Annonce

Debat: USA’ s tragiske forelskelse i våben må stoppes

Næsten 50.000 mennesker bliver hvert år dræbt med skydevåben i USA. Amerikanerne kan lære af EU-landene, hvordan man får våbnene væk fra gaderne.
Foto: VOA/Wikimedia Commons
Et mindesmærke ved Robb Elementary school i Texas for ofrene for skyderiet.
Endnu et frygteligt skyderi. Endnu flere uskyldige børn, der gik i anden, tredje og fjerde klasse, er døde.

Mindst 19 børn og to voksne er blevet dræbt under et skoleskyderi, der fandt sted i sidste uge i delstaten Texas.

En kvindelig lærer, der beskyttede børn fra skyderiet, er død, og nu er hendes mand også død pga. chokket, som efterlader deres fire børn forældreløse.

Dette er nu et af de værste skoleskyderier i USA efter Sandy Hook-skyderiet på en skole i Connecticut, hvor 20 børn mistede livet.

Kan lære af Europa

EU er et fyrtårn for menneskerettigheder, fordi der ikke eksisterer en liberal våbenlovgivning i nogen af EU-landene.

Retten til livet er én af de mest fundamentale rettigheder i EU, og der findes ikke engang dødsstraf i EU-landene.

USA kan lære af EU, at retten til livet er vigtigere end retten til at bære våben. En gal mand dræber ikke kun sig selv, men oftest flere, hver gang vi hører nyheden om endnu en tragisk hændelse fra den anden side af Atlanterhavet.

Skyderiet i Texas kommer kun få uger efter et skyderi med et racistisk motiv i Buffalo i staten New York, hvor de fleste af de døde var sorte.

45.000 dræbt af skydevåben

Er vi egentlig klar over, hvor mange der dør på grund af meningsløse skyderier i USA?

De senest tilgængelige data, vi råder over, er fra 2020. Her døde over 45.000 mennesker under et skyderi, der blev udført af en person med et privatejet skydevåben. Over halvdelen af dem der mistede livet, begik selvmord.

Tænk på, hvor mange der bliver indlagt og invalideret på grund af en skade, som gør dem handikappede for resten af livet.

Tænk, at 45.000 mennesker dør i løbet af et år. Det sker så tit, at det burde betragtes som en sundhedskrise.

Tænk på, hvor mange der bliver indlagt og invalideret på grund af en skade, som gør dem handikappede for resten af livet.

De samfunds- og menneskelige omkostninger er ubærlige. Forestil jer de forældre, der aldrig kan se deres børn igen, men som stadigvæk er unge og skal leve med sorgen resten af deres liv.

EU bør lægge pres

Amerika er blevet et samfund, hvor mange uskyldige børn og voksne årligt bliver dræbt. Det eneste vestlige land med så højt et tal.

Og det finder ikke kun sted under planlagte myrderier, men også ved hjælp af de våben, som ca. 40 procent af den amerikanske befolkning har liggende derhjemme.

EU-landene bør lægge pres på USA, så våbenlovgivningen kan blive ændret, for at uskyldige børn ikke bliver dræbt under skoleskyderier.

USA kan ikke blive ved med at prale af at have et godt samfund, når man stadigvæk tillader en tåbelig våbenlovgivning, som oftest ender med en tragedie som den, vi igen har oplevet, hvor 19 børn og to voksne lærere mistede livet.

Freelanceskribent og samfundsdebattør. Født i Indien og har boet halvdelen af sit liv i Sverige og Danmark. Han har en bachelor i antropologi fra Københavns Universitet og en master i menneskerettigheder og demokratisering.


Flere artikler om emnet