Finansministeren vil lade kommunerne bruge flere penge: "Det er sund fornuft"

43.000 nye ledige på femten dage: Regeringen overvejer kraftigt at hæve det kommunale anlægsloft
Foto: Pressefoto: Finansministeriet
Finansminister Nicolai Wammen (S).
Corona-krisen fortsætter med at sende flere ud i arbejdsløshed.

I alt har 42.847 personer meldt sig ledige i perioden fra 9. til og med 24. marts. Det viser en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Alene tirsdag meldte 3.096 personer sig ledige.

"På en normal, tilsvarende tirsdag er det 1.158 personer", skriver Beskæftigelsesministeriet på sin hjemmeside.

Eksplosionen i arbejdsløshed og flere og flere tomme ordrebøger er baggrunden for, at regeringen nu kraftigt overvejer at hæve det kommunale anlægsloft:

Regeringen er i tæt dialog med Kommunernes Landsforening om, hvordan det kan gøres

“Det er fornuftigt i den nuværende situation at give landets kommuner et større spillerum til at igangsætte renoveringer og bygningsopgaver. Regeringen er i tæt dialog med Kommunernes Landsforening om, hvordan det kan gøres, og jeg har allerede aftalt at mødes med KL’s formandskab om sagen på torsdag,” siger finansminister Nicolai Wammen til Finans.

DI og Dansk Erhverv: Vi får gang i hjulene

Hos Dansk Industri kalder direktør Kent Damsgaard det oplagt at suspendere det kommunale anlægsloft:

“Man kan lige så godt løse nogle opgaver nu, som alligevel skal løses på et tidspunkt. Det giver nemlig samtidig mulighed for at holde hånden under virksomheder og job i bygge- og anlægsbranchen i denne vanskelige periode,” siger direktør Kent Damsgaard til Finans.   

Han peger på, at mange kommunale bygninger lige nu står tomme som følge af nedlukningen af store dele af den offentlige sektor. Derfor kan projekterne netop nu gennemføres uden gene for dem, der normalt bruger af bygningerne:

“Der er en lang række opgaver, som med fordel kan fremrykkes. Der kan laves energirenoveringer, og man kan sætte gang i forskellige typer klimatilpasningsprojekter, som afbøder effekterne af et ændret klima. Det er også muligt at fremrykke større anlægsinvesteringer i bygninger og infrastruktur,” påpeger Kent Damsgaard.

Samme toner lyder fra Dansk Erhverv:

“Hvis vi kan hjælpe dele af erhvervslivet, så kommer det også andre til gode, for det er ligesom en snebold. Der er jo også en masse leverandører, og det betyder, at folk kommer i arbejde, at vi får gang i hjulene,” siger direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, til DR Nyheder.

Han understreger, at situationen er alvorlig, og kun bliver værre:

Vi har et erhvervsliv, som lige i øjeblikket ikke bare er i knæ, men helt nede under gulvbrædderne og styrtbløder

“Vi har et erhvervsliv, som lige i øjeblikket ikke bare er i knæ, men helt nede under gulvbrædderne og styrtbløder. Alt, der kan betyde, at vi får lidt mere gang i det er godt.”

Venstre: Blød op på udbudsreglerne

Venstre foreslog tirsdag, at man sparkede gang i den corona-pressede økonomi ved at hæve kommunernes anlægsloft, og ved midlertidigt at bløde op på udbudsreglerne:

“Vi ser mange håndværksvirksomheder, entreprenører og så videre, som står med mandskabet og maskinerne klar, men som simpelthen ikke har nogen opgaver. Her skylder vi fra statens, regionernes og kommunernes side at vise en velvilje - vi har nogle opgaver, som alligevel skal løses. Lad os komme i gang nu,” siger Venstres formand, Jakob Ellemann, til DR Nyheder.

 

Normalt skal alle opgaver over en million gennem et udbud, men den grænse foreslår Venstre hævet til fem millioner:

“Vi har udbudsreglerne af en årsag - for at passe bedst muligt på vores allesammens penge. Men vi står i en helt særlig situation. Vi har brug for at få sat gang i nogle af de her ting - lige nu, ikke først om en udbudsrunde,” siger Jakob Ellemann.

Netavisen Pio afventer kommentarer fra formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce