Helle Thorning presset som formand: “Jeg havde en, der gerne ville være formand hele vejen igennem”

Den tidligere statsminister og S-formand fortæller i ny dokumentar, at hun i sine ti år som formand var udfordret af, at Mette Frederiksen i hele perioden gik med en formand i maven
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Helle Thorning-Schmidt (S), tidligere statsminister
Tidligere S-formand 2005 til 2015, tidligere statsminister fra 2011 til 2015, Helle Thorning-Schmidt, fortæller i en ny TV-dokumentar om sit politiske liv, at hun gennem hele sin tid som formand måtte leve med den udfordring, at der var en anden i den socialdemokratiske gruppe, der gik med en formand i maven.

Helle Thorning sætter i dokumentaren “Statsministeren Helle Thorning-Schmidt”, der allerede nu kan streames hos Viaplay, også navn på personen med formands-drømme: Nemlig Mette Frederiksen.

Hun havde en formand i maven

“Politik handler om at få magten og kæmpe sig til magten. Det gør det. Og det gør det hver eneste dag. Det var jo en udfordring, at jeg blev valgt som formand i 2005. Allerede dengang gik Mette måske på det tidspunkt og overvejede lidt, om hun skulle stille op på det tidspunkt. Hun havde en formand i maven. Men det betød så, at jeg havde en, der gerne ville være formand hele vejen igennem,” siger Helle Thorning-Schmidt i TV-dokumentaren.

Helle Thorning-Schmidt formulerer flere gange undervejs i TV-dokumentaren, at hun som S-formand og senere statsminister lagde en mere højreorienteret linje, og at det gav modstand blandt mere klassisk orienterede i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Mette F. holdt hof

Politisk kommentator hos Ekstra Bladet, Henrik Qvortrup, nævner i TV-dokumentaren, at Mette Frederiksen i hendes tid som beskæftigelsesminister i Thorning-regeringen (2011 - 2014) “lægger øre til frustrerede socialdemokrater” ovre i Beskæftigelsesministeriet:

som sidder ovre i Beskæftigelsesministeriet og holder hof derovre

“Det er intriger på intriger. Vi har en Mogens Lykketoft, som Helle Thorning har forfremmet til formand i Folketinget (Lykketoft var formand for Folketinget under Thorning-regeringerne 2011 til 2015, red.), som ikke gør sig for god til at drive, hvad jeg vil kalde undergravende virksomhed. Vi har Mette Frederiksen, som sidder ovre i Beskæftigelsesministeriet og holder hof derovre. Og lægger øre til frustrerede socialdemokrater. Vi har en forsvarsminister, Nick Hækkerup, som også lægger lokaler til møder, hvor emnet er, at Helle Thorning og Bjarne Corydon er umulige og fører den forkerte politik.”

“Blod til op under armhulerne”

Tidligere finansminister Bjarne Corydon fremhæver undervejs i dokumentaren særligt Mogens Lykketoft som førende i intriger vendt mod Helle Thorning-Schmidt. I en sådan grad, at Lykketoft, ifølge Corydon, "billedligt talt har blod til op under armhulerne”.

billedligt talt har blod til op under armhulerne

Helle Thorning-Schmidt fortæller i TV-dokumentaren, at intrigerne mod hende nærmest forsvandt, da hun i 2014 forfremmede Mette Frederiksen til justitsminister. Og året forinden havde taget Henrik Sass-Larsen ind i regeringen og gav ham posten som erhvervs- og vækstminister.

Helle Thorning-Schmidt fortæller, at hun fra da af oplevede, at alle S-ministre og alle medlemmer af den socialdemokratiske gruppe kørte som “et hold”. Helle Thorning angiver det at forfremme Mette Frederiksen og tage Henrik Sass Larsen ind i regeringen var noget af det bedste hun har præsteret ud i krisestyring.

Det fremgår af TV-dokumentaren, at Mette Frederiksen ikke har ønsket at medvirke i dokumentaren. Det fremgår også, at Mogens Lykketoft ikke har ønsket at kommentere anklagerne fra blandt andet Bjarne Corydon.

“Statsministeren Helle Thorning-Schmidt", kan streames hos Viaplay fra mandag. Første del kan desuden ses på TV 3 mandag aften kl. 21. Anden del sendes på TV 3 mandag den 19. juni kl. 21.

TV-dokumentaren er produceret og instrueret af Nille Westh og fotograferet, klippet og produceret af Michelle Francati fra Yes Yes Pictures.

Forfatteren til denne artikel, Jan Kjærgaard, er en af fire mediepersoner, som medvirker i TV-dokumentaren om Helle Thorning-Schmidt

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

HTS mig her og HTS mig der

hvorfor skal vi nu igen belemres med hvad sjuskefejl Helle mener

Du har ret, det har aldrig været en socialdemokratisk spidskompetence af lære af sine fejltagelser og tilsyneladende er Frederiksen jo havnet et sted, hvor det er lettere at styre små ligegyldige partier som Venstre og Moderatorerne end det socialdemokratiske bagland, hvor der altid er en dolk på vej ud af skeden.....Helle Thorning blander sig helt utidigt med at afsløre, hvor ulækkert politik kan være og især, at Danmark har verdens mest elendige politiske journalister, der hellere skrive om rygter, skrald og sperm end politik......

HTS og mette har begge samme egeskab: de er linselus.

HTS. er den dårligste S. statsminister i nyere tid.
Bl.a. udnævnte hun ministre der overhovedet ikke var socialdemokrater, og hendes forhandlingsevne var lig 0.
Men nu skal der jo tjenes på at sælge bøger, så er intet helligt.

Vi må da håbe at både Lykketoft og Mette havde held med at bremse nogle af de mest blå forslag, for aldrig har vi haft en S ledet regering der var så blå, selv om S for tiden er ved at komme efter det, efter deres ægteskab med Moderaterne og Venstre. S har de seneste år bevæget sig længere og længere væk fra S politik, hvor man havde et socialt ansvar og en holdning om at man skal hjælpe de svageste i samfundet, det er snart helt væk.

Annonce