Demokraterne sender ultimatum til Pence: Fjern Trump eller vi gør det

Trump har opildnet sine tilhængere til stormen på kongressen og hvis ikke Mike Pence og regeringen fjerner ham selv, så gør kongressen det. Måske.
“Fjern Trump eller vi gør de”

Sådan lyder det fra demokraterne i den amerikanske kongressen, ovenpå sidste uges dramatiske begivenheder i Washington, hvor en folkemængde af Trump-tilhængere stormede kongresbygning på Capitol Hill for at stoppe godkendelsen af Joe Bidens valgsejr til præsidentvalget.

Begivenheder som blandt andet kostede en 42-årig politimand livet, efter at han var blevet slået i hovedet med en brandslukker af en Trump-tilhænger.

Politiet har henover weekenden anholdt en række af de mennesker, som stod i spidsen for stormen på kongresbygningen, herunder et republikanske medlem af delstatsparlamentet i staten West Virginia.

Den løbende afdækning viser også, hvordan de ledende deltagere i stormen har trænet og koordineret indsatsen og ikke mindst, hvordan myndighederne i Washington med en helt uset stædighed, har overset alle advarsler om hvad der var i gære.

Kræver præsidentens afgang: Frivilligt eller ved tvang

Det har fået flere demokrater til at kræve præsidentens afgang, selvom han alligevel formelt går af om mindre end to uger, den 20. januar.

placeholder

I første omgang har vicepræsident Mike Pence fået et ultimatum om at bruge den 25. tilføjelse til forfatningen, men hvis han ikke gør det, så vil kongressen rejse endnu en sag om "impeachment" - det man på dansk kan oversætte til en rigsretssag.

Reglerne for "impeachment" er, at sagen skal rejses af et flertal i Repræsentanternes Hus og derefter er det Senatets opgave at være domstol.

Her skal der være 2/3 flertal af de fremmødte stemmer for, som udgangspunkt 67 senatorer, men altså lidt færre, hvis nogen vælger at være fraværende. Demokraterne har lige nu 50 stemmer, så de skal overtale 17 republikanere til at stemme for - og det virker umiddelbart ikke til at der er opbakning.

Rent teknisk er det spørgsmålet om det overhovedet kan nås at fjerne ham, inden Trump alligevel går af.

Men spørgsmålet om Trumps fremtid som præsident handler også om Republikanernes fremtid - og ikke mindst hvilket eftermæle det efterlader hos de politikere, der gennem fire år har ladet det passere, når Trump angreb - og opfordrede til angreb på -  de politiske modstandere, på medierne og på alle andre, der talte ham imod.

Først nu er der ingen grænser for, hvor slemt det han har gjort er.

Træk dig frivilligt

Republikanske senatorer som Lisa Murkowski fra Alaska og Pat Toomey fra Pennsylvania har opfordret Trump til selv at trække sig. Det er den nemme måde, men virker helt usandsynligt, når man tænker på at samme Trump har været over to måneder om at indrømme at han tabte et valg, som han altså tabte med 8 millioner stemmer.

Trump trækker sig ikke frivilligt.

Om Trump går af den 18., 19. eller 20. januar er jo i den praktiske verden fuldstændigt ligegyldigt, men det der måske er mere interessant er, at hvis han bliver dømt i en rigsret, så kan han ikke stille op til valget i 2024.

Det løser ikke bare et problem for en hævngerrig flok af demokrater, men også et problem for en stor gruppe republikanere, som meget gerne vil lægge Trump-æraen bag sig hurtigst muligt. Mange har i hvert fald brugt de sidste dage på at give indtryk af, at de i hvert fald ikke var med-ansvarlige.

Vil viske tavlen ren

Republikanske kongresmedlemmer beretter anonymt om hvordan de på den ene side var fuldt og helt overbeviste om, at anklagerne om valgsvindel var snyd og humbug, men at de ikke følte at de kunne fortælle det til deres vælgere, både fordi de frygtede for deres politiske fremtid i partiet, men også for deres egen og deres families sikkerhed, hvis de lagde sig ud med Trump og hans tilhængere.

Den gruppe vil gerne af med Trump af mere idealistiske grunde.

Men der er også en gruppe, som måske ikke alene er drevet af idealisme, for og hvis man er en ung politiker med høje tanker om sig selv, der drømmer om selv at afløse Joe Biden, så er det jo ganske hjælpsomt, hvis man får fjernet en kandidat fra feltet, som stadig har tårnhøj opbakning i det republikanske vælgerkorps.

Holdningen hos en stor del af republikanerne er, at Trump ikke bør retsforfølges på grund af spørgsmålet om "national samling", altså at sket og sket og alle nu må komme videre. En form for retspolitisk eftergivenhed, som de normalt tough on crime, dødsstrafsstøttende republikanere ville mene var udtryk for lige lovlig blød.

Men når det nu er en af deres egne, så er tonen en anden. Andre republikanere er gået til modangreb på demokraterne, og mener at "de venstreorienterede" bruger sagen til uretmæssigt at dunke alle konservative oven i hovedet.

placeholder

Fra nogle demokrater er det også et spørgsmål om ikke en sag mod Trump vil skygge for præsident Bidens egen dagsorden og kampen om at få coronavirus-krisen under kontrol.

At man skal lægge Trump og Trump-tiden bag sig og komme videre - med den fordel at Trump og hans tilbageværende allierede vil fortsætte med at skabe splittelse i det republikanske parti.

Har ikke hørt det sidste fra Trump

Der er selvfølgelig også spørgsmålet om, at hvis Trump kan blive dømt for "sedition" - altså for at undergrave regeringen - hvad så med dem i senatet, der har hjulpet ham, herunder senator Ted Cruz fra Texas og Missouris ditto Josh Hawley. Vil de så også kunne dømmes?

Trumps tid som præsident er ved at rinde ud, men det er nok tvivlsomt om han blot vil forsvinde lidt ud i glemslen som f.eks. George W. Bush, der - sammenlignet med f.eks. Bill Clinton - har holdt lav profil siden han gik af i 2009.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce