort angreb på "den socialdemokratiske velfærdsmodel"?

Nåh jo, Mette slap for en advokatundersøgelse, men var det prisen værd?

Iøvrigt er det vel også nogle gange politikernes egen skyld, at medierne får "behov for at totalt-ødelægge andre menneskers anseelse og agtelse ved at viderebringe, forværre og gentage ofte udokumenterede påstande, halve og hele løgne og utilslørede karaktermord i en uendelighed."

Altså, hvor klodset ( og virkelighedsfjern!) har man lov til at være - selv som politiker?
Og måske især som politiker i en regering, som blev til ved "halve og hele løgne" og gedigne løftebrud!

Er det mon denne slags, medierne ikke bør viderebringe, fordi det kunne påvirke nogens "anseelse og agtelse"?:

https://www.facebook.com/dr2tv/videos/803908514087536/

Jeg kan så supplere med at Steffen Kretz (og hans kone) er totalt til grin blandt mere højreorienterede danskere der så også har en smule mere agtelse for Trump end for Biden, selvom vi nok alle er enige om at de begge er for gamle. Kretz's fokus er oftest helt ude i hampen; han køber 100% ind på de venstreorienterede amerikanske mediers dagsorden.

Gunnar Johansen, til grin er personer der tror på at Trump har noget som helst godt i sig, alle de fake news han har plæderet for skaber den værste polarisering mellem amerikanerne nogensinde i historien. Din kritik af journalisterne Steffen og Lillian Kretz er efter min mening nedgørende latterlig og lige præcis Trump-agtig. Om du er tilhænger af LA’s supernationalistiske holdninger tja det siger nok mere om dig og de højreorienterede personer du kender end om førnævnte 2 journalister du sviner til.

Du har lige skrevet at godt halvdelen af amerikanerne er til grin - de vil stemme på Trump. Mener du de er til grin, så tjek lige den korrupte og åbenlyst pædofile modkandidat, Joe Biden. Hvis du virkelig mener, han er bedre, så god fornøjelse når valget kommer til november.
Og PS: Jeg kunne ikke drømme om at stemme på LA.

Kan kun gentage det. 30% af 8., 9. og 10. klasse elever stemte på Liberal Alliance til skolevalget. De ved virkelig ikke, hvad de gør. De siger kun den smarte Alex Vanopslagh danse på TikTok med korte slag argumenter.

Der er sogar liberale partier, som mener stemmeretten skal sættes ned fra 18 år til 16 år, da de mener unge er mere modne og insigtfulde end før i tiden. Thjaaa.

Og så er Joe Biden den bedste præsident USA har haft siden Barack Obama. Faktisk siden Bill Clinton. Ja, måske siden John F. Kennedy.

Den amerikanske præsident, som udløste statskuddet til USA's undergang hedder Ronald Reagan. En præsident, som var en marionetdukke for de store spillere på Wall Street og den præsident, som gav starten på dødsstødet til den afgørende vigtige amerikanske middelklasse.

Der er iøvrigt en lignende tilstand på vej i Tyskland, hvor de rige bliver rigere og rigere og den samfundsbærende middelklasse har sværere og sværere ved at få økonomien til at hænge sammen. Frankrig er ligeledes ramt, samt Italien. Og her i lille Danmark er vi ligeledes ved at få fuld fart på i retning af den liberale afgrund. Det som Den-Lille-Svindler kalder det "moderne" Danmark.

Een af velfærdsstatens store betydninger er den fred og stabilitet det giver det har givet danske samfund. En velfærdsstat, som kunne manøvrere uden om ALLE tænkelige kriser der opstod i verden uden en skramme. En velfærdsstat, som har gjort Danmark til et af verden rigeste og mest succesfulde samfund.

De fleste ved slet ikke, hvad vi er ved at miste i de her år med det Nye "moderne" Danmark.

Affære som Nordic Waste og Alles Lægehus er kun små tegn på, hvad det er for et asocialt samfund, der venter os.

Den svenske socialdemokratiske statsministerkandidat Magdalena Andersson har netop fremlagt den nye strategi for at vinde vælgernes tillid til “det nye socialdemokratiske folkehjemmet”.

Magdalena Andersson (s) tar ut ”ny riktning” för Socialdemokraterna
POLITIK
2024-04-09 13:22
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson presenterar en ny riktning för partiet i ett linjetal för partivänner och medier på partihuvudkvarteret på Sveavägen.
Den nya riktningen bygger på arbetet av de elva arbetsgrupper som har satts att ta fram ny politik till valet 2026. Övergripande vill S-ledningen vinna gehör för, i partiet och bland väljarna, för att göra upp med ”marknadsmisslyckanden” och ”där samhället kliver fram och tar kontrollen. Under resans gång ska S presentera konkreta förslag med start i vår.

Magdalena Andersson pekar ut tre prioriterade områden:

”Städa upp i marknadskaoset i de skattefinansierade delar och sätta det svenska folkets behov främst”

”Ta tillbaka kontrollen för att öka Sveriges motståndskraft”
(Se över områden som har lagts ut på marknader och som ökar Sveriges sårbarhet).

”Få ordning på icke-fungerande marknader”
(Marknader som ska finnas men inte fungerar som det ska).

– Vi ska gå igenom område för område, sektor för sektor för att se vad som fungerar och inte fungerar. Det kommer att vara ett viktigt arbete för de kommande åren, säger Magdalena Andersson på en efterföljande presskonferens.

Hur genomgången av alla marknader som är skattefinansierade ska gå till finns ingen färdig plan för.

Magdalena Anderssom pekar ut bilbesiktning och apotek som branscher som ickefungerande men när det gäller att avreglera är det bara vinstdrivna skolor som hon vill stoppa idag.

Hon säger samtidigt att vinstdrivande företag och offentlig välfärd är en svår kombo.

– Det finns områden där vinst leder helt fel. Det här är beprövad nationalekonomisk forskning.

For den som følger med er Sverige igennem de seneste ti år blevet til “Lille USA”.

Og Lars Løkke og Moderaterne har hentet deres inspiration fra “Lille USA”.

Mette Frederiksen er begyndt at tale om offentligt ansatte som kaldet!

For de fleste er et arbejde i den offentlige sektor mere end bare et arbejde. Det er et kald.
Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen i Deadline.
- De fleste har det jo som et kald, når man vælger at arbejde i psykiatrien, arbejde med børn eller som politimand, siger hun og uddyber:
- For ellers er det rigtig, rigtig svært at arbejde med mennesker.
Den offentlige sektor er under pres. Men i interviewet understreger hun, at det ikke er motivationen hos de offentligt ansatte, der fejler noget, men derimod de rammer, som politikerne har skabt, der fjerner arbejdsglæden. Det er en udvikling, statsministeren gerne vil vende.

“Storm på vej”.

Desværre interesserer dansk presse sig alt for meget for USA og hvad der sker på den anden side Atlanten!

Det skyldes nogle fejlprioriteringer i DR og tv2.

Journalister synes generelt at USA er spændende og det giver gratis rejser og oplevelser!

Tænk hvis DR og tv2 havde Skandinavien som faste punkter i nyhederne!

Hvilken verden til forskel!

Hele den nuværende strategi har i sig selv skabt fænomenet Alex Vanopslagh!

Intet mindre!

At Sverige er landet hvor “aktieejernes gevinster er vigtigere end børnenes indlæring” er endnu ikke gået op for den almindelige dansker!

Men fakta for halvdelen af svenskerne!

Og alligevel står Lars Løkke og Alex Vanopslagh uimodsagt når privatiseringer skal fremtidssikre det danske samfund!

Nej, vi skal helt til USA for at få sat navn på stormen!

Se det er jo især interessant og især dystert!

Sidst Danmark blev besat kom amerikanerne og reddede os ud af suppedasen!

USA er vores nærmeste allierede, påpeger Mette Frederiksen igen og igen og svinger straks 200 milliarder “over there”!

De - amerikanerne - skulle jo gerne komme og redde os igen!

De unge i LA skal vi vist ikke regne med!

Thi som Mette Frederiksen så klogt påpeger det:

“For de fleste er et arbejde i den offentlige sektor mere end bare et arbejde. Det er et kald.”

Og den slags kræver at man er blevet tør bag ørene. At man ikke er en grønskolling. Man skal have nogle erfaringer, kende nogle miljøer, være tør bag ørerne. Voksen og erfaren.

Men hvorfor voksenoplevelserne igen og igen skal komme fra USA, ja, det er en dansk politisk gåde?

Glem alt om USA!

Landet hvor alle liberalistiske gener er samlet igennem århundreder fra alverdens lande!

Uligheden er så stor så de unge bliver sin egen lykkes smed ved at få en minimum af betaling for at blive i hæren!

Den hær som skal redde danskerne endnu engang igennem artikel 5 i NATOs trosbekendelse.

Udtrykket 'enhver er sin egen lykkes smed' bliver ofte hevet frem som et samlebegreb for al forråelse og mangel på næstekærlighed. Det værst tænkelige er et samfund, hvor enhver er sin egen lykkes smed – og underforstået: ligeglad med alle andre.

For de fleste er et arbejde i den offentlige sektor mere end bare et arbejde. Det er et kald.
Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen i Deadline.

Intet der kommer fra USA kan nogensinde blive pligtlæsning!

For de fleste er et arbejde i den offentlige sektor mere end bare et arbejde. Det er et kald.
Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen i Deadline.

Den slags burde være pligtlæsning!

Især for LAere og Alex Vanopslagh!

Havde de mødt dem i deres skoletid ville LA aldrig have opstået som parti!

Desværre smadrede Mette Frederiksen selv som beskæftigelsesminister ethvert “kald” hos folkeskolelærerne!

Og senere som statsminister “kaldet” hos sygeplejerskerne!

‘Storm på vej’ er det dystre billede af Sverige og Danmark!

Kaldet er borte!

Smadret af enerådende politikere hvis “enhver er sin egen lykkes smed-CV-politiker-karriere”-stil uden at lytte til folket!

I Sverige har de allerede påbegyndt arbejdet!

Penge styrer om en kort stund Mette Frederiksen til udlandet!

Styret af penge!

Penge styrer verden!

I USA og i Sverige og nu også i Danmark!

Engang var “kaldet” afgørende for lærere, sygeplejersker, sosu’er, politibetjente, soldater og statsministre!

Nu kalder EU og NATO!

Store Bededag var i fem årtier ferien hvor skolelærere forberedte årets eksaminer!

Den tids kald er slut og borte!

Det danske demokrati blæste “kaldet” omkuld!

“Kaldet” fra gud!

I Guds eget land ser det endnu værre ud!

Og det glæder i den grad Rasmus Prehn (f. 1973) medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, formand for Folketingets Transportudvalg. Har været medlem af Folketinget siden 2005. Tidligere minister for udviklingssamarbejde og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Alt står i Guds faders hånd! Bibelbæltet er ramt af Guds ti plager!

Thi ingen er mere “kaldet”!

Enhver er sin egen lykkes smed!

Landmænd, minkavlere, skolelærere, sosu’er, sygeplejersker, og politikere!

Det svenske folkehemmet er for længst død og borte!

Og Løkke Lars elsker det!

Og Alex Vanopslagh lader sit åsyn lyse på os!

En ‘Storm i en kop vand’

Grundlæggende skal vi have lyst til at gå på arbejde. Men jeg vil opponere mod den der stemning af, at det hele skal være sjovt og lystbetonet - fordi det tror jeg simpelthen ikke på, at vores liv er, siger Mette Frederiksen.
Hun frygter, at vi gør vores børn og unge en bjørnetjeneste ved at give dem oplevelsen af, at livet altid er lystbetonet og sjovt.
- Nogle gange er livet også hårdt.

Alligevel har Mette Frederiksen og Socialdemokratiet i Danmark de sidste ti år medvirket til at underminere sammenhængskraften og tilliden til demokrati og samfund.

Denne vinter har to østenstorme været kendetegnende! Det svenske demokrati er over os!

Moderaterne puster og puster!

Kun et solidt rødstenshus står ‘stormen imod’!

I enhver flække af Danmark!