”Jo, vi kan godt finde 1000 nye sygeplejersker”

Sådan lyder fælles melding fra formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen, og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen
Socialdemokratiet foreslog i efteråret, at der ansættes 1.000 ekstra sygeplejersker i sundhedsvæsenet.

Forslaget blev dengang mødt med en del skepsis. I Berlingske blev forslaget f.eks. omtalt under denne rubrik: S-drøm om 1.000 flere sygeplejersker kan ende som fatamorgana”. Berlingske rapporterede, at der allerede er alvorlig mangel på sygeplejersker, og at økonomer og politikere i regionerne fandt det S-forslaget ”helt urealistisk”. Men Socialdemokratiet fastholder forslaget om ansættelse af 1.000 ekstra sygeplejersker – og også at det kan lade sig gøre at skaffe dem. Dansk Sygeplejeråd er enig.

I et fælles debatindlæg i Avisen Danmark skriver Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og formanden Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen, således under overskriften "Jo, vi kan godt finde 1.000 nye sygeplejersker", at Danmark har hårdt brug for flere sygeplejersker, og at ”det er helt afgørende, at vi sætter alt ind på at komme i mål med at ansætte 1.000 flere så hurtigt som muligt.”

I det fælles debatindlæg erkender de to formænd, at det ikke bliver nogen let opgave at skaffe de 1.000 ekstra sygeplejersker, ”men det kan lade sig gøre, hvis vi sætter politisk handling bag ambitionen.”

Opskriften

Opskriften på at opfylde målet – 1.000 ekstra sygeplejersker – hedder blandt andet ekstra optag på sygeplejeskolerne.

Sidste år søgte 5.000 ind på sygeplejeskolerne, men skolerne måtte kun optage 3.800:

Ved at øge optaget på sygeplejerskeuddannelsen, kan vi løse en del af problemet

”Med andre ord blev døren lukket for 1.200 håbefulde unge, der gerne ville være sygeplejerske. Ved at øge optaget på sygeplejerskeuddannelsen, kan vi løse en del af problemet. I hvert fald på længere sigt,” skriver Mette Frederiksen og Grethe Christensen i indlægget, hvor de understreger, at der samtidig er nødvendigt at gøre andre ting, da det tager 3 ½ år at uddanne en sygeplejerske.

På den kortere bane vil de to formænd derfor have gjort noget ved det høje frafald på sygeplejerskeuddannelsen, hvor hver fjerde studerende stopper, før de har færdiggjort uddannelsen:

”Hvis det for eksempel lykkes at mindske frafaldet fra 25 pct. til 15 pct., får vi 380 flere nyuddannede sygeplejersker hvert år,” lyder det fra Frederiksen & Christensen.

Socialdemokratiet og Dansk Sygeplejeråd er enige om, at endnu et skridt på vejen mod opfyldelse af målet om 1.000 ekstra sygeplejersker er at gøre det mere attraktivt at arbejde som sygeplejerske.

I øjeblikket har 7.000 - eller ca. hver tiende - sygeplejerske et arbejde, som ikke har noget med deres uddannelse at gøre - og rigtig mange sygeplejersker arbejder i dag kun på deltid.

Grethe Christensen og Mette Frederiksen er overbeviste om, at mange gerne vil fortsætte som sygeplejerske - eller vende tilbage til faget - hvisarbejdsforholdene var bedre. Det handler både om vilkår og tempo. Kommer der forbedringer på de to hylder så vokser sandsynligheden for, at flere sygeplejersker igen ønsker at arbejde på fuldtid, argumenterer de to.

De 1.000 flere sygeplejersker vil stå i ca. 500 mio. kr. Pengene findes ved blandt andet at forlænge den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode med ti dage – fra de nuværende 30 til 40 dage.

Opdateret 18.02.2022 som led i undersøgelse af citatskik

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Den nuværende statsminister er ikke til at regne med. Heller ikke når det gælder ansættelse af flere sygeplejersker og andre nødvendige medarbejdere på sygehuse og plejehjem.
Han trænger til at blive skiftet ud!

Annonce