Annonce

Sophie Hæstorp Andersen efterfølger Frank Jensen som spidskandidat

”Utrolig ydmyg og stolt over nu at være valgt som spidskandidat til overborgmesterposten,” lyder det fra regionsrådsformand
Det bliver Sophie Hæstorp Andersen, der kommer til at stå i spidsen for Socialdemokratiet ved det kommende kommunalvalg i København.

Da deadline for at stille op som spidskandidat til overborgmesterposten udløb søndag, havde ingen andre nemlig meldt sig end den 46-årige formand for Region Hovedstaden.

”Utrolig ydmyg og stolt over nu at være valgt som spidskandidat til overborgmesterposten for Socialdemokratiet i København ved valget den 16. november 2021,” skriver Sophie Hæstorp Andersen på Facebook.

placeholder

Samling om én kandidat

Forinden havde Mette Reissmann lørdag trukket sit kandidatur som spidskandidat med henvisning til behovet for at samles om  én kandidat. Mette Reissmann er tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet og desuden kendt fra TV3-programmet "Luksusfælden".

”Jeg har gennem den sidste uge talt med folk i og omkring partiet og tænkt tingene igennem,” skriver Mette Reissmann på Facebook.

Hvilket er større end mine ambitioner

”Socialdemokratiet i København skal samles igen, hvilket er større end mine ambitioner, og jeg vil ikke stå i vejen for, at det kan ske så hurtigt som muligt med én person i spidsen.

Derfor har jeg besluttet mig for at trække mig som Overborgmesterkandidat og bruge min tid og kræfter på at føre valgkamp som BR kandidat med det stærkeste hold bag mig.”

placeholder

Forhåndsfavorit

Siden Sophie Hæstorp Andersen meldte sit kandidatur i slutningen af sidste måned er hun blevet betragtet – og behandlet – som favorit. Blandt andre har undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der selv blev nævnt som mulig kandidat til overborgmesterposten, offentligt erklæret sin støtte til regionsrådsformanden.

Et forrygende socialt blik i alle tænkelige sammenhænge

 

”Hun har en skøn sprød københavnerkant, er bragende hurtig i hovedet, kan lande politiske aftaler og har et forrygende socialt blik i alle tænkelige sammenhænge,” lyder det fra Pernille Rosenkrant-Theil.

placeholder

S skal finde ny spidskandidat i regionen

Regionsrådsformanden har været medlem af Folketinget i to omgange, første gang fra 2001 og til 2005 og så igen i perioden fra 2007 og 2014. Siden 2014 har Sophie Hæstorp Andersen været formand for Region Hovedstaden. Hun har en uddannelse i statskundskab.

Sophie Hæstorp Andersen er opvokset af i Gladsaxe, men er i dag bosat på Vesterbro.

Socialdemokratiets beslutning om at skrive Sophie Hæstorp Andersens navn øverst på den stemmeseddel, som vælgerne i København får udleveret 16. november 2021, betyder samtidig, at partiet skal på udkig efter en ny spidskandidat til regionsrådsvalget, der finder sted samme dag.

Franks farvel

Overborgmester Frank Jensen trak sig i sidste måned som både overborgmester og næstformand for Socialdemokratiet, efter at flere kvinder havde fortalt, at han havde krænket dem seksuelt.  

Siden har Socialdemokratiet ledt efter et kendt navn, der kan bevare den magt, partiet har siddet på i København, siden Frank Jensens navnebror, Jens Jensen, i 1903 blev finansborgmester og dermed den første socialdemokratiske borgmester i landet.

I forvejen er Socialdemokratiet i Københavns Kommune udfordret af, at statsminister Mette Frederiksen (S) sejr ved folketingsvalget i 2019 skyldtes stemmer fra provinsen og ikke fra hovedstaden.

Ved kommunalvalget i 2017 fik Socialdemokratiet 27,6 procent af stemmerne, mens Enhedslisten fik 18,4. Men ved folketingsvalget to år senere fik Socialdemokratiet 17,2 procent i Københavns Storkreds, mens Enhedslisten fik 16,8.

Socialdemokratiet kan dog regne med støtte fra blå blok i kampen om overborgmesterposten i København, hvis det skulle komme dertil, at alternativet ellers er en borgmester fra Enhedslisten.

Den socialdemokratiske gruppeformand i Borgerrepræsentationen, Lars Weiss, har fungeret som overborgmester, siden Frank Jensen trak sig.

placeholder

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet