Annonce

Mette F opfordrer til bred aftale om boligskat

Der er brug for en bred politisk aftale om både fremtidens ejendomsvurderinger og boligskat. Sådan lød budskabet fra Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen under dagens spørgetime i Folketinget.
Drop blokpolitikken og lad ikke Liberal Alliances trusler diktere den politiske udvikling i Danmark. Lav i stedet en bred aftale hen over midten om et nyt ejendomsvurderingssystem og om fremtidens boligskat, der kan give tryghed for boligejerne. Det var budskabet fra Mette Frederiksen til statsminister Lars Løkke Rasmussen under dagens spørgetime i Folketinget.

”Skulle vi ikke give hinanden håndslag på i dag, at den aftale, der skal være omkring boligbeskatning i fremtiden, den skal selvfølgelig funderes hen over den politiske midte. Og det kræver som minimum, at de store partier tager et ansvar for det her”, lød det fra den socialdemokratiske partiformand.

Mette Frederiksen efterlyste, at der kommer skred i forhandlingerne, idet da en løsning af spørgsmålet er afgørende for at sikre tryghed for de mange boligejere, der i øjeblikket ikke ved, hvordan deres boligskat vil blive påvirket af de ændringer, som regeringen har lagt op til. Regeringen har ”ikke ligefrem har skyndt sig”, som Frederiksen formulerede det, og advarede i samme ombæring Løkke for at ligge under for internt pres i blå blok:

”Det, mange af os er bekymret for, er, om vi kan havne i den situation, at et enkelt parti, som ikke er særlig repræsentativ for den danske befolkning, kan få lov til at bestemme hvad en regering kan og ikke kan i Danmark. Det vil jeg advare imod”, lød det fra Frederiksen med klar adresse til Liberal Alliances trusler om at vælte regeringen.

Løkke var dog noget forbeholden i over for at tage den fremstrakte hånd. Men han kaldte det en ”naturlig ambition” at regeringen søger et bredt forlig hen over midten og ejendomsvurderinger og boligskat. Han understregede dog, at en aftale om boligskat må ses i sammenhæng med øvrige tiltag frem mod 2025.

Forhandlinger delt i to spor
Regeringen meldte for nyligt ud, at spørgsmålet om boligskatter vil blive delt i to. Dels en del der vedrører et nyt ejendomsvurderingssystem, altså selve spørgsmålet om hvordan det offentlige skal fastlægge de grundværdier, som boligskatterne skal opkræves på baggrund af.

Og dels en del der vedrører selve spørgsmålet om, hvor høje boligskatterne skal være, herunder spørgsmålet om fastfrysning af ejendomsværdiskatten og ejendomsskatten (grundskylden).

Socialdemokratiet har spillet ud med et ønske om at videreføre fastfrysningen af ejendomsværdiskatten på 2002-niveau, det såkaldte nominalprincip, når den nuværende aftale om boligskat udløber i 2020. Regeringen vil ophæve fastfrysningen, men vil til gengæld sænke ejendomsværdiskatten fra 1 til 0,6 procent af ejendommens værdi. Derudover ønsker regeringen også at sænke grundskylden.

Mette Frederiksen understregede nødvendigheden af, at det bliver den samme forligskreds, der indgår aftale om et nyt ejendomsvurderingssystem, der også tager stilling til spørgsmålet om, hvordan den fremtidige boligskat skal se ud.


Flere artikler om emnet