Annonce

Mette F.: Der skal større fokus erhvervsskoleeleverne

"Tænk at højskolerne er vigtigere end erhvervsskolerne," lyder kritikken af, at unge lærlinge må vente med at komme tilbage på skolebænken
Eleverne på landets erhvervsskoler kan blive de næste, som får lov at komme tilbage på fuldtid i klasseværelserne, efter at efterskoler og højskoler har fået lov til at genåbne på mandag.

I hvert fald mener statsminister Mette Frederiksen (S), at der er grund til at fremhæve netop erhvervsskoleeleverne i forbindelse med den kommende genåbning.

”De er en smule oversete i hele debatten,” skriver Mette Frederiksen på Facebook, efter at hun onsdag mødtes med Enhedslistens nye politiske ordfører, Mai Villadsen, for at drøfte genåbningsplanen.

placeholder

Genåbningen går fremad

Mødet kommer, efter regeringen og dens støttepartier, Enhedslisten, SF og De Radikale, ellers tirsdag blev enige om, at erhvervsskoleelever fra den 15. marts se frem til at få fysisk undervisning mindst én dag om ugen.

Men allerede før de er kommet tilbage, ønsker Enhedslisten, at erhvervsskolerne kommer forrest i køen i den videre genåbning.

Lære alt det, de skal, over computeren

”I det hele taget er det børn og unge, der står først for, men det gælder i høj grad også erhvervsskoleeleverne, som ikke kan lære alt det, de skal, over computeren,” skriver Mai Villadsen på Twitter.

placeholder

Elever først, restauranter bagefter

Enhedslisten ser således gerne, at alle elever på erhvervsskoler skal i skole, før flere butikker og restauranterne åbner.

Det betyder, at alle eleverne fra næste fase kommer tilbage på halv tid, hvis det står til Enhedslisten. Hvilket i så fald vil betyde, at de kan komme i skole hver anden uge.

Det er en del af tirsdagens aftale, at afgangselever på erhvervsskoler kan komme fysisk i skole på halv tid i store dele af landet allerede fra mandag.

Det gælder dog ikke i hovedstaden, hvor det bliver én dag om ugen.

Elever, der ikke læser på sidste årgang, kan også møde til udendørs undervisning én gang om ugen.

Med aftalen forpligter partierne sig desuden til at have fokus på de dele af uddannelserne, som har svært ved at gennemføres ved fjernundervisning, når der er videre drøftelser. Det gælder eksempelvis netop erhvervsskolerne.

Senest har Frederik Vad Nielsen, forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), kritiseret Enhedslisten og SF for at overse de unge lærlinge i forbindelse med genåbningen ved at fokusere på efter- og højskoler.

"Tænk at højskolerne er vigtigere end erhvervsskolerne," skriver debattøren og specialarbejderen Rasmus Bredde på Twitter.

placeholder

Forskellige forhold

Ifølge den seneste aftale er der dog forskel på, hvor meget tid man må bruge i klasselokalet, alt efter hvor man bor i landet.

På Bornholm og ikke brofaste øer er der 100 procent fysisk fremmøde i grundskolerne.

Afgangselever i grundskolerne og på ungdoms-og voksenuddannelserne må fylde klasselokalerne hver anden uge.

Det gælder dog ikke for hovedstadsområdet, hvor smittetrykket ifølge ministeren er for højt til, at sundhedsmyndigheder kan anbefale samme genåbning

I stedet må afgangselever i grundskolerne og på ungdoms-og voksenuddannelserne i hovedstadsområdet få én dags undervisning om ugen, ligesom 5.-8. klasserne må.

Mellemskoleeleverne skal have undervisning udendørs.

På grundskolerne er der en opfordring til, at ansatte og elever ved fremmøde kan fremvise en negativ test, der er maksimalt tre døgn gammel.

På de højere uddannelsestrin er det et krav.

Det er endnu ikke aftalt, hvornår hovedstadsområdet kan genåbne mere. Det kommer an på smittetrykket.

Følger Folketinget en indstilling fra en gruppe af eksperter, heriblandt fra Statens Serum Institut, kan næste genåbning gennemføres efter påske - fra 6. april.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet