Det er ingen hemmelighed, at Danish Crown gennem de senere år har flyttet mere og mere af deres produktion syd for grænsen til det tyske "kødbælte", som området i det nordvestlige Tyskland, der grænser op til Holland, kaldes.
Med en indtjening på 7.7 milliarder Euro (knap 60 milliarder kroner) i 2011 er Danish Crown en af ”de fire store” kødproducenter i Tyskland.
Men Danish Crown opfører sig langt fra hæderkronet over for sine ansatte i Tyskland. Det bekræfter mine kontakter i den tyske fagbevægelse. I Tyskland udfører Danish Crown nemlig en udspekuleret form for social dumping. Op mod tre-fjerdedele af de ansatte er hyret gennem forskellige former for underleverandører - såkaldte arbejdskraftbureauer - som Danish Crown tegner kontrakt med på enkelte dele af slagtningen.
FAKTA
Ifølge franske undersøgelser er mellem 75 og 90 procent af de ansatte i den tyske kødbranche fra udlandet. Og det er vel at mærke en branche, hvor 60 millioner svin, 4 millioner køer, 1 million får og 900 millioner fjerkræ bliver slagtet i Tyskland i år.
Med brugen af underleverandører skubber Danish Crown ansvaret for de tidsbegrænsede ansatte fra sig, ligesom det - ifølge dem selv - giver virksomheden maksimal fleksibilitet til at tilpasse produktionen efter omstændighederne.
Mens en tysker i kødbranchen typisk tjener mellem ni til femten euro i timen, får en tidsbegrænset ansat østarbejder mellem fire og fem euro for det samme stykke arbejde.
Vi har faktisk et princip om ligebehandling og ikke-diskrimination i EU-reglerne, der betyder, at er du ansat som vikar, så skal du have den samme løn som den fastansatte. Danish Crown er således med til at skabe arbejdende fattige i Tyskland. Det indre marked er kun effektivt og fair, hvis der er lige konkurrence arbejdstagere og virksomheder imellem.
Det er tankevækkende, at Danish Crown ønsker, at deres danske ansatte går ned i løn for at bevare produktionen i Danmark samtidig med, at virksomheden udflytter og presser lønningerne via billig arbejdskraft i Tyskland.
Det er tankevækkende, at Danish Crown ønsker, at deres danske ansatte går ned i løn for at bevare produktionen i Danmark samtidig med, at virksomheden udflytter og presser lønningerne via billig arbejdskraft i Tyskland. Det er fristende at spørge, om de danske ansatte i fremtiden vil kunne konkurrere med billig udenlandsk arbejdskraft ansat af Danish Crown lige syd for grænsen. Den danske medarbejderstyrke i Danish Crown og dens forædlingsvirksomhed, Tulip, er over en tiårig periode halveret fra ca. 16.000 i 2002 til omkring 8.000 i dag.
Ét er, at vi må lægge massivt pres på Danish Crown. Men vi skal heller ikke glemme Tysklands ansvar. Imens Angela Merkel roses for at skabe vækst og lave arbejdsløshedstal, så vokser gruppen af arbejdende fattige, der ikke kan leve af den løn, som de tjener. Det er social dumping på international plan - og noget Tysklands nabolande er godt trætte af. Tyskland kan rent ud sagt ikke være bekendt at lade nogen arbejde til sådanne sultelønninger og derved udkonkurrere sine naboer gennem billig arbejdskraft.
Ole Christensen er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne.