Indigneret Mette Frederiksen: “Det hænger ganske enkelt ikke sammen”

Hvis alle gerne vil arbejde mindre, og kravene til velfærdssamfundet bliver ved med at stige, så hænger det økonomisk ikke sammen, lyder det fra statsministeren.
Foto: Regeringen.dk
Statsminister Mette Frederiksen (S), åbningstale, januar 2023.
Hvis der er en ting, som kan få statsminister Mette Frederiksen (S) til at tabe den kølige fatning, så er det diskussioner om folk, som ikke vil arbejde.

Det fik Folketinget et eksempel på i spørgetimen tirsdag, hvor statsministeren, efter en diskussion med Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, kom med et indædt forsvar for den skandinaviske velfærdsmodel, tilsat flere sarkastiske bemærkninger.

Morten Messerschmidt havde valgt at spørge ind til, hvad statsministeren mener om, at flere danskere vælger at gå tidligere på pension, end folkepensionsalderen tilsiger.

“Jeg er af den overbevisning, at når man er nedslidt og har været længe på arbejdsmarkedet, så skal man kunne trække sig værdigt tilbage. Det var derfor vi i sin tid foreslog Arne-pensionen,” svarede Mette Frederiksen og understregede, at det har man arbejdet tæt sammen med Dansk Folkeparti om.

Modellen bygger på arbejde og beskæftigelse

Men der holder statsministerens enighed med Morten Messerschmidt også op:

“Jeg er godt nok bekymret, hvis man hører, at man helt ned i 50'erne skal begynde at overveje at arbejde mindre,” svarede Mette Frederiksen.

“Det jeg hører alle steder fra. Det alle ønsker, er at arbejde mindre. Der må jeg bare være lyseslukker. Hvis alle gerne vil arbejde mindre, og kravene til velfærdssamfundet bliver ved med at stige, så hænger det ganske enkelt ikke sammen,”

“Den skandinaviske velfærdsmodel bygger grundlæggende på arbejde og beskæftigelse. At vi sætter en ære i at forsørge os selv. Har fritidsjob, når man er ung. Arbejde ved siden af studierne. Bliver ved så længe vi kan. Det giver os frihed til at hjælpe dem, der af forskellige årsager ikke kan undervejs.”

“Begynder det at skride, så falder det her velfærdssamfund fra hinanden.”

Morten Messerschmidt vil gerne høre statsministeren, om hun vil være med til at lave nogle ordninger, som betyder, at seniorer får krav til blandt andet kortere arbejdstid, to eller tre-dages arbejdsuge eller “bedstes første sygedag”.

“Kan vi gøre nogle ting, så vi ikke pisker og straffer folk til at finansiere hamsterhjulet og velfærdsstaten,” spørger han.

En central dansk værdi at man gør sig umage

Og det spørgsmål fik i den grad Mette Frederiksen i stødet:

“Det er meget interessant, for det er en jo en reel værdidiskussion. For mig er det jo ikke nogen straf at gå på arbejde, ikke engang når jeg skal i folketingssalen.”

“Det er jo ikke at piske folk, at man skal kunne forsørge sig selv. Vi ved jo, at spørgeren (Morten Messerschmidt, red.) har rødder i den kristne tro, og det er jo en af de stærkeste protestantiske værdier, at man yder noget for det samfund, man er en del af. Og en central dansk værdi at man gør sig umage,” lød det fra Mette Frederiksen.

Hun slutter debatten med Morten Messerschmidt af med at sige, at hun gerne vil være med til at diskutere, hvordan folk kan se sig selv på arbejdsmarkedet ind i seniortilværelsen.

“Nu kommer den med borgerlønnen” 

Om det var fordi Mette Frederiksen var overrasket over at høre en borgerlig politiker tale om kortere arbejdstid, som gjorde at den næste spørger i rækken lige fik en kommentar med på vejen fra hende, melder historien ikke noget om:

“Nå, nu kommer den med borgerlønnen også,” sagde Mette Frederiksen, der havde glemt at slukke sin mikrofon, da Alternativets Torsten Gejl bevægede sig mod talerstolen.

Statsministeren slap dog for igen at skulle diskutere borgerløn med Torsten Gejl.

Han ville i stedet vide, hvorfor regeringen har valgt at droppe et forslag om beskyttelse af drikkevandsboringer, som Socialdemokratiet kom med i valgkampen. 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Ja man vil have alle goder, men det koster, så Mette Frederiksen har ret. Vil man arbejde mindre må der skæres andre steder. Det ønskes ikke, så hvad vil man så.
Jeg bliver også træt af krav, men når der skal ydes , lyder det anderledes.

Helle, jeg orker næsten ikke at kommentere dine utroligt enøjede kommentarer.
Du er så klistret til med loyalitet over for Mette F. at det tyder på bestilt arbejde.
Diskussionen om Bededag er ikke en diskussion om mindre arbejde, men om MERE arbejde, alene for at skaffe penge til skattelettelserne for de højt lønnede, og bedst stillede.
Men præcist som med Mette F. er du helt fakta- resistent.

Ja ja ja Lille Helle..

Vi har forstået budskabet tidligere.

Du er en fakta-resistent Socialdemokrat, jeg har ondt af dig.😀😀😀

Må jeg spørge.....hvorfor skriver du "lille" ? Kender du måske helles størrelse eller vægt ?

Mennesker der er nedladende overfor kvinder kan man ikke hjælpe, Det er for at nedgøre dem, at man ikke har ord for og til; det stempler vedkommende person. Jeg stemmer ikke S ,men kan se, at arbejde er godt for mange , også på en fhv. Bededag. Meget sort arbejde bliver ikke udført Bededag.

Det må vel så være logik:

Hvis børnefamilier ønsker at arbejde mindre, skal de modtage mindre udbetalt i børne- og ungeydelse/r.

Helle, man kunne jo starte med at sløjfe skattelettelserne på de 5 milliarder og hvis det ikke er nok, kunne man jo øge arbejdstiden fra 37 til 37,5 timer om ugen, mon ikke de fleste kan overkomme at arbejde 6 minutter mere om dagen? ellers må man jo sløjfe skattestoppet og hæve skatterne, så der er råd til den velfærd og det forsvar befolkningen ønsker.

Enig, men tror du selv på det ville få flertal. Og jeg er ikke hverken tyk eller stor, men når mænd taler nedladende til kvinder bruges ordet lille. De angreb preller fuldkommen af på mig. Jeg har aldrig hylet med de ulve jeg er i blandt, men sagt hvad jeg mener, og er jeg enig udtrykkes det såvel som det modsatte.

Nu kan regeringen jo med sit flertal vælge at sløjfe skattelettelserne og hæve skatterne. Både S, V og M har jo udmeldt at de er klar til at vedtage upopulære beslutninger, hvis det er til gavn for Danmarks fremtid og give en øget velfærd for især sundhedssektoren og øge forsvaret, så hvad venter de på?

Selvfølgelig skal arbejderne arbejde mere, så der kan gives skattelettelser til de rigeste.
At forlange at Mærsk, energiselskaberne og bankerne skal betale mere i skat, efter at have suget ENORME formuer ud af befolkningen, ligger åbenbart Mette F. meget fjernt.

Betyder det Hans J. at mener man andet end det du mener, så er man bandlyst på debattråden. Det er sådan DDR fungererede. Det har intet med Mette Frederiksen at gøre, det betyder at jeg vil gerne have velfærdsgoder til alle med brug for det, men det koster. Ja Mærsk kunne godt betale mere i skat, men jeg kan ikke gennemskue hvorfor det ikke sker. Konkurreevnen til andre rederier ude i verden??? Og nej det er ikke bestilt af nogen eller noget. Jeg mener det jeg skriver. Og er ikke alene om det. Skulle jeg hakke på dig hver gang jeg😆synes det er urimeligt eller noget vås. Nej du har din ytringsfrihed her det samme har jeg.

Ja ja ja Lille Helle.

Opfør dig som din store leder, og hendes små følgere.😀😀😀😀😀😀

Må jeg spørge.....hvorfor skriver du "lille" ? Kender du måske helles størrelse eller vægt ?

Enig Helle

Arh Helle, DDR-argumentet er netop skudt helt ved siden af, da Hans ingen steder har givet udtryk for et ønske om at få lukket munden på dig eller nogen andre.

Enig med Helle 👍👍👍👍👍👍👍-

Helle, det har intet at gøre med at du ikke må kommentere, men dine kommentarer er SÅ loyale over for Mette F. at ligegyldigt hvad hun siger, så er det bare så genialt og godt. Jeg kender rigtig mange mennesker, som er rigtig intelligente og fornuftige, men jeg er da ikke enig i ALT hvad de siger og gør.
Jeg har her i tråden rost Mette F. mange gange gennem de sidste år, men efter hendes ageren i den nye regering er ikke i tråd med ordentlig Socialdemokratisk indstilling.
I øvrigt argumenterer du sjældent. Kun at velfærd koster mere, og det ved vi jo alle sammen godt.

Jamen Hans Jensen, vi vidste hun ville gå til valg på en bred regering, vi vidste hvad Løkke og partiet Venstre står for, vi har fået noget og måttet afgive noget. Jeg så gerne skattelettelse udelukkende var i bunden, men venstre sku jo have noget også. Jeg er imod skattestoppet og har altid været det. Men er også realist. Normalt har vi da været enig om meget, men før jeg reagerer negativt som du gør nu, vil jeg se tiden an og hvad der fremlægges. Det kan du være uenig i, men sådan er min holdning.

Hip hip hurra for Slette-Mette!!
Store bededag fik hun da slettet!!
Næste skridt er så at få arbejde ud af folk, til bedemanden henter dem ved fabriksporten.
Det er jo ikke den lavtlønnede del af befolkningen der kan selvpensionere sig når de ikke har lyst til at arbejde mere. Nej, det er den højere middelklasse som med skattelettelserne i hånden kan udnytte pensionsindbetalings lovene til at sikre sig en tidlig tilbagetrækning!
Prædikatet Blå Mette er vist ikke helt ramt ved siden af.

Jeg holder med dig Mette

Jeg holder med dig Mette

Enig med Dig Helle..nu er din kommentar "som jeg kender den"...tak for det du skrev forleden..da jeg synes du "afvig"😗🚩håber &tror vi forsat er kammerater 🚩🙂. .Mette F har ret og tør stå ved..vil "man" nyde må vi yde.. og Alle bidrage til fælles velfærd..bedst for Danmark, s fremtid.. velfærd & Goder kommer ikke af sig selv....🔅
God Aften..

Stop dog med jeres parti-dikterede floskler.
"Alle må bidrage" Jeg vil da gerne bidrage med en skattelettelse. Og hvis det kan give mere velfærd, må S. da gerne give mig større skattelettelser.
Jeg fatter godt nok ikke at skattelettelser til de rige, giver mere velfærd. Men det kan Hanne, Helle og Lone sikkert forklare.

Hans Jensen -
Der er afsat 5 milliarder til skattelettelser heraf går de 4 milliarder til at øge beskæftigelsesfradraget som kommer alle i beskæftigelse til gode - Derudover er det aftalt at enlige forsørgere for et ekstra tillæg i beskæftigelsesfradraget -
Så det er ikke rigtigt at det kun er de allerigeste der får glæde af skattelettelserne -

Nielsen. Du nævnte ikke arveafgiften.

Hans Jensen -
Det er rigtigt, jeg nævnte ikke arveafgiften - Jeg kan ikke helt gennemskue de økonomiske konsekvenser af arveafgiften - men som jeg på nuværende har forstået det - så er der tale om en nedsættelse fra 15 til 10% i afgiften for erhvervsvirksomheder - Det skønnes at komme til koste en 1/2 milliard årligt - men her er det værd at huske at den borgerlige regering under Løkke havde nedsat den til 5% som blev ændret til 15% ved regeringsskiftet i 2019 -
Så jeg ser det er det som et kompromis der var nødvendigt for at få et regeringsgrundlag på plads - ligesom de blå regeringspartnere har måtte acceptere den foreslåede forhøjelse af dagpengene de første måneder ved ledighed -

Om 1 år eller 2 er Mette Mørkeblå fortid som statsminister og tak for det. Jeg har stemt på Socialdemokratiet siden 1984. Det gør jeg ikke næste gang. SF får min stemme. Og SF bliver større end Socialdemokratiet ved næste valg. Vent bare at se. Utilfredsheden er enorm. Soc.dem giver skattelettelse til de mest velhavende. Fjerner seniorpensionen til de mest slidte lønmodtagere.og arne pensionen er latterlig. Ingen kan jo leve for det beløb. Mette Mørkeblå græd af glæde ved sidste valgaften. Næste valgaften græder hun fordi der træder hun tilbage som formand og statsminister. For liste A har fået læstelige valgtæsk.

Henrik Jensen -
Det er da muligt eller overvejende sandsynligt at S står til et vælgertab ved et kommende valg - Det koster at træffe de svære politiske beslutninger som er påkrævet her og nu- Men som jeg ser det ,var der ikke noget alternativ til den nuværende regering - Jo, måske en borgerlig ledet mindretalsregering bestående af V - M og de Radikale med enten Løkke eller Elleman som statsminister- og som LA og K kunne støtte op om-
Det er en fejlfortolkning at påstå at der var et rødt flertal efter valget og så have de radikale med på holdet - Partiet ønskede et politisk kursskifte, derfor fremtvang de valget i utide -

Forestil dig lige en af de blå partiledere som statsminister? Nej tak. Og POD får aldrig 90 mandater bag sig, hun har slet ikke den robusthed som det kræver. Pia Fisker stemmer i rørte vande, hun gør det godt på nogle områder, men lede landet, det tror jeg aldrig sker.

vi er mange der ikke kan forstå at det kun er de første 2 år der gives kompensation for arbejdende pensionist. Fjern dog AMB for alle over pensionsalderen, iste3det for. Storebededagen skal bibeholdes, men skatten skal stige med de 0.049% for alle. OGSÅ deem med skattelettelser.

Annonce