Enhedslistens Palæstina-ekspert tavs om terror-fadæse

Research viser at Enhedslisten med største lethed kunne have fundet oplysninger, der havde tændt alle advarselslamper i forhold til partiets årelange samarbejde med DFLP
Foto: National Resistance Brigades/DFLP
DFLP-soldat fra National Resistance Brigades - også kendt som Martyr Omar Al-Qassem Forces - i aktion 7. oktober
Enhedslisten har indtil få dage efter Hamas terrorangreb på israelere 7. oktober, der kostede mindst 1.400 livet, samarbejdet med den palæstinensiske organisation DFLP.

Enhedslisten havde i perioden 2013-2021 et bistandssamarbejde med tre palæstinensiske organisationer, herunder organisationen DFLP (Democratic Front for the Liberation of Palestine), om et ungdoms- og demokratiprojekt på Vestbredden.

Som dokumenteret i Netavisen Pio 20. oktober deltog den militære gren af DFLP aktivt i terrorangrebet - og pralede af det på hjemmesider og på sociale medier.

Den 19. oktober om aftenen afbrød Enhedslisten ethvert samarbejde med DFLP.

Baggrunden var, at Enhedslisten var blevet bekendt med, at DFLP’s afdeling i Gaza muligvishavde deltaget i Hamas’ terroraktion:

der cirkulerer nyhedshistorier og opslag på sociale medier

“Enhedslisten er desværre blevet bekendt med, at der cirkulerer nyhedshistorier og opslag på sociale medier, der angiveligt viser, at DFLP’s afdeling i Gaza har deltaget i Hamas’ terroraktion d. 7. oktober,” skrev partiet blandt andet i en pressemeddelelse.

Enhedslisten skrev også, at man var chokerede over de nye oplysninger, for partiet havde gennem årene gennemtjekket sin samarbejdspartner, og der havde “aldrig været røde lamper”.

Billeder fra Gaza: Træner i brug af raketter

Jyllands-Posten har gravet dybere i sagen, og fundet frem til, at Enhedslisten med største lethed kunne have fundet oplysninger, der havde tændt alle advarselslamper mod at samarbejde med DFLP.

dokumenterer, at DFLPi årevis har trænet i brug af raketter

Jyllands-Posten gennemgang viser, at der på internettet findes både artikler og en stor mængde fotos, der dokumenterer, at DFLP i årevis har trænet i brug af raketter, har deltaget i militærparader side om side med Hamas i Gaza og har udtalt sig særdeles voldeligt om Israel.

Billederne dækker perioden fra slutningen af 00’erne og frem til i dag. Jyllands-Posten har fundet frem til billederne ved eksempelvis at søge på ordene ”DFLP” og ”Gaza” på Google.

Avisen dokumenterer yderligere ved at fremlægge en række billeder af DFLP-krigere i diverse militaristiske aktioner.

EL’s Israel-Palæstina-ekspert: “Jeg har ikke fulgt projektet tæt”

Medlem af Enhedslistens forretningsudvalg, Rasmus Holme, beklager, at partiet har sovet i timen:

Vi har på ingen måde kendt til de her oplysninger

“Vi har på ingen måde kendt til de her oplysninger,” siger han til Jyllands-Posten. Han indrømmer, at Enhedslisten “soleklart” har fejlvurderet DFLP.

Partiets folketingskandidat, Leila Stockmarr, der har en ph.d. i globale studier og som markedsføres som ekspert i Israel-Palæstina-konflikten, vil ikke over for Netavisen Pio vurdere, om hun - med sin særlige viden - burde have været mere årvågen og advaret sit parti mod netop DFLP:

“Det ved jeg ikke, om jeg har en holdning til sådan umiddelbart, om jeg skulle have gjort noget. Jeg har ikke fulgt projektet tæt. Det ligger i vores landskontor, så det har jeg ikke fulgt tæt.”

Det ved jeg ikke, om jeg har en holdning til

Vil du udøve lidt selvkritik? Burde du have været mere vågen i den her sag?

“Jeg har ikke lyst til at udtale mig, eller have en holdning til det. For at være ærlig. Så jeg tror bare, jeg siger: “Ingen kommentarer” i den her omgang.”

Leila Stockmarr lovede tirsdag at overveje at besvare spørgsmål i sagen, hvis Netavisen Pio fremsendte dem til hende skriftligt.

Onsdag formiddag fremsendte Netavisen Pio tre skriftlige spørgsmål til Stockmarr, men vi har ikke modtaget svar fra Leila Stockmarr på spørgsmålene inden for den fastsatte tidsfrist.

Opdateret 9.11. kl. 11.30

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Alle partier i Folketinget der stemmer for lovforslag om indfødsrets meddelelse støtter Hamas.

Vrøvl.

- der havde “aldrig været røde lamper”

For de fleste helt almindelige mennesker med den sunde fornuft i behold ville alene det forhold, at det er en mellemøstlig organisation, have fået ikke bare de røde lamper til at blinke og rotere som gale men også alle sirener i nærheden til at hyle og hvine.

For fanden da, hvad havde I regnet med? Selv Fatah, som ellers skulle være en slags socialdemokrater, kan ikke engang nosse sig sammen til klart og utvetydigt at fordømme terrorhandlingerne 7/10.

Hvor Enhedsisten har deres kærlighed til disse klodens mest reaktionære og bagstræberiske folkeslag fra, har alle dage kun kunnet vække undren.

Thor - i enhedslisten er man slet ikke som 'de fleste helt almindelige mennesker'
var det ikke bevidst fortrængning?

Hvorfor er det lige, at jeg kommer til at tænke på Blekingegadebanden?

Verden er ikke sort/hvid. Socialdemokratiet støttede fx grundlovsbruddet om kommunistloven i FT i sin tid. Partiet støttede blokadecirklulæret, Socialdemokratiet støttede USAs overgreb i Vietnam. Og hvor har Socialdemokatiet taget klart afstand fra Netanyahus politik over for palæstinenserne, Israels overgreb mod disse? Hvor har sympatien været i forbindelse med myrderierne på de palæstinensiske civile? Hvornår har en statsminister offentligt vist støtte til dem der er blevet ramt af de jødiske bosættelser? osv. osv.osv.

Mette F gik imod den religiøse tvangsomskæring af drengebørn (også hos muslimerne), men senere skiftede hun pludsselig mening for ikke at støde jøderne. Der findes talrige eksempler på S-bortforklaringer og løgne gennem historien,så jeg synes vi skal ihukomme Jesus ord: Den der er ren kaster den første sten.

Du kommer her med et glimrende eksempel på det, man på engelsk kalder wharaboutism eller whataboutery, altså hvor man i stedet for at forholde sig til en påstand eller en kritik skyder tilbage med noget, en anden har gjort eller angiveligt gjort af slemme eller dumme ting, som om det ene så kan ophæve det andet. Hvad det naturligvis ikke kan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

Desværre har vi på dansk ikke (hvad jeg ved af) noget ord for dette fænomen, og det burde vi da have. Danglish fylder sgu rigeligt i forvejen, synes jeg.

Nogen gode forslag til et dansk ord for whataboutism/whataboutery?

"Perspektivering" er et godt dansk fremmedord, som med fordel kan bruges i denne situation.

Regeringen, med Mette Frederiksen i spidsen, støtter stadig op om Israels massemord/folkedrab på palæstinensere i Gaza, hvilket, sammenholdt med ELs hidtidige støtte til DFLP, viser, at der generelt i de politiske cirkler i Danmark, og ikke kun i EL, synes at være en tendens til at bifalde kriminelle handlinger.

Forskellen er, at EL nu har trukket støtten til DFLP, mens statsministeren åbenbart stadig støtter folkedrab, så længe det begås af "vennerne" i Israel.

Arh, den holder ikke. "Perspektivering" er da overhovedet ikke det samme som "whataboutery" eller bare tæt på.

"Perspektivering" er et bredere begreb, men det omfatter, hvad modstandere af perspektivering ynder at kalder "whataboutery", nemlig et forsøg på at sætte en given problemstilling i perspektiv.

Det er helt legitimt at spørge, om 1700 dræbte israelere, hvoraf næsten halvdelen var militærfolk i uniform, retfærdiggør drabet på 10.000 palæstinensere, næsten halvdelen af dem børn. Drab på civile er en krigsforbrydelse, så hvis man forarges over drab på israelske civile, må man også forarges over drab på palæstinensiske civile.

Med mindre selvfølgelig man er racist eller religiøs fundamentalist. Men det er du jo ikke, vel Thor?

Beklager, men det er heller ikke gangbart at omdefinere begreber til at passe ind i dit eget verdensbillede.

Du bad om et godt dansk ord, og du fik ét. At det så ikke passer ind i dit verdensbillede er dit problem.

"Relativering - at relativere" er vist det udtryk vi/jeg plejer at benytte.

Et hæderligt bud, men det er nu alligevel ikke helt det samme fænomen.

Annonce