Løkkes strukturreform hviler på usikkert grundlag

Regeringens påstand om at nyt udspil kan forhindre 40.000 årlige indlæggelser, bygger på et usikkert grundlag og mangler evidens.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har brugt tvivlsomme tal som argument for regeringens stort anlagte sundhedsreform.

Det viser et notat som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

”Vi tror på, at vi kan reducere antallet af ambulante behandlinger på sygehuset med 500.000. Og vi tror på, at 40.000 indlæggelser kan undgås, hvis kommunerne sammen med de almene praksisser bliver klædt bedre på,” sagde Lars Løkke Rasmussen til DR, kort inden reformen blev lanceret.

Reduceringen af indlæggelser skal, ifølge statsministeren, især gælde for patienter med diabetes, hjerte-kar-sygdomme, muskelskelet sygdomme, angst, depression og lungesygdommen KOL.

Ingen evidens på potentialet

Tro er dog et helt centralt begreb i den sammenhæng, for en aktindsigt som Jyllands-Posten har fået, viser at det tal hviler på et usikkert grundlag.

Af et notat fra Sundhedsstyrelsen fremgår det, at der ikke er ”foretaget nogen systematisk gennemgang af evidens specifikt med henblik på at estimere potentialet for øget opgaveløsning uden for sygehusene, og der vil formentlig heller ikke være meget solid evidens at basere sig på”.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, forklarer til Jyllands-Posten, at ”tiden ikke tillod” en systematisk gennemgang og anerkender, at der ”nok ikke foreligger ret meget evidens” om, hvor mange behandlinger der kan flyttes ud af sygehusene.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) afviser, at tallene bygger på fri fantasi, men siger til avisen at der tale om ”en politisk målsætning”.

SF: Løkke gambler med vores sundhed

Notatet giver anledning til bekymring blandt politikere og fagforeninger.

”Lars Løkke Rasmussen gambler med vores sundhed. Ikke belæg for unødvendige indlæggelser, men masser af eksempler på overbelægning og stress blandt ansatte,” skriver SF’s sundhedsordfører Kirsten Norman Andersen på Twitter.

placeholder

Også fagforeningen FOA mener, at notatet vækker bekymring.

”Løkkes sundhedsreform ligner endnu en omgang "går-den-så-går-den". Vores velfærd er for vigtig til det,” skriver FOA på Twitter.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce