Annonce

Grete Christensen stopper: “Måske er det det, der skal til”

Formanden for Dansk Sygeplejeråd har besluttet at stoppe i Dansk Sygeplejeråd med udgangen af september. Det sker efter 25 år i spidsen for sygeplejerskerne, heraf 14 år som formand.
Foto: Dansk Sygeplejeråd
Grete Christensen stopper som formand for Dansk Sygeplejeråd ved udgangen af september.
Med udgangen af september 2023 stopper formanden for Dansk Sygeplejeråd (DSR), Grete Christensen.

DSR-formanden kan mærke, at det er tid til, at der skal ske noget andet:

”Jeg er omgivet af tusindvis af engagerede og dygtige medlemmer, som gennem alle årene har holdt liv og ild i mig. Jeg er stolt sygeplejerske, og jeg har hver dag forsøgt at finde løsninger på alle vores udfordringer. Nu kan jeg mærke, at det er tid til, at der sker noget andet,” udtaler Grete Christensen ifølge en pressemeddelelse fra DSR.

Grete Christensen mener, at det er bedst for Dansk Sygeplejeråd, at hun stopper som formand. Hun antyder, at hun som person måske står i vejen for sygeplejerskernes fortsatte kamp:

Jeg tror på, at det vil betyde noget for samspillet med vores samarbejdspartnere og arbejdsgivere

“Jeg tror på, at det vil betyde noget for samspillet med vores samarbejdspartnere og arbejdsgivere. Og jeg tænker efterhånden, at det er det eneste, vi ikke har prøvet, så måske er det det, der skal til.”

Stået i spidsen under fire sygeplejersker-konflikter 

Grete Christensen har blandt andet stået forrest for sygeplejerskerne under ikke mindre end fire konflikter i 1995, 1999, 2008 og 2021.

Derudover har der været flere andre overenskomstforhandlinger, ligesom der er sikret en masse forbedringer på blandt andet uddannelsesområdet.

“Senest har Grete Christensen været med til at lægge sporene til at finde løsninger på sygeplejerskernes lønefterslæb i de kommende trepartsforhandlinger og ved OK24,” skriver Dansk Sygeplejerråd i en pressemeddelelse.

Grete Christensen nævner også, at hun ind imellem føler, at hun mangler den nødvendige energi:

jeg kan mærke, at jeg ind imellem ikke har den energi, som der skal til

”På mandag er det 25 år siden, at jeg blev valgt som 1. næstformand i DSR. Det har været naturligt at gøre min situation op og kigge mig selv i spejlet. Det handler om at være troværdig og ærlig, og jeg kan mærke, at jeg ind imellem ikke har den energi, som der skal til, og så er det tid til at lade nye kræfter komme til.”

Nu går processen i gang med at få valgt en ny forperson, så vedkommende kan overtage posten som formand for Dansk Sygeplejeråd fra 1. oktober.

Hyldes af kollegaer

Formanden for pædagogernes fagforening, BUPL, Elisa Rimpler, takker på Twitter Grete Christensen for samarbejdet og kampen:

“TAK for samarbejdet Grete Christensen.Mange forstår ikke, hvor pokkers kompliceret forhandlinger i den offentlige sektor rent faktisk er. At det kræver strategisk sans, enormt mod, forhandlingsevner ud over det sædvanlige og is i maven! Det har du. Tak for kampen.”

placeholder

 

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Signe Færch, takker Grete Christensen for en kæmpe indsats:

"Stort tak til Grete Christensen for en kæmpe indsats for dansk fagbevægelse og vores gode kollegaer sygeplejerskerne! Tak for et godt samarbejde fra alle os hos Dansk Socialrådgiverforening."

Fungerende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen, skriver på Twitter, at Grete Christensen har været en stærk stemme ikke alene for sygeplejerskerne, men også for den samlede fagbevægelse:

"Tusind tak for samarbejdet, Grete Christensen, Du har været en stærk og vigtig stemme for sygeplejerskerne og for hele fagbevægelsen. Du har altid haft fokus på bolden og skabt resultater, også i svære tider. Tak tillidskvinde!"

placeholder

 

Formanden for HK, Anja C. Jensen, betegner den afgående formand for sygeplejerskerne som en stærk tillidskvinde:

KÆMPE TAK til en stærk tillidskvinde, der i både blid vind og hård blæst har kæmpet for sygeplejerskernes rettigheder. Den kamp er ikke forbi, men nu gives faklen videre. Tak Grete Christensen."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ganske fornuftigt af formanden for DSR at stoppe. Det er hårde odds at kæmpe for overenskomsts-aftaler, som lige skal godkendes af Facebook-gruppen Foreningen af Danske Sygeplejersker, der også står bag Facebook-gruppen 'Sygeplejersker er mere værd' med 21.000 medlemmer.

"Foreningen af Danske Sygeplejersker: Blev skabt sidste år som en forening, der skal varetage sygeplejerskers interesser, herunder deres løn- og arbejdsvilkår. Er ikke en fagforening og beskriver ikke sig selv som konkurrent til DSR. Udspringer af Facebook-gruppen 'Sygeplejersker er mere værd'.
Sygeplejersker er mere værd: Facebook-gruppe, der blev oprettet 1. februar 2020. Har i dag mere end 21.000 medlemmer og skal fungere som forum for "idéskabelse og igangsættelse af aktivisme", der kan sætte udfordringer fra sygeplejefaget på den politiske dagsorden"

Det er svært at vide hvordan andre i spidsen havde klaret det, men hun har da ikke været den store succes. Det er vel også hendes ansvar, at kommissionen valgte at sammenligne så usammenligneligt, da de skulle oplyse om offentlige ansattes løn.
En løn inklusiv de ofre sygeplejersker (og andre) giver ved at arbejde søn- og helligdage og nætter er ikke i orden.
Men faktisk ændrer det jo ingenting. Sygeplejersker er livsvigtige, og de vil ikke arbejde til den løn, de kan få. Andre steder ude i erhvervslivet (og offentlige ledere) må man betale hvad den nødvendige medarbejder koster. Det skal også ske her.
Så kan resterne af det nordiske samarbejde måske gøre norske lønninger lavere, men det er jo ikke fair.
Og landet har penge nok - tænk på alt vi bruger på f.eks. militæret for tiden. Giv nogen af dem til regionerne så de har nok penge at forhandle med.

Og glem ikke fængselsfunktionærerne. Deres situation er faktisk lige så dårlig.

Det er ikke sygeplejerskernes tillæg for skæve arbejdstider, søgnehelligdagsbetaling eller overarbejdssatser, der gør sammenligningen med andre fagområder besværlig, for alt de har de også hos pædagoger, fængselsbetjente, SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere. Det er sygeplejerskernes jungle af funktionstillæg, som de andre ikke har, og som gør sammenligningen rodet, da reelt ingen sygeplejersker kun har grundlønnen og intet andet. Og det er altså deres egen skyld.

Ikke desto mindre bør de alligevel modtage et markant lønløft, dels fordi vi har alt for få af dem, og dels fordi de kan få højere løn både i det private og i udlandet.

Mig bekendt arbejder pædagoger ikke i weekender og om natten.