Lille Trump-bump til Mette F, magtkamp i V og minister vil stoppe vanvidskørsel

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til mandagens nyhedsoverblik, som samler de vigtigste af dagens historier fra ind- og udland.

 

Meningsmåling: Fremgang til S efter Trump-fejde

Voxmeter offentliggjorde mandag en meningsmåling, som er den første siden den amerikanske præsident aflyste sit statsbesøg i Danmark. Og der er en lille fremgang at spore for Mette Frederiksen og hendes socialdemokrater.

I forhold til Voxmeter-målingen for en uge siden, så går Socialdemokratiet 1,1 procentpoint frem og står nu til 27,3 procent af stemmerne. Venstre, som har været mest optaget af at diskutere interne ledelsesforhold i partiet går til gengæld 0,6 procentpoint tilbage og er nu en lille smule under valgresultatet.

Der er ikke udsigt til noget regeringsskifte. Samlet set fører rød blok (inklusiv Alternativet) med 99 mandater, mens blå blok står til 76. Det er en forbedring for blå blok på to mandater ift målingen for en uge siden, men det skyldes at Liberal Alliance nu er tilbage over spærregrænsen.

Se hele målingen her.

 

 

Magtkamp fortsætter i Venstre

Partiet Venstres pressede formand, Lars Løkke Rasmussen, meldte i weekenden ud, at han vil have partiets hovedbestyrelse til at fremrykke partiets landsmøde, så der kan komme styr på ledelsessituationen i partiet inden at folketinget igen samles.

”Jeg ønsker at fortsætte som formand for Venstre og tage nøglerne til Statsministeriet tilbage. Jeg ønsker at fortsætte med tegne partiet udadtil og sikre maksimal indflydelse for partiet. Derfor vil jeg søge genvalg som formand og opbakning til min politiske linje ved landsmødet,” skrev han på Facebook.

Løkke fik umiddelbart efter opbakning fra en mindre gruppe af partifæller, mens det store flertal – inklusive næstformand Kristian Jensen – forholder sig tavse.

Venstres hovedbestyrelse mødes lørdag for at diskutere situationen.

Læs hele historien her.

 

Partier vil stoppe vanvidskørsel

Rigsadvokaten og Rigspolitiet er i gang med at finde værktøjer, der kan stoppe unges farlige vanvidskørsel. Det sker efter at to mennesker i weekenden blev påkørt af biler i høj fart i København.

”Vi er simpelthen nødt til at være endnu mere fantasifulde, så vi kan får ram på det her problem,” siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til Ekstra Bladet.

”Jeg ved ikke præcis, hvad der skal til. Men Rigsadvokaten og Rigspolitiet er lige nu i gang med at undersøge, hvordan vi kan finde nogle nye værktøjer på det her område, som kan afhjælpe problemet.”

En bred vifte af partier i Folketinget er enige med justitsministeren. Det gælder blandt andet Venstre, hvor retsordfører Inger Støjberg siger: ”De muskelbiler, vi ser rundt i gaderne, er jo et kørende våben.”

Politikerne vil blandt andet lukke et hul i loven, som betyder at leasede biler, i modsætning til andre biler, ikke kan konfiskeres.

Læs hele historien her.

 

BT stopper som betalingsavis

Tryksagen B.T. vil fra årsskiftet ikke længere være en betalingsavis på hverdage og i stedet udgive en gratisavis.

”Vi ønsker at skabe et levedygtigt printmedie, der er en blanding af abonnement, løssalg og gratis, siger Michael Dyrby,” der er ansvarshavende chefredaktør på B.T.

”Denne model giver bedst mening for B.T. Vi ved, at de fleste abonnenter er særligt glade for avisen i weekenden, og det er også her, vi har det største løssalg. Derfor skaber vi en ny og større lørdags- og søndagsavis,” siger han til Berlingske.

På hverdage vil man kunne finde avisen i busser, tog og standere på gaden. Abonnenter vil fortsat kunne få leveret avisen alle ugens dage.

Læs hele historien her.

 

Regeringen vil stoppe Filippiner-finte med mindsteløn

Regeringen vil den sociale dumping på landevejene til livs, så der bliver ordnede forhold og danske lønvilkår for alle chauffører på de danske veje. Og derfor melder regeringen sig nu  klar til at overveje indførelse af en lovbestemt mindsteløn for udenlandske lastbilchauffører.

Arbejdsmarkedets parter anbefaler en lovfastsat mindsteløn for udenlandske chauffører, der skal følge den kollektive overenskomst. Regeringen er klar til at lytte til anbefalingen.

“Normalt har vi ikke lovgivning om mindsteløn i Danmark, fordi arbejdsgivere og lønmodtagere selv forhandler løn, men når vi her har et område, hvor parterne selv anbefaler lovgivning, så lytter vi naturligvis til det," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ifølge en pressemeddelelse om indførelsen af mindsteløn for udenlandske lastbilchauffører.

Forventningen er, at en ny lov kan ligge klar til starten af december i år.

Læs mere her.

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce