Annonce

Det er hjemløsheden, vi skal bekæmpe - ikke de hjemløse

Dark Design handlede om at få gadens folk til at blive væk og gøre det ubekvemt for hjemløse at opholde sig på specifikke steder i byen.
I fredags mødte jeg David og hans hund Malthe under uret på Københavns Hovedbanegård. Jeg var inviteret med på en gadetur for at se på “Dark Design”. Skal jeg være helt ærlig, så vidste jeg ikke helt, hvad det betød.

Jeg havde i løbet af ugen tweetet med folkene bag Hus Forbi, som gav udtryk, for at der fandtes byinventar, som alene handlede om at få gadens folk til at blive væk - "Dark Design".

Dark Design

Da jeg var en lille pige, spillede min far “Manden på Risten”, mens min mormor og jeg sang. Og i min barnlige naivitet forstod jeg aldrig alvoren af sangen. Vi talte over aftensmaden om, hvordan nogle ikke har mad nok, og at de var nødt til at finde varme på risten.

Alle taber på Dark Design

Så da vi gik der i Indre By i København, David, Malthe og mig, og David sagde: “Der var der faktisk et rigtig dejligt sted, hvor der kom varme op ad risten. Her kunne man holde varmen,” tænkte jeg straks på Oswald Helmuts stemme knitrende i radioen i stunderne med min mormor.

Det bekymrer mig, at vi designer granitblokke i bybilledet, så de er bulede eller for korte til at ligge på

Og det bekymrer mig, at vi designer granitblokke i bybilledet, så de er bulede eller for korte til at ligge på, og at vi skærmer steder, man kan sidde - nogle steder med hegn og pigge, der gør det umuligt for hjemløse at opholde sig på steder i byen, der kan give dem varme og ro i sindet. Ikke engang med et argument om, at det “fjerner” de hjemløse fra gadebilledet giver mening.

Dels mener jeg ikke, vi kan være bekendt at tale om at “fjerne” vores medmennesker - det giver mig ligefrem kvababbelser at tænke på den måde.

Og taler man alligevel om, at Dark Design skulle være et instrument til at opnå dette, så ændrer det jo ikke på, at de hjemløse, der er i vores samfund, bliver nødt til at have et sted at være.

I tilfældet med Dark Design, så bliver det altså blot i ly af en anden bygning, et andet sted i byen, hvor der ikke er en varmerist. Er der nogen, der vinder noget ved det? 

Hjemløse er en del af vores samfund 

Er det den verden, vi vil have? En af mine gode kammerater arbejder for Kirkens Korshær og sagde til mig, at det handler jo om at bekæmpe hjemløsheden - ikke den enkelte hjemløse.

Prøv, når du går derude, at se gadens folk i øjnene

Prøv, når du går derude, at se gadens folk i øjnene. Tage en snak med dem, men også se den mørke del af vores bybillede. Se, hvordan bænke er delt op af et “pænt lille bord”, og hvordan læsteder er blevet buret af.

For os i Socialdemokratiet handler politik om at skabe et Danmark, hvor der er plads til og brug for alle. Det kræver, at vi - såvel socialdemokratier som alle andre - altid lader respekten for forskellighed komme først. Hjemløse er ikke noget fremmedelement. Alle bærer de en historie med sig, og de er alle, hver og en, vores medmennesker.

Vi skal hele tiden gøre, hvad vi kan for at hjælpe dem på rette spor, men det er hjemløsheden, vi skal bekæmpe - ikke de hjemløse.


Manden på Risten

 

Tekst: Carl Alstrup

Her står jeg hver aften på "risten",

Mens jeg kigger på Vesterbro.

Jeg nyder det flammende neonlys,

Uden ophold fra seks til to.

Jeg har det omtrent som de rige,

Jeg er hver nat på "restaurant".

Man godt på en måde kan sige,

At jeg bar såd'n en slags "gourmand".

Jeg har med de ædlere dele

Ej vrøvl som en anden grosser' .

Min mave kan tåle det hele

placeholder

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Socialordfører og folketingsmedlem for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og HVAD bliver der overhovedet "bekæmpet" når der snakkes FATTIGDOM i Danmark ? Ingenting vel nærmest. Det er en skamplet på landet at nogen er henvist til gaden fordi de ikke har mulighed for andet end at ligge der. Imens "leger" andre "Desperate Housevifes" og vælter sig i "kyllingsorger" og deres penge hvis de ikke giver det rigtige afkast..

SOCIAL SLAGSIDE af dimensioner har vi. Folket på Christiansborg er kun til pynt.De holder fest på taburetten.Og lefler for landets borgere op til et valg. Så er der ingen grænser for alt de vil gøre for at "rette den synkende skude op". "Skuden " er sunket for længst. Og hvad så... ….når bare "taburetten" står fast og man har sit eget på det tørre.

“Hjemløse er ikke noget fremmedelement. Alle bærer de en historie med sig, og de er alle, hver og en, vores medmennesker.”
Ganske enig! Men det er ikke just sådan det opleves med regeringen eller Københavns Borgerrepræsentation. De bekæmper dem Osvald Helmuth sang om.

Du tror da vel ikke, socialister vil have hjemløse boende hos sig? 😉
Så langt strækker deres "næstekærlighed" sig ikke!

Det er IKKE den enkelte borger i Danmark,der har ansvaret for at vi har hjemløse overalt.Det er heller ikke den enkelte borgers ansvar at man på togdriften,kan opleve flere og flere af de såkaldte "personpåkørsler" (selvmord hvor folk springer ud foran toget).DESPERATION og AFMAGT,det brutale bevis på at altfor mange ikke kan klare mere.At altfor mange ikke længere kan se nogen mening med deres liv. Af sociale årsager. Huslejerne, leveomkostningerne og betingelserne for at kunne eksistere, vokser flere og flere borgere over hovedet.Uden muligheder.Uden chancer.Igen og igen kan de bare opleve at der ikke bliver gjort noget for at disse skal kunne komme til at få et bedre liv.Rende panden imod en mur. Uden job og uddannelse. Med intet at bruge sig selv til. Nogen på kontanthjælp.Uden fremtidsperspektiv overhovedet m. m Der kan være MANGE grunde til at ende på gaden mellem duerne,.. eller ud foran toget. I en verden hvor PENGE er nødvendige midler, man må have for at kunne klare dagen og vejen,er det unfair at nogen så godt som ingen mønt har. Eller så lidt mønt at det kun kan siges at være uværdigt. Det burde være en hovedopgave for enhver siddende regering at tage ansvaret på sig,for at landets fattigste borgere fik oprejsning.

Lille Camilla, du skriver: det er hjemløsheden, vi skal bekæmpe - og ikke de hjemløse; jeg kan dog ikke se nogle løsningsforslag i din artikel!?
Mener du, for eksempel, alle hjemløse bare skal have en lejlighed foræret?

I den nærmeste fremtid bliver det skræmmende og uhyggeligt at se hvordan "beredskabet" vil håndtere sagen, såfremt der kommer et udbrud eller flere af CORONAVIRUS. Det har netop været vinterferie for en stor gruppe borgere. Hvor megen sygdom har de mon fået hentet herhjem til landet ? Idet der jo er inkubationstid inden de første virussymptomer dukker op. Med andre ord kan "feriefolket " der har været udenlands nå at smitte til højre og venstre. Hvordan vil staten "fordele" de e.v.t mange smittede og sygdomsramte borgere ? Hvor mange sengepladser vil der blive til f.e.x HJEMLØSE virusramte borgere ? Og bliver der overhovedet en seng på hospitalet, til stakkels ældre Olga på folkepension,når hun uforskyldt må bukke under for smitten ? Og hvad med den hårdt arbejdende lavindkomst lønmodtager, og dem på kontanthjælp ? Får de sengepladser på hospitalerne ? Eller er hospitalssengepladserne på forhånd og allerede udpeget og udlovet til Hr dit eller dat med frue fra strandvejen ? Samt alle andre der på lignende vis er ved muffen. Og hvad med dem på de bonede gulve på Christiansborg ? Såfremt de bliver syge....De skal vel have særlige suiter på rigshospitalet. KASERNER med køjer for syv er udpeget til at huse CORONAOFRE.... Tak for kaffe en GYSER. En lang lang skræmmende GYSER, har en stor flok kommende syge borgere i vente. Det bliver værrer end forfærdeligt at ligge syg i køjesenge, allerøverst eller nederst.Som man tager det.Så længe det ellers må vare at DØ af CORONA virus, der er frygteligere og langt mere dødelig end gængse influenzaer.Det er dumt og fejlagtigt at tro noget andet. Kan ikke se andet end absolut grund til panik.

En ting er da helt sikkert,at det ikke bliver nogen HJEMLØS, der får hentet så meget som en eneste dødbringende virus ind over landets grænser.