Drenges uddannelsesnedtur burde udløse socialdemokratisk alarm

Generationer af drenge bliver tabt på gulvet i uddannelsessystemet. Et voksende antal af mænd er ufaglærte, mens kvinderne stikker af på længere uddannnelser.
Oplys mig dit køn og jeg skal fortælle dig, hvor lidt uddannelse du får.

Det er surt show at blive født som dreng i dagens Danmark. Det uddannelsessystem som skulle være ”samfundets vigtigste råstof” gavner i langt overvejende grad pigerne.

Det er surt show at blive født som dreng i dagens Danmark

At kvinder vinder uddannelseskapløbet, er absolut ikke nogen stor nyhed, men hvor stort de vinder er det måske?

Svage drenge er fucked

Tallene taler deres tydelige sprog. De svage drenge er på moderne dansk - fucked.

En ny rapport fra Tænketanken DEA viser, at 50 procent flere drenge end piger ender som ufaglærte. Og mindst lige skræmmende, så viser tallene at et voksende antal drenge fra lavindkomstfamilier forbliver ufaglærte.

Det er helt modsat pigerne, hvor langt færre forbliver ufaglærte. Derfor er det heller ikke overraskende at det er pigerne der dominerer statistikken, når det kommer til videregående uddannelse.

Gabet mellem drenge og piger næsten fordoblet på lidt over 10 år

Her er gabet mellem drenge og piger næsten fordoblet på lidt over 10 år, så kvinder har 9 procent flere kvinder end mænd får en videregående uddannelse.

Uddannelsesgabet er i sig selv nedslående, men det bør give alvorlige ansigtsrynker hos de ansvarlige politikere, når udviklingen ikke bare går langsomt, men i den helt forkerte retning.

Flere drenge, der vokser op i lavindkomstfamilier, står i dag helt uden uddannelse, sammenlignet med for 15 år siden.

Bør tænde alle socialdemokratiske alarmknapper

Den sociale mobilitet er slået i stykker for de svage drenge.

Ligesom drenge – statistisk set – har markant mindre chance for at få videregående uddannelse. Hvis intet ændres, står vi med et samfund, hvor det er ens køn, som afgør om man er på taber- eller vinderholdet.

Den sociale mobilitet er slået i stykker for de svage drenge

Det faktum bør tænde alle alarmknapper hos undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Det kan nemlig blive både ekstremt socialt uretfærdigt og økonomisk hundedyrt, hvis vi ikke får flere af fremtidens drengebørn forvandlet til faglært arbejdskraft.   

Der er i årevis blevet snakket om ”kloge hænder”, hands-on undervisning, mere fysisk aktivitet, mistrivsel, fejlvurdering af drengene og meget, meget mere, uden at vi endnu kan afløse nogen positiv udvikling i statistikkerne.

Tværtimod synes problemerne kun at blive større og større.

De socialdemokratiske ”drenge-venner”  

Det er på spørgsmål som dette, at den socialdemokratiske arv forpligter den nye regering.

Når man husker, hvordan en socialpolitisk reformator som Peter Sabroe fik tilnavnet ”børnevennen”, så kunne undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og andre gode kræfter i regeringen, passende gå efter tilnavnet som ”drenge-venner”.

den socialdemokratiske arv forpligter den nye regering

For pilen peger den forkerte vej og der mangler både viden og redskaber til at løse denne her udfordring.

Der er brug for at sætte hele paletten af gode kræfter i sving. Det gælder både arbejdsgrupper, eksperter, forskningsprojekter, diskussionsklubber og alt hvad der ellers kan bidrage til at give regeringen muligheden for at fremlægge en langsigtet plan for afskaffe det piv-ødelæggende uddannelsesgab.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce