Fejde mellem DF og V gav Hedensted en rød borgmester

Efter KV17 skiftede borgmesterkæden fra V til S i Hedensted, Kasper Glyngø ser frem til at bevise Socialdemokratiets duelighed i en blå-gul kommune.
Natten til onsdag den 22. november skete der noget højst uventet på Stjernevejsskolen i Hedensted.

Hans Kristian Skibby (DF), Birgit Jakobsen (KD),Torsten Sonne Petersen (SF) og Kasper Glyngø (S) gik på talerstolen for at meddele, at Hedensteds nye borgmester er socialdemokrat og hedder Kasper Glyngø.

Det skete på trods af, at den tidligere borgmester, Kirsten Terkilsen (V) fik 2.994 personlige stemmer, hvor Kasper Glyngø kun fik 1.673.

Men Venstre havde "selv bestilt musikken,” fortæller Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti, som ikke har glemt valget i 2013.

Blåt flertal
Det kom som en overraskelse for den nye borgmester, for Venstre fik knap 40 procent, DF fik 15,5 og Socialdemokratiet fik 27,8 procent af stemmerne til kommunalvalget den 21. november. Det svarede til en fremgang på 2,7 procentpoint for S siden sidste valg, men det ændrer dog ikke ved det faktum, at der er et klart blåt flertal i Hedensted kommune, hvor Dansk Folkeparti fik mere end 30 procent af stemmerne til folketingsvalget i 2015.

Når det alligevel lod sig gøre, vurderer Kasper Glyngø, at det skyldes, at partialliancer går mere på tværs af det politiske spektrum i dag end tidligere, og at de gode personlige relationer tit vejer tungere end ideologi. ”Vi har talt godt sammen med DF, som også hele tiden har sagt, at de ville pege på den borgmester, der ville kunne sikre dem de bedste poster,” forklarer Kasper Glyngø om grunden til støtten fra DF.

Tidligere borgmester: Handler om magt, penge og hævn
I borgmesterens sidstnævnte pointe ligger formentlig en stor del af forklaringen på det overraskende borgmestervalg. Den tidligere borgmester forklarede TV SYD på valgnatten:

”Vi skulle indledningsvis have et møde med Dansk Folkeparti, men de vendte ikke tilbage. Så er man godt klar over, hvad klokken har slået, fortalte Kirsten Terkilsen til TV SYD og tilføjer:

”Det har handlet om magt, penge og hævn. Og når de tre ting foldes ud, så er det ikke altid kønt.”

Hun er derfor ikke i tvivl om, at det er en slags "tak for sidst" efter sidste kommunalvalg i 2013. Dengang indgik Venstre en konstitueringsaftale med Socialdemokratiet, mens Dansk Folkeparti blev sat udenfor og ikke fik de udvalgsposter, partiet havde håbet på.

”Det er rigtigt, som borgmesteren siger, at man valgte, at vi ikke skulle have nogle formands- eller næstformandsposter. Vi skulle faktisk kun være revisorsuppleant, og derfor har man jo selv bestilt musikken,” siger Hans Kristian Skibby (DF) til TV SYD, som i den nye konstellation er blevet udnævnt til viceborgmester.

S skal vise sin duelighed
Kasper Glyngø er forberedt på, at det brede samarbejde over det politiske spektrum af og til vil kunne blive udfordrende: ”På den anden side har vi siddet i byrådet med V i hele sidste periode, og der har vi fundet gode og brede løsninger. Vi har formentlig stemt sammen i 99 procent af sagerne, men jeg har fuld forståelse for, hvis V lige skal vænne sig til den nye konstellation,” siger den nye borgmester.

Han ser det som en særlig udfordring at vise, at kommunalpolitikken i Hedensted også kan fungere med en S-borgmester ved roret:

”Det bliver en virkelig spændende opgave, så nu glæder jeg mig til også at komme ud og møde alle de borgere, som ikke lige har stemt på mig,” siger Kasper Glyngø.


placeholder

Annonce