Annonce

Lærlinge kan igen komme i skole

"Svært at lære håndværk gennem skærmen," lyder det efter, at erhversskoleverne får lov til at komme tilbage på skolebænken
Fra på mandag kan landets erhvervsskoler igen invitere eleverne inden for til skolepraktik og certifikatfag.

Det er et af resultaterne af den aftale om en yderligere genåbning, som regeringen og de øvrige partier er blevet enige om trods uenighed om omfanget af genåbningen.

Netop erhvervsskolerne har stået højt på ønskelisten hos mange og statsminister Mette Frederiksen (S) fremhævede i starten af de netop afsluttede forhandlinger, at erhvervsskolerne var "en smule oversete i hele debatten" om, hvem der skulle åbne og hvornår.

"Det er fantastisk, at elever på certifikatfag, i skp og i afgangsklasser må komme tilbage fra mandag," skriver Ole Heinager, formand Danske Erhvervsskoler og -gymnasier - lederne, i dag på Twitter.

"Eleverne har været tålmodige og nu bærer det frugt. Stor TAK til politikerne for at have prioriteret erhvervsskoleuddannelserne i en genåbning før påske!"

placeholder

Skolepraktik og certifikatfag

Skolepraktik er således en erstatning for en elevplads i en virksomhed og er for de elever, der ikke har fundet en elevplads efter erhvervsuddannelsens grundforløb.

I skolepraktikken tilbydes man den samme praktiske erfaring som i en virksomhed.

Hvorimod certifikatfag er en række kurser, der er obligatoriske for at kunne påbegynde undervisningen på et hovedforløb på en erhvervsuddannelse. Det kan være at lære førstehjælp, køre truck eller samle stillads.

Politisk begejstring

Senest har Frederik Vad, der er formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), kritiseret venstrefløjen for i debatten om genåbningen at have indledt sig i en råbekonkurrence, hvor de plejer middelklassens interesser, mens erhvervsskoleeleverne er blevet glemt. Frederik Vad mener ikke, at nogen på venstrefløjen har interesseret sig for genåbningen af for eksempel de skolehjem, hvor mange elever og lærlinge bor under deres skoleophold. I stedet har partierne til venstre for Socialdemokratiet haft mere travlt med at få efterskole- og højskoleeleverne tilbage.

Både Enhedslisten og SF har dog afvist denne kritik, og i dag understreger sidsnævnte partis formand, Pia Olsen Dyhr, at man ikke skal lære at bygge et hus fra sit køkken.

"Rigtig tilfreds med at vi åbner for erhvervsskoleeleverne," skriver Pia Olsen Dyhr på Twitter.

"Og rigtig glad for, at flere børn kommer i skole. Det trænger de til."

placeholder

Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen, som havde krævet, at erhvervsskolerne kom forrest i køen i den videre genåbning, er også tilfreds.

"Herligt, med lidt mere genåbning fra på mandag," skriver Mail Villadsen på Twitter.

"Særligt skønt, at erhvervsskoleeleverne kommer mere tilbage nu. Vi åbner op for eleverne i skolepraktik i hele landet, som i ugevis har været bagud i forhold til de kammerater som allerede har en praktikplads".

placeholder

Socialdemokratiets undervisningssordfører, Jens Joel, er også særlig glad for, at der bliver "plads til flere erhvervsuddannelseselever."

"Svært at lære håndværk gennem skærmen," skriver Jens Joel på Twitter.

Genåbningsplan

Den yderligere genåbning blandt andet også, at afgangselever i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser i Region Hovedstaden kan komme tilbage i skole på halv tid ligesom i resten af landet, og derudover hæves forsamlingsforbuddet udendørs til 10 personer, mens forsamlingsforbuddet for udendørs idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter hæves fra 25 til 50.

Senest tirsdag 23. marts melder regeringen ud om en yderligere genåbning fra 6. april, hvor den nuværende genåbningsaftale, som regeringen har lavet med sine støttepartier, udløber.

Derfor skal myndighederne og regeringens eksperter frem mod mandag lave flere beregninger på bestemte scenarier, hvorefter partilederne forhandler videre om en yderligere genåbning.

Erhvervsuddannelser

  • En erhvervsuddannelse er en praktisk betonet uddannelse, hvor det meste af undervisningen foregår i en praktikvirksomhed som for eksempel en større industrivirksomhed, et værksted, et køkken eller en butik.
  • Den teoretiske del foregår på en erhvervsrettet institution, eksempelvis en handelsskole, en teknisk skole eller en landbrugsskole.
  • Uddannelserne er opdelt i et grundforløb, som normalt foregår på skolen, og et hovedforløb, som veksler mellem praktik i en virksomhed og undervisning på en skole.

Kilde: Børne- og undervisningsministeriet

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet