Annonce

Enhedslisten laver historisk Nato-opblødning 

På venstrefløjspartiets årsmøde blev det vedtaget, at en udmeldelse kun skal ske, når der findes et alternativ til Nato.
Foto: Enhedslisten
Årsmøde 2023 hos Enhedslisten
Weekenden bød på årsmøde hos Enhedslisten.

Her stemte et flertal af de fremmødte for, at partiet ikke længere skal gå ind for en “hård” udmelding af Nato - altså hvor man går ind for at melde sig ud af Nato uden nogen forbehold.

Ifølge partiets nye principprogram skal en udmeldelse af Nato kun finde sted, hvis der er et sikkerhedspolitisk alternativ.

Det skriver DR.     

Nye toner i principprogrammet

Enhedslisten har altid været kendt for at være et stærkt anti-militaristisk parti.

Tidligere fremgik det da også i partiet principprogram, at man “bekæmper militarismen og arbejder for dansk udmeldelse af NATO”

Disse ord er nu slettet.

I stedet er tre nye ændringsforslag vedtaget. Af ændringsforslagene fremgår det blandt andet, at målet er, at Danmark skal stå uden for Nato og andre militære stormagtsalliancer.

Der er dog blevet tilføjet et vigtigt aber dabei: 

Men det forudsætter en ny sikkerhedsarkitektur

“Men det forudsætter en ny sikkerhedsarkitektur på nordisk, europæisk og internationalt plan, samt en styrkelse og demokratisering af FN og fælles sikkerhedspolitiske fora som OSCE”

Tæt afstemning 

Den nye vedtagelse om udmeldelse af Nato blev vedtaget på årsmødet med 158 stemmer for, 125 imod og fem blanke stemmer.

Netop Enhedslistens holdning til Nato er blevet beskyldt for at skræmme mere moderate vælgere væk fra partiet.

Derfor kan årets afstemning tolkes som en fjer i hatten til partiets højrefløj, som ønsker en mere midtersøgende linje.

Enhedslistens principprogram før og efter årsmødet 2023 

 

Tidligere stod der i principprogrammet:

  • Vi bekæmper militarismen og arbejder for dansk udmeldelse af NATO. Vi går ind for at det danske militær nedlægges og erstattes af en langt mindre organisation, der kan stå for eventuelle danske bidrag til fredsbevarende FN-indsatser.

I stedet er følgende ændringsforslag blevet vedtaget:

  • Enhedslisten arbejder for en fredelig udvikling i verden gennem international afspænding og militær nedrustning, herunder afskaffelse af alle atomvåben.

  • For at fremme freden vil Enhedslisten arbejde for en permanent bevilling til freds- og konfliktforskning og -uddannelse, samt oprettelse af et fredsministerium.

  • Vores mål er at Danmark skal stå uden for NATO og andre militære stormagtsalliancer. Men det forudsætter en ny sikkerhedsarkitektur på nordisk, europæisk og internationalt plan, samt en styrkelse og demokratisering af FN og fælles sikkerhedspolitiske fora som OSCE. Så længe Danmark er medlem af NATO, arbejder Enhedslisten imod NATOs bidrag til angrebskrige og rustningskapløb. Enhedslisten arbejder for at omdanne det danske forsvar til et nationalt territorialforsvar frem for en interventionsstyrke, der er indrettet til angrebskrige.

  • Enhedslisten vil arbejde for afskaffelse af autonome våben og våben i rummet.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Som Chamberlain sagde: Fred i vores tid.

Om Chamberlain -
“ Han virkede som sådan en sød og rar gammel gentleman, derfor gav jeg ham min autograf “ -Adolf Hitler - efter at han havde underskrevet fredsaftalen i 1938 mellem Tyskland og England -

Det er altid topunderholdning at følge Enhedslistens evindelige kamp for at komme på omgangshøjde med virkeligheden. Hele tiden med nogle trædende kraftigt i pedalerne, mens andre af dem er helt oppe og stå på bremsen. Det er to skridt frem og et tilbage, og ind imellem er det omvendt.

Om de en dag vil nå op til den virkelige verden uden at sprække midt over, kan vi kun gætte om, men det har i givet fald nok stadig lange udsigter. Vi kommer til at se mennesker på Mars først, tør jeg godt love.

Annonce