Annonce

Kan kommunerne holde gejsten oppe?

Claus Hjort beskylder kommunerne for at jamre og vil skære milliarder af de kommunale budgetter. Derfor er det vigtigt, at kommunerne står sammen om at forsvare velfærden under de kommende forhandlinger med regeringen.
Med de meldinger finansminister Claus Hjorth Frederiksen (V) lægger ud med op til økonomiaftalen med kommunerne, er det svært at holde gejsten oppe herude i kommunerne.

Finansministerens udmelding på Kommunal Økonomisk Forum i januar var klar:  Kommunerne jamrer, og han ikke gider høre mere om de et-benende, de halte osv. Okay - det må vi se at komme over. Der kan ryge en finke af fadet – om end dette var en af de større.

Men det viser sig desværre ikke blot at være en finke. Nu melder Hjorth ud, at Regeringen står fast på omprioriteringsbidraget, der reducerer kommunernes budgetter med 2,4 milliarder kroner i 2017. Anlægsbudgettet bør reduceres markant, lyder det.

Desuden er finansieringstilskuddet til kommuner med ondt i likviditeten ikke videreført i Finansministerens oplæg til forhandling. Det er i sandhed op ad bakke for den borgernære service i kommunerne.

Kommunerne har allerede effektiviseret
Omprioriteringsbidraget kan indfries gennem effektiviseringer, messer finansministeren. Jeg vil bare sige: Vi har effektiviseret. Vi har taget de lavthængende frugter i Frederikshavn Kommune.

Vi har nedlagt 400 stillinger. Vi har lukket skoler og ældrecenter. Vi har sparet 180 millioner kroner på driften bare i 2015 og vi har lagt besparelser på 1 procent ind i overslagsårerne.

Vi har taget de lavthængende frugter i Frederikshavn Kommune

Det ironiske i Frederikshavn Kommunes økonomiske situation er, at vi har haft så travlt med at drifte med de få midler, der er tilbage, at det kan knibe med at nå at lave værdighedspolitik, som gør, at vi kan få del i ’værdighedsmilliarden’.

Og det kan knibe med at udvikle effektiviseringsprojekter, der kan tilfredsstille og legitimere, at vi får omprioriteringspenge. En vanskelig stillet kommune som Frederikshavn bliver altså endnu værre stillet.

Kommunerne er tæt på borgerne
”Jamen som hun jamrer!”, vil nogen måske postulere. Jeg vil hævde, at jeg blot er konstaterende i forhold til virkeligheden i en dansk kommune med 60.300 indbyggere og et budget på 3,7 milliarder kroner.

Jeg har vanskeligt ved at tro, at Claus Hjorth og regeringen ikke respekterer kommunerne og det kommunale selvstyre mere end de giver udtryk for i opstarten på forhandlingerne for det kommende års aftale.

Byrådene brænder vi for at yde en anstændig kommunal service

Kernevelfærd er i den grad børnepasning, skoler, ældrepleje, gode veje, et handlekraftigt jobcenter og meget, meget mere. Netop fordi kommunalpolitik er så borgernært og vitalt for os alle, er svaret på overskriften: Kan vi holde gejsten? JA - for i byrådene brænder vi for at yde en anstændig kommunal service.

Vi kan holde gejsten. Vi kæmper for vores borgere med de muligheder, vi har. Men vi kan ikke holde til disrespekt og gadedrengsattitude fra finansministeren og manglende forståelse for at kommunerne er pressede.

Kommunerne skal stå sammen
Regeringens manglende vilje til anstændig dialog og lyst til at lave en anstændig økonomiaftale er slående og ydmygende for de borgere, som har så stor brug for kommunernes støtte i en helt almindelig hverdag langt fra de bonede gulve.

Det er i høj grad nødvendigt, at kommunerne holder sammen og bakker op om KL og vores forhandlere. Vi skal vise, at vi står sammen overfor presset fra regeringen.

Vi skal kæmpe for at få en økonomiaftale, der respekterer det kommunale selvstyre og en økonomiaftale, der ikke alene handler om at tage penge fra kommunerne.

 
Birgit Stenbak Hansen er borgmester i Frederikshavn Kommune, valgt for Socialdemokraterne.
‘Kommunale rødder’ er en fast klumme på Netavisen Pio, der to gang ugentligt vil bringe indlæg fra en række af socialdemokratiets førende byrådsmedlemmer.


Flere artikler om emnet