DF var imod nuværende Europol-samarbejde

Dansk Folkeparti ønsker at fastholde Danmarks nuværende placering i Europol. For seks år siden mente partiet ellers, at Europolsamarbejdet var et skridt i retning af Europas forenede stater.
Dansk Folkeparti hævder, at partiet ønsker at fastholde Danmarks nuværende stilling i forhold til Europol. Det er temmelig paradoksalt, eftersom partiet tilbage i 2009 stemte imod netop den konstruktion, som Danmark i dag er en del af.

Partiet forsøger igen og igen at slå fast, at afstemningen om retsforbehodlet ikke handler om Europol, og at Danmark sagtens kan blive i Europol, selvom det bliver et nej den 3. december. Partiet har blandt andet foreslået, at Danmark fastholder sin nuværende position i Europol ved at indgå en såkaldt parallelaftale med de øvrige EU-lande.

Dansk Folkeparti stemte imod i Folketingssalen
Europol blev oprettet i sin nuværende form tilbage i 2009, da EU’s Ministerråd vedtog beslutningen om at oprette Den Europæiske Politienhed, i daglige tale Europol, som et formelt EU-organ. Hidtil havde politisamarbejdet været baseret på en konvention, hvilket gav en række begrænsninger i samarbejdet.

Da samarbejdet dengang fandt sted inden for det såkaldte mellemstatslige område, kunne Danmark uden problemer tilslutte sig, uden at komme i konflikt med retsforbeholdet. Men stod det til Dansk Folkeparti, skulle Danmark aldrig have været en del af det samarbejde. Dansk Folkeparti stemte nemlig imod, da Folketinget stemte om dansk tilslutning til det nyorganiserede Europol.

Partiets ordfører, Dennis Flydtkjær, sagde blandt andet under debatten i Folketinget, at han gerne så internationalt politisamarbejde, men at ”jeg kan bare ikke se nogen grund til, at det kun skal være inden for EU, at man skal have det her samarbejde”. Flydtkjær sagde også, at ”For mig at se er det her bare endnu et skridt fra japartiernes side hen imod at få puttet endnu mere ind under EU-paraplyen for til sidst at danne Europas Forenede Stater”.

Set i lyset af ovenstående virker det noget besynderligt, når eksemepelvis Morten Messerschmidt taler om at fasholde Danmarks nuværende status i samarbejdet gennem en parallelaftale med en udtalelse om, at ”I dette tilfælde er der tale om, at Danmark allerede er medlem af Europol og blot vil fastholde status quo”. Det status quo, som partiet for seks år siden altså mente var et skridt i retning af Europas Forende Stater.

Enhedslisten også kritisk over for Europol
Som vi tidligere har fortalt her på Netavisen Pio, er også et andet nej-parti, Enhedslisten, yderst kritisk over for Europol. Så sent som i går gentog partiets ordfører, Pernille Skipper, i DR-programmet ’Ask og partierne’, at partiet ikke vil garantere opbakning til dansk deltagelse i Europol.

Ligesom Dansk Folkeparti fører dog også Enhedslisten kampagne på, at Danmark godt kan blive i Europol ved et nej. Det virker derfor en anelse besynderligt, at to partier, der har udtrykt meget stor skepsis over for det nuværende Europolsamarbejde, har så travlt med at forsikre om, at Danmark sagtens kan fortsætte i Europol.


Flere artikler om emnet

Annonce