Annonce

Efter kaos og ballade: Ny måling sender Nye Borgerlige under spærregrænsen

Pernille Vermunds parti ville ikke få endnu en tur i Folketinget, hvis der var valg i dag. Samtidig ser det pænt ud for rød blok.
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Pernille Vermund (LA), tidligere formand og stifter af Nye Borgerlige
Nye Borgerlige er nu under spærregrænsen.

I en helt ny meningsmåling som Voxmeter har lavet for Ritzau, står Pernille Vermunds parti nemlig til blot 1,5 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag.

Det er første gang i tre år, at Nye Borgerlige, som har været ramt af den ene personsag efter den anden, og hvor medlemmerne fosser ud, er under spærregrænsen.

Nye Borgerlige fik seks mandater valgt ved folketingsvalget i november.

Siden er to af medlemmerne skiftet til Dansk Folkeparti, Lars Boje Mathiesen er blevet løsgænger og Peter Seier Christensen er sygemeldt med stress - og hans suppleant, Henriette Ergemann, er ikke blevet indkaldt, så reelt set består Nye Borgerliges folketingsgruppe kun af to medlemmer.

Partiet har siden kommunalvalget i 2021, mistet en tredjedel af sine byrådsmedlemmer.

DF vinder intet

Interessant er det at notere, at selvom Nye Borgerlige taber vælgere, så er der også tilbagegang til Dansk Folkeparti, som med opbakning fra blot 2,7 procent af vælgerne også ligger faretruende nær samme spærregrænse.

Eneste lyspunkt på det yderste højre er Inger Støjbergs refugium for afhoppede DF'ere, som i denne måling står til 9,0 procent, hvilket også er en mindre tilbagegang i forhold til sidste uges måling.

Det største parti i blå blok er fortsat Liberal Alliance, der i denne måling står til 10,8 procent, hvilket vil give en fremgang på fem mandater.

Fremgang til SVM

Målingen viser til gengæld en mindre fremgang for to af regeringspartierne.

Socialdemokratiet går frem med et enkelt procentpoint til 23,4 procent, mens Venstre går 1,1 procentpoint frem til 10,5 procent. Moderaterne går til gengæld tilbage til 8 procent.

Alle partier er dog fortsat et stykke under valgresultatet, men fremgangen betyder, at regeringen henter fire tabte mandater tilbage på en uge.

Socialdemokratiet og Venstres fremgang betyder at SVM-regeringen nu står til samlet 75 mandater - 14 færre end ved valget.

Pænt rødt flertal

Endelig er det værd at notere sig, at SF, der i den seneste måling lå til 15 procent, går en smule tilbage til 14,1 procent.

Ser man på de traditionelle blokke i dansk politik, så ser det pænt ud for rød blok, som tilsammen har opbakning fra 92 mandater - fem flere end ved folketingsvalget i november - mens partierne i blå blok nu blot kan mønstre opbakning fra 69 mandater.

Det betyder, at selvom SVM-regeringen lige nu ser ud til at miste sit flertal, så er statsminister Mette Frederiksen (S) storfavorit til at fortsætte som statsminister i en eller anden konstellation.

Om målingen

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 17. april 2023, baserer sig på telefoninterview med 1.038 repræsentativt udvalgte personer 18 år+ og er gennemført i perioden fra den 10. til den 16. april 2023.

30,6 procent af de adspurgte var på det pågældende tidspunkt “i tvivl om partivalg”, “vil ikke stemme”, “vil stemme blankt” eller “er ikke stemmeberettiget”.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,6 procentpoint.

Se hele målingen her.



 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så længe hverken rød eller blå blok står samlet, kan det også være lidt ligegyldigt, hvordan blokkene samlet set står.

Troede man ønskede sig væk fra blokpolitikken? Men medierne kører fortsat på den gamle traver. SMV vil vise sig holdbar hele denne valgperiode. Om LA nogensinde bliver et statsminister parti, er utopi. Vanopslagh fjoller for meget, og vil aldrig have den styrke der skal til i en krisetid.
En Stefanie Loose, og Klart Mette F, en Wammen , en Corydon, og en Connie Hedegård, det er politikere med stamina, som står der når det stormer.

De er i hvert fald garanter for mørkeblå reformer.

De reformer som Corydon var med til under Thorning har bevirket vi i dag har en god økonomi. Det nemmeste er altid at være gavmild og populistisk, men kassen skal stemme, og konventioner og lov og regler følges. Vi lever nok i et af de bedste samfund i verden. Også fordi der ryddes op, når man opdager f.eks det man høre fra Århus Universitet s Hospital.
Dog finder jeg der også er hykleri med, fordi har du sundhedsforsikring så kommer du forrest i køen.