Lønpres er velfærdspres!

Venstre hvisker i øjeblikket, at EU vil tage vores velfærd. De kalder det velfærdsturisme. Samtidig benægter de blankt, at social dumping eksisterer i Danmark.
Så det er rent hykleri, når Venstre taler om truslen mod velfærden og samtidig hylder social dumping. De kører på frihjul, og helst på lønmodtagernes regning.

Vores fælles velfærd er under et enormt pres, og hvis vi ikke sætter værn op, så bliver vi alle fattigere. Men truslen kommer ikke fra Bruxelles.  Den kommer fra et borgerligt sammenrend med repræsentanter både i EU-institutionerne og i vores Folketing.

Se bare på Claus Hjort Frederiksen, der mener at 40 kr. i timen i Danmark ikke er social dumping. Dermed stiller han sig skulder ved skulder med den polske ambassadør, som heller ikke at vil gøre noget for at bekæmpe og forhindre løndumping.

Det er her forskellen mellem Venstre og Socialdemokraterne virkelig kommer frem.

Hvor Socialdemokraterne har sat sig i spidsen for at forsvare folks ret til en løn, man kan leve af, har Venstre valgt en anden strategi nemlig ’går-den-så-går-den’. Strategien kommer her til udtryk som en leg på ord, uden vilje til forandring.

Claus Hjort og Venstre bruger den danske model som undskyldning, hvorfor han kan mene at 40 kr. i timen i Danmark er rimeligt. Fordi vi i Danmark har valgt forhandling frem for lovgivning på lønområdet, kan lav løn jo ikke være ulovlig – og dermed heller ikke forkert, mener Hjort tydeligvis. Derved skaber han et pres på vores velfærd ved at skabe en nedadgående lønspiral, hvor man kun har råd til at gå på arbejde i Danmark, hvis man bor i Tjekkiet.

Så det er rent hykleri, når Venstre taler om truslen mod velfærden og samtidig hylder social dumping. De kører på frihjul, og helst på lønmodtagernes regning.

Det bliver igen Socialdemokraterne der skal sikre velfærden, tage diskussionen om velfærdsturismen, og gennemgå hver enkelt velfærdsydelse for at bevare den. Men vi kan ikke gøre det alene. Der er mere end nogensinde brug for godt gammeldags sammenhold, og det skal være nu.  Sammenhold mellem Folketing, kommuner og os EU-politikere. Fordi det borgerlige sammenrend i Danmark, såvel som i EU,  vil en anden model med dyre forsikringsordninger og tårnhøj risiko.

Det handler om politik og forskellen på os og dem. Derfor er jeg også glad for beskæftigelsesminister Mette Frederiksens kontant svar på Altinget.dk: "Det, at vi har en særlig dansk model, som ikke indeholder en minimumsløn, kan jo ikke legitimere, at en politiker som Claus Hjort Frederiksen ikke vil melde klart ud, om 40 kr. i timen er social dumping.”

Du kan ikke ”forsvare” velfærdsstaten med den ene hånd og underminere den med den anden. Det er på tide, at Venstre viser konsekvens. Og det ville klæde dem, når de nu har så travlt med at kalde sig et arbejderparti, hvis de for en gangs skyld stillede sig på lønmodtagernes side.

Kathrine Alexandrowiz (f. 1981) er ejer af rådgivningsvirksomheden kathalyst og kandidat til Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne. Opvokset i Sønder Felding i Vestjylland og uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet. Tidligere programchef for international hjælpeorganisation i Sydøstasien, politisk assistent for Helle Thorning-Schmidt og næstformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.


placeholder

Annonce