Annonce

Klima-bistand, billige togbilletter og Danmarks største sag om social dumping

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Partiernes positioneringer forud for første finanslov er i fuld gang.

Regeringen er kommet med sit bud på den første finanslov, og Enhedslisten er kommet med deres. Samtidig diskuterer støttepartierne med regeringen om, hvordan den danske bistand til udviklingslandene skal se ud i fremtiden.

Og så varmer vi i denne udgave af Aktuelt op til søndagens åbning af den nye metro i København, ved at hælde malurt i bægeret.

Velkommen til.


Finansudspil fra Enhedslisten: Skat på aktier og billigere offentlig transport

Enhedslisten er klar med deres udspil til næste års finanslov.

Partiet vil omfordele i alt 10,8 milliarder kroner, der skal komme fra blandt andet højere skatter på aktieindkomster og en ny såkaldt balanceskat for bankerne.

Pengene skal finansiere blandt andet billigere billetter til den offentlige transport, et straks-løft af psykiatrien og minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

placeholder

Du kan se partiets forslag til nye udgifter og indtægter for staten lige her.
 

Regeringen: Sparekrav på uddannelser skal væk

S-regeringen vil afskaffe det udskældte krav om, at landets uddannelsesinstitutioner hvert år skal spare to procent.

"Jeg har været rundt på mange uddannelsesinstitutioner, og jeg kan se og høre, at de økonomiske rammer betyder noget for for eksempel kontakten til underviserne, antallet af undervisningstimer og mere feedback," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil (S) handler det om "at stoppe blødningen.”

På Twitter skriver hun: “Uddannelse koster en bondegård. At spare på uddannelse koster et kongerige”

placeholder

Læs mere på Netavisen Pio.
 

Støttepartier imod flere bistandskroner til klima 

Regeringen tager penge fra verdens fattigste, når den vil bruge ulandsbistand til at bekæmpe klimaudfordringer.

Sådan lyder anklagen fra alle støttepartier i forhold til regeringens nye plan for at hæve klimabistanden.

“Det er tyveri af udviklingsbistanden. Man tager ikke de penge, der skal gå til vaccinationer af fattige børn og bruger det på klimabistand,” siger Christian Juhl, der er udviklingsordfører for Enhedslisten. 

placeholder
Han bliver bakket op af Radikale og SF, der sammen med Enhedslisten danner S-regeringens parlamentariske grundlag, som står forrest i køen, når finanslovsforhandlingerne starter i næste uge. Også Alternativet er kritisk.

Læs udviklingsministerens svar på kritikken her.

 

Kriminaliteten falder blandt børn i udsatte boligområder

Kriminaliteten blandt børn og unge i de udsatte boligområder falder. Det er den opmuntrende konklusion i et nyt studie fra VIVE og Rambøll.

Børn og unge i udsatte boligområder stadig begår oftere kriminalitet end deres jævnaldrende. Men hvor der i 2011 var knap 4 gange flere mistanker mod 10-14-årige børn i udsatte boligområder end børn i hele landet, faldt antallet i 2017 til knap 3 gange flere.

En mulig forklaring på faldet er de boligsociale indsatser, som du kan læse mere om i undersøgelsen.

 

Ingen ordførerskaber til Jensen og Løkke

På Venstres gruppemøde her til morgen blev den endelige kabale lagt for, hvilke ordførerskaber medlemmerne i Venstres folketingsgruppe skal have.

Her blev det besluttet, at tidligere næstformand Kristian Jensen ikke får en ordførerpost. Det er efter eget ønske, fordi han har ønsket en mere fri rolle i partiet.  

“Det giver mig mulighed for at bruge en vægtig og vigtig brik som Kristian Jensen til at lægge tyngde i de forhandlingsforløb, som vi står over for. Første gang, hvor jeg har tænkt mig at spille med Kristian Jensen bliver, når vi skal til at tale klimalov,” siger den nyudnævnte formand, Jakob Ellemann-Jensen (V).

Tidligere statsminister og formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, bliver medlem af Udenrigspolitisk Nævn, men får heller ikke en ordførerpost.

Martin Geertsen (V) erstatter Sophie Løhde som sundhedsordfører, efter hun er steget i graderne og er blevet politisk ordfører.

 

Ny metro har kostet over 100 millioner i social dumping 

Weekenden nærmere sig med hastige skridt. Og mange københavnere har måske allerede planer om at skulle prøvekøre den nye metro “Cityringen”, som åbner på søndag.

Det markerer det afslutningen på det største anlægsarbejde i København siden 1600-tallet. Men det er også en markering af danmarkshistoriens suverænt største sag om social dumping.

Ikke mindre end 103 millioner kroner har virksomhederne snydt deres bygningsarbejdere for på det københavnske metrobyggeri.

Det viser en opgørelse af faglige sager fra metroen, som Fagbladet 3F har lavet.

Her kan du mere om det, som Fagbladet betegner som “Danmarks største sag om social dumping nogensinde”.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet