Annonce

KV17: Borgerlig ballade kan give rødt Thisted

Ulla Vestergaard er Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Thisted og fremstår som det stabile valg i en kommune med uro i blå blok.
De slås, så fjerene flyver hos de blå partier i Thisted. Og det kan blive til fordel for socialdemokraterne, der midt i et lokalpolitiske miskmask i Thy står tilbage som det stabile parti med stemmeslugeren og borgmesterkandidaten Ulla Vestergaard i spidsen.

Jeg tror, at borgerne i Thisted tørster efter stabilitet efter de seneste års uro.

For et er sikkert i Thisted: Kommunen skal have en ny borgmester, når de 27 mandater er fordelt efter kommunalvalget 21. november.

Kort: Google Map

Venstre valgte nemlig sidste år at vrage den siddende V-borgmester Lene Kjelgaard Jensen som borgmesterkandidat efter, at det lokale erhvervsliv havde kritiseret kommunens erhvervspolitik.

Og selv om Lene Kjelgaard Jensen efterfølgende oplyste, at hun til kommunalvalget i år ville forlade politik, så meldte hun i juni, at hun skiftede til Det Konservative Folkeparti.

Her havde man dog i forvejen en borgmesterkandidat. Det er læreren Torben Overgaard, men nu strides man i partiet om, han i stedet skal omtales som spidskandidat efter den siddende borgmester og stemmesluger har meldt sig på banen hos partiet.

[content_block id=40753 slug=thisted-kommune-i-tal]

Ingen tror dog umiddelbart på, at de konservative kommer til at besætte borgmesterposten – uanset stridens udfald.

Venstre - der siden 2010 har siddet med borgmesterkæderne – stiller med en debutant som kandidat til posten: Gårdejer Niels Jørgen Pedersen, der er tidligere formand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer. En post han forlod i 2012 efter en skulderskade.

I øvrigt skal det med i fortællingen om borgmester-opgøret i Venstre, at det kostede to pladser i kommunalbestyrelsen: Lene Kjelgaard Jensen og Per Skovmose. Venstre har i dag i alt 8 mandater, mens de konservative er blevet fordoblet til fire.

Uro er ikke godt for Thisted

Midt i det brogede politiske spil i blå blok står Dansk Folkeparti med partiets fiskeriordfører Ib Poulsen ved roret. Med fire mandater efter valget i 2013 som det tredje største parti stod DF centralt ved konstitueringen med Venstre og De Konservative og blev efter manges opfattelse overbetalt med en post som viceborgmester og to udvalgsformands-poster.

Hos socialdemokraterne er der ro og enighed om linjen

Siden har de fire DF-medlemmer dog haft svært ved at være i stue med hinanden og er reelt delt i to grupper. Hvordan det splittede parti vil agere efter kommunalvalget, er de fleste enige om er svært at vurdere: Det kan både blive fugl og fisk.

[content_block id=40751 slug=kommunalbestyrelsen-i-thisted-27-medlemmer]

Men hvis vælgerne i Thisted ser på de sidste års lokalpolitik som et oprørt hav, kan det blive en fordel for den socialdemokratiske borgmesterkandidat og de ni mandater, der ifølge Ulla Vestergaard gerne skulle blive til flere.

”Jeg tror, at borgerne i Thisted tørster efter stabilitet efter de seneste års uro. Det er ikke godt for en kommune, at politikerne har det svært med hinanden i deres respektive partier. Hos socialdemokraterne er der ro og enighed om linjen og det kan vise sig at være vores fordel ved valget,” siger Socialdemokratiets borgmesterkandidat Ulla Vestergaard.

Ved valget i 2013 var hun den absolutte stemmesluger med 2.296 stemmer – over en tredjedel af samtlige, der stemte på Socialdemokratiet. Og altså flere end borgmester Lene Kjelgaard Jensen og viceborgmester Ib Poulsen, der fik næstflest stemmer.

Borgmesterkandidat satser på dialog med borgerne
En ny spiller på banen ved valget i Thisted er Alternativet, der har den karismatiske og lokalkendte Joachim Plaetner i spidsen. Han har blandt andet ført en meget aktivistisk linje overfor landbruget. Samtidig stiller SF denne gang op med en tidligere socialdemokrat, der forlod gruppen i valgperioden.

”Så man kan vel allerbedst betegne det hele som ret grumset og det er svært at se, hvad det hele kan ende med,” siger Ulla Vestergaard.

Ulla Vestergaard, der er 54 år og faglig konsulent i fagforeningen FOA blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i 2013. Hun går blandt andet til valg på, at der skal være mere åbent omkring de politiske processer i kommunen. Selv inviterer hun ofte borgere til kaffemøder eller tager selv ud til møder hos private, der vil høre mere om kommunalpolitik.

Senest har hun åbnet en månedlig chat på Facebook, hvor hun er i dialog og svarer på spørgsmål.

 


Flere artikler om emnet