Annonce

Demonstration og konflikt: Fagforening kæmper mod luksusrestauranter    

De røde faner blafrer foran Tivoli, hvor 3F København er i konflikt med restauranterne Brdr. Price og A Hereford Beefstouw. “Det er rasende asocialt” lyder det fra næstformand.
Foto: Emma Inge Hansen
3F København demonstrerer mod restaurantkæderne Brdr. Price og A Hereford Beefstouw foran A Hereford Beefstouw/Apollo i Tivoli
Tirsdag sætter 3F København gang i den første af en stribe demonstrationer, hvor fagligt aktive deler flyers ud og demonstrerer foran Tivoli i København, hvor restauranterne Brdr. Price og A Hereford Beefstouw ligger.

Forud for demonstrationen har selskabet bag restauranterne, Brdr. Price, A Hereford Beefstouw og Dragsholm Slot meldt ud, at de ønsker at give lavere løn til ufaglærte tjenere.

Det har fået 3F København på barrikaderne, og fagforeningen er nu i konflikt med restauranterne.

Restauranterne i Tivoli har som nogle af de få restauranter haft overenskomst med 3F, som udløb 1. marts i år. Fra den 2. marts varslede restauranterne lockout af 3F-medlemmer og overenskomsten er nu opsagt.

Netavisen Pio er på gaden og rapporterer fra konflikten.

3F København: Det er rasende asocialt 

De røde faner bliver godt luftet i det kraftige blæsevejr, da Netavisen Pio møder de fagligt aktive til 3F’s demonstration foran Tivoli.

Der er cirka en snes røde faner, som blafrer så voldsomt i hænderne på demonstranterne, at de fortæller, at de er nervøse for, at en af de mange forbipasserende får stoffet hårdt i hovedet. Så der bliver holdt godt fat i det røde stof, som er symbol på oprør og utilfredshed fra fagforeningens side af.

Teit Gamst er næstformand i 3F København og går rundt i en gul vest og organiserer vagtplan i fagforeningens kaffevogn, da Netavisen Pio får fat på ham:

“Det er rasende asocialt, at man vil have folk til at arbejde for lønninger, der ligger omkring dagpengeniveau,” siger Teit Gamst, til Netavisen Pio med henvisning til, at Brdr, Price, A Hereford Beefstouw og Dragsholm Slot vil give ufaglærte tjenere markant mindre i løn, ifølge 3F.

Han tilføjer:

“Det er meget mystisk, at man opsiger sin overenskomst, fordi man ønsker at betale folk en lavere løn, samtidig med at vi har en hel restaurationsbranche, der ikke kan få den arbejdskraft, de ønsker,” siger Teit Gamst.

De eneste uden overenskomst

Selvom der i skrivende stund ikke er mødt så mange op foran indgangen til Tivoli, regner Teit Gamst med, at mange flere vil møde op.

“Lige nu er vi vel 30-40 mennesker, men vi satser stærkt på, at når vi nærmer os fyraften, kommer der mere opbakning,” siger han.

Han håber på, at vreden over at nogle af Tivolis fineste og dyreste restauranter ikke længere har overenskomst for deres ansatte, vil få folk til at møde op og vise deres utilfredshed.

På alle andre restauranter i Tivoli, kan man spise med god samvittighed

“På alle andre restauranter i Tivoli, kan man spise med god samvittighed,” siger Teit Gamst og fortæller, at Brdr. Price og A Hereford Beefstouw er de eneste restauranter i Tivoli uden overenskomst.

“Alle de andre forretninger i Tivoli kan finde ud af at drive en forretning med overenskomst uden at gå konkurs,” tilføjer han.

I Tivoli Foodhall findes der dog en række restauranter, som ikke er på overenskomst. Brdr. Price ligger inde i selve i Tivoli i haven, mens A Hereford Beefstouw ligger på grænsen til haven.

Demonstrationen foran indgangen til Tivoli er fra tirsdag den 8. august til fredag den 11. august fra klokken 12.00-18.00.

Artiklen er opdateret den 16. august kl 10.30.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

På Grøften bliver man stadig betjent af dansk personale, der gider at tale dansk med andre danskere. Man føler sig hjemme og ikke som en gæst i eget land. Arbejdstagere fra resten af Europa gider ikke at lære dansk mere, fordi danskerne i misforstået godhed alligevel bare taler engelsk til dem. Derfor har jeg ofte mødt arbejdstagere, der har boet +10 år i Danmark og er gået på arbejde hver dag her, som ikke kan et ord dansk. De kan ikke engang sige "goddag", fordi danskerne opgiver straks eget sprog og kultur for dem.

Og hvad har det med overenskomster at gøre. Hele dit liv drejer sig om at brokke dig over udlændinge. Kom dog videre i dit liv

Det har det med overenskomster at gøre, at f.eks. Grøften har dansk overenskomst med sine danske medarbejdere. Spis du endelig videre på rumænerstederne, hvis du foretrækker det. Husk engelsk ordbogen, når du skal oversætte menukortet fra dansk til engelsk for den underbetalte tjener, der garanteret smitter dig med influenza under serveringen, fordi hun ikke får løn under sygdom.

Ja dansk er et sprog som politikere og andre pæne mennesker mener burde afskaffes, men der er ingen der tør sige det åbenlyst, så det er noget der sker i al diskretion. Holberg har levet forgæves og ligger sikkert og rotere i sin grav og almuen som stadivæk foretrækker dansk har ved at de hører til taberne, men almuen har indtil videre bevaret stemmeretten, så intet parti tør stille forslag om, at skifte til engelsk i folkeskolen, selv om engelsk sprogede lærere og andet personale, både er billigere i drift og findes i langt større mængder ude på verdensmarkedet.

Og hvad bygger du den latterlige påstand på? Og hvad har det med overenskomster at gøre? Har du overvejet, at få dig et liv?

Kære Jack
Hvis du gerne vil slippe for os danskere, hvorfor flytter du så ikke bare til Bulgarien? De har en sjov cafékæde, som hedder "Happi", hvor alle pigerne har lårkort på, og hvor man kan trykke på to knapper på bordene med henholdsvis et øl-symbol og et mad-symbol for at tilkalde dem. Du kan både få burgere, pizza og bøffer til næsten ingen penge. Det kan du jo bare gøre, når ikke du værdsætter det danske.

Annonce