Annonce

Måling: Vælgerne belønner Venstre for Ellemann-exit, og venstrefløjen har kronede dage

Formandsafgangen i Venstre ser ikke ud til at have skræmt mange vælgere væk. Det viser dagens meningsmåling.
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Jakob Ellemann-Jensen (V), afgående formand for Venstre, afgående vicestatsminister, afgående økonomiminister
En uge er der gået siden det pressemøde, hvor Jakob Ellemann-Jensen sagde farvel til både Økonomiministeriet, formandsposten i Venstre og dansk politik som helhed. Den første meningsmåling foretaget efter Ellemanns afgang giver nu en tidlig dom over Venstre uden Ellemann.

Den dom er - indtil videre - forsigtigt positiv. I dagens meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau går Venstre nemlig 0,5 procentpoint frem fra sidste uge og står nu til 9,3 procent og 17 mandater. Det er dog stadig en tilbagegang på hele seks mandater siden valget og ville udgøre det værste valg nogensinde for partiet.

placeholder

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen blev med det samme fungerende formand for Venstre, ligesom han overtog Ellemanns økonomiministerium. Han er for nuværende den eneste Venstre-politiker, som stiller op til formandsposten.

Forskydninger blandt de borgerlige

I lang tid var det tydeligt i meningsmålingerne, at især Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne samlede tidligere Venstre-vælgere op, som givetvis følte sig skuffet over samarbejdet med Socialdemokratiet.

Mere positivt overraskende er dagens måling for De Konservative

Dagens måling tyder på, at Danmarksdemokraterne ikke længere kan tage for givet, at frustrerede V-vælgere hopper deres vej. I hvert fald står Inger Støjbergs parti for første gang i lang tid til at gå tilbage - fra 8,1 procent af stemmerne ved valget til 7,8 procent i dagens måling. Tilbagegangen er så lille, at Danmarksdemokraterne i målingen står til de samme 14 mandater, som de fik ved valget, men viser, at man ikke nødvendigvis kan tillade sig at hvile på laurbærrene.

Mere positivt overraskende er dagens måling for De Konservative, som for første gang i lang tid står til at gå frem sammenlignet med valget i 2022. I dagens måling scorer De Konservative hele 6,1 procent af stemmerne, hvilket ligger 0,6 procentpoint og et enkelt mandat over valgresultatet. Det kan være beroligende for partileder Søren Pape Poulsen, som hele året har døjet med både vigende målinger og kritik fra prominente konservative skikkelser, der ikke mente, at han havde, hvad der skulle til for at lede partiet ud af ørkenvandringen.

Ét forhold i den borgerlige lejr står dog stadig soleklart: Liberal Alliance er umiskendeligt det største borgerlige parti. De går en smule frem fra sidste uge og står til 12,7 procent og 22 mandater - en fremgang på 4,8 procentpoint og hele otte mandater siden valget i 2022.

Enhedslisten på toppen

Også Enhedslisten kan glæde sig over dagens måling. De går nemlig 0,9 procentpoint frem fra sidste uge og står dermed til 8,4 procent og hele 15 mandater. Hvis det bliver udfaldet ved næste folketingsvalg, vil det være det bedste resultat i partiets historie.

SF holder desuden fast i positionen som det største oppositionsparti. De går 0,7 procentpoint frem fra sidste uge og står til 13,7 procent og 24 mandater. Det er ni mandater over valgresultatet.

De Radikale ser derimod ikke ud til at have tiltrukket mange gamle socialdemokratiske vælgere.

SF’s og Enhedslistens fremgang betyder, at de tre partier til venstre for Socialdemokratiet - SF, Enhedslisten og Alternativet - tilsammen kan mønstre opbakning fra 24,5 procent af vælgerne svarende til 43 mandater. Dermed er de tre partier større end Socialdemokratiet, som i dagens måling går et halvt procentpoint tilbage fra sidste uge og står til 22,3 procent og 39 mandater. Man skal altså ikke undervurdere det enorme antal vælgere, der har skiftet fra Socialdemokratiet til enten SF eller Enhedslisten siden udformningen af SVM-regeringen.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige slås stadig om titlen som det næststørste parti på den nationalkonservative fløj.

De Radikale ser derimod ikke ud til at have tiltrukket mange gamle socialdemokratiske vælgere. De går en smule tilbage fra sidste uge og står til 3,2 procent i dagens måling. Det er en tilbagegang på 0,6 procentpoint fra det i forvejen skuffende valgresultat og ville give dem seks mandater og altså et mindre, end de har nu.

Dårligt nyt for Løkke

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kunne fredag fejre, at han er blevet bedstefar. Dagens måling giver ham dog ikke meget at fejre, da den viser kun 7 procents opbakning til Moderaterne. Det ville give kun 12 mandater - sammenlignet med 16 ved valget - og er den dårligste måling for partiet i meget lang tid. Den kommer, mens Løkke i disse dage trækkes i samråd af oppositionspartier, der mistænker ham for at have misbrugt sin magt som minister.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige slås stadig om titlen som det næststørste parti på den nationalkonservative fløj. Dansk Folkeparti går et halvt procentpoint tilbage fra sidste uge og står til 3,6 procent og seks mandater. Nye Borgerlige, der holdt landsmøde denne weekend, går en anelse frem til 2,8 procent og fem mandater. Dermed ligger Dansk Folkeparti et enkelt mandat over valgresultatet, og Nye Borgerlige et enkelt mandat under. De to partier ligger dog fortsat meget tæt.

Voxmeters meningsmåling baserer sig på telefoninterviews med 1.028 repræsentativt udvalgte vælgere. Den maksimale statistiske usikkerhed for opbakningen til hvert parti ligger på 2,5 procentpoint.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis S skal i regering med venstrefløjen ender det vel med, at 7. oktober bliver en helligdag, hvor Hamas skal fejres. Og at alle unge mænd i mellemøsten og Afrika skal have dansk indfødsret og førtidspension.

Eller også skal Liberal Alliance, Danmarks Demokraterne, SF og Enhedslisten danne regering sammen. Dette er en vits.

Der har med andre ord ikke været nogen udsving siden sidste uge, der ikke fint kan forklares som tilfældighedernes spil.

Vælgerne belønner Venstre ?
Det er vist en journalistisk sensationsvinkel.
9,3 % i dag. 8,8 % for en uge siden, 10,3 % for en måneds siden.
Det ligner noget statistisk tilfældighed. så vent med de store overskrifter.