Annonce

Gruppeformand stiller op som borgmesterkandidat for Enhedslisten i København

”Jeg kan både samle flertal blandt de andre partier, og jeg er parat til tage de nødvendige politiske kampe,” lyder det fra Enhedslistens gruppeformand.
Kampen om, hvem der skal være Københavns kommende overborgmester, skydes nu i gang.

Efter at Socialdemokratiet søndag valgte formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, som partiets spidskandidat ved kommunalvalget i november 2021, har Enhedslistens gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation, Karina Vestergård Madsen, besluttet at gå efter at blive sit partis spidskandidat.

”Jeg stiller op som borgmesterkandidat til urafstemningen i Enhedslisten,” skriver Karina Vestergård Madsen således på Facebook.

Posten som borgmesterkandidat for Enhedslisten i København har været ledig, siden teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen i september meddelte, at hun ikke genopstiller.

Den 56-årige Karina Vestergård Madsen vikarierede sidste år for Ninna Hedeager Olsen, da teknik- og miljøborgmesteren var sygemeldt i forbindelse med en voldtægtssag i hendes lejlighed.

Bor på Østerbro

Karina Vestergård Madsen, som voksede op på Nørrebro men i dag bor på Østerbro, blev første gang valgt til Borgerrepræsentationen i 2013. Hun arbejder til dagligt som chefkonsulent for IT og kommunikation på VUC Lyngby.

”Igennem de seneste 7 år på rådhuset har jeg været drevet af lysten og viljen til at opnå konkrete resultater,” skriver Karin Vestergård Madsen.  ”Jeg kan både samle flertal blandt de andre partier, og jeg er parat til tage de nødvendige politiske kampe.”

Gruppeformanden henviser til, at man som borgmesterkandidat for Enhedslistens skal kunne stå i modvind i den offentlige debat, når ”vores politiske standpunkter kræver det, samtidig med at vores holdninger står krystalklart.”

”Man skal ville dialogen med lokaludvalg, bevægelser, de faglige organisationer, borgerne og Enhedslistens medlemmer – det vil jeg,” skriver Karina Vestergård Madsen.

Potentiale til at blive et vendepunkt for København

 

”Kommunalvalg 2021 har potentiale til at blive et vendepunkt for København. Skal København forsat plastres til med dyre boliger og give mere plads til biler? Eller skal København udvikle sig til en bæredygtig, klimavenlig by med grønne områder og ren luft. Hvor vi fortsætter kampen for Amager Fælled og mod Lynetteholm.”

placeholder

Støtte fra eks-borgmestre

I kommentatorsporet får Karina Vestergård Madsen opbakning til sit kandidatur fra to af Enhedslistens tidligere borgmestre i København, Per Bregengaard og Morten Kabell.

”Godt bud, god udmelding!,” skriver Morten Kabell, som var teknik- og miljøborgmester fra 2013 og til 17.

En solid vikar

 

”Du var en solid vikar, og der er ingen tvivl om, at du også vil kunne blive en rigtigt god borgmester i ‘eget navn’ for en forvaltning!Det ville jeg i hvert fald være tryg ved!”

Karina Vestergård Madsen er den første, og hidtil eneste, som har meldt sit kandidatur i urafstemningen.

I 2017 slog Ninna Hedeager Olsen overraskende Karina Vestergårds Madsens forgænger på posten som gruppeformand, Rikke Lauritzen, i urafstemningen det år. Det på trods af at blandt andre Enhedslistens daværende politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, på forhånd havde erklæret sin støtte til Rikke Lauritzen.

Kamp om overborgmesterposten

På forhånd spekuleres der i, om Enhedslisten efter overborgmester Frank Jensens farvel til posten vil kunne true Socialdemokratiets greb om magten i København. Liste A har siddet på magten i København, siden Frank Jensens navnebror, Jens Jensen, i 1903 blev finansborgmester og dermed den første socialdemokratiske borgmester i landet.

I forvejen er Socialdemokratiet i Københavns Kommune udfordret af, at statsminister Mette Frederiksen (S) sejr ved folketingsvalget i 2019 skyldtes stemmer fra provinsen og ikke fra hovedstaden.

Ved kommunalvalget i 2017 fik Socialdemokratiet 27,6 procent af stemmerne, mens Enhedslisten fik 18,4. Men ved folketingsvalget to år senere fik Socialdemokratiet 17,2 procent i Københavns Storkreds, mens Enhedslisten fik 16,8.

Socialdemokratiet kan dog regne med støtte fra blå blok i kampen om overborgmesterposten i København, hvis det skulle komme dertil, at alternativet ellers er en borgmester fra Enhedslisten.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet