Annonce

Debat: Krav om medlemsfordele på vej til CO-Industris forhandlere

Debatten om medlemsfordele er nået op på næste niveau. Nu fremsendes det som konkrete krav til overenskomstforhandlingerne i 2025. Det kan blive epokegørende, skriver Otto Bjerre.
Foto: Villads Pelle
Bygningsarbejdere støtter 12. januar 2023 3F's forhandlere på vej til opstart af overenskomstforhandlinger i Dansk Industri.
50 tillidsrepræsentanter fra de store industrigrupper i 3F Esbjerg, 3F Ringkøbing-Skjern, 3F Aarhus og 3F Aalborg var den 16. og 17. februar samlet til overenskomstkonference på 3's kursuscenter i Silkeborg, Langsøhus.

På denne konference blev forslaget om medlemsfordele i overenskomsterne konkretiseret, og bliver nu indsendt som et topkrav til CO-Industris forhandlere.

Det er et forslag baseret på en fondsløsning, og som giver både CO-Industri og Dansk Industri nye muligheder for at styrke den danske model. Og et forslag, der samtidig giver Industri-fagforeningernes medlemmer kontante fordele.

Lidt forkert

Der har nu i flere år blandt medlemmerne været en livlig debat om medlemsfordele.

Rigtig mange synes, at det er lidt forkert, at man i det daglige ikke får mere ud af det end uorganiserede kolleger, der jo ikke bidrager økonomisk til det store arbejde FH-fagforeningerne yder for at forny og vedligeholde overenskomsterne, samt i overenskomstperioden arbejder for at sikre overholdelse af disse.

Her skal også nævnes CO-Industris arbejde med udvikling af uddannelser; eksempelvis i samarbejde med Dansk Industri i Teksam, uddannelsesinstitutioner, og som deltager i trepartsforhandlinger med regeringen.

Alt dette arbejde er med til at sikre den danske model som igen er en af grundpillerne i Velfærdssamfundet.

Andre fagforbund står på spring med tilsvarende krav om medlemsfordele

Godt 36 procent af de danske lønmodtagere er ikke organiseret, og bidrager derfor heller ikke til opretholdelse af den danske model.

Men de nyder af goderne fra overenskomsterne. Det er selvfølgelig ikke holdbart i længden, hvis vi skal bevare det danske overenskomstsystem.

Så ud over det rimelige i, at medlemmerne har et par særlige goder ved medlemskabet, skal forslaget om medlemsfordele da også ses som en håndsrækning, til de uorganiserede kolleger, der er i tvivl om hvorvidt medlemskab kan ”betale sig”.

OK25 kan blive epokegørende

Vi har i arbejderbevægelsen et fint gammelt ord der siger: ”Gør din pligt, og kræv din ret” (I nævnte rækkefølge.). Det er en rigtig fin leveregel med mere end 100 år på bagen. Men alligevel eviggyldig.

Nu venter vi bare på, at flere 3F-afdelinger melder deres krav til OK25 ud.

Andre fagforbund står på spring med tilsvarende krav om medlemsfordele: Malernes Fagforening, mange afdelinger af Blik og Rørarbejdernes Fagforening og Metal. Ligeledes HK-Privat i Sydjylland og andre.

OK25 kan blive epokegørende for medlemmer i fagforeninger under CO-Industri.

Tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant hos Stena Recycling og bestyrelsesmedlem i 3F Aalborg Industri. Tidligere formand for Socialdemokratiet i Brønderslev. 

 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Lyder umiddelbart lovende. Det skal i hvert fald blive spændende at følge.

Annonce