Annonce

MHI Vestas får bøde på knap 400.000 for manglende praktikpladser

MHI Vestas Offshore Wind forklarer manglende praktikpladser med, at man har haft fokus på ”udviklingen af vores kernepersonale”
Den danske vindmølle-gigant Vestas har fået en kæmpebøde for manglende oprettelse af praktikpladser.

Bøden for manglende praktikpladser er for året 2018 og er på godt 381.000 kroner.

Det fremgår af oplysninger, som Netavisen Pio har fået aktindsigt i.

Hos MHI Vestas Offshore Wind bekræfter man, at man ikke er nået i mål med hensyn til praktikpladser på fabrikkerne i Danmark. Forklaringen er, ifølge MHI Vestas, at virksomheden i sine første fem år har fokuseret på ”udviklingen af vores kernepersonale”:

har vores fokus været at støtte lanceringen af disse fabrikker gennem udviklingen af vores kernepersonale

”Hvis du henviser til praktikpladser i vores fabrikker i Danmark, har vores fokus været at støtte lanceringen af disse fabrikker gennem udviklingen af vores kernepersonale, hvilket har været vigtigt for at lette eksponentiel vækst i virksomhedens første fase. De udviklingsprogrammer, vi har brugt de første fem år, vil fortsætte med at vokse og udvikle sig, især i vores fabrikker, når de modnes, og vi er i stand til at udvikle os ud over opfyldelsen af væsentlige kernepositioner.”

Det oplyser kommunikations- og pressemedarbejder hos MHI Vestas, Michael Morris, på vegne af virksomhedens globale ledelse,i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

Opstarter kandidatprogram

Af svaret fremgår også, at MHI Vestas denne uge opstarter et kandidatprogram og at virksomheden siden dannelsen i 2014 har ”ansat administrative studerende og praktikanter i hele virksomheden for at hjælpe med at støtte væksten i vores joint venture i disse tidlige år, ud over et robust kandidatprogram, der faktisk begynder næste uge.”

Som tidligere omtalt i Netavisen Pio er det ikke mindst statslige og regionale virksomheder som PostNord, DSB, Region Sjælland og Region Nordjylland, der har fået de absolut største bøder for manglende oprettelse af praktikpladser for året 2018.

PostNord har således fået en bøde på godt to millioner kroner, DSB har fået en bøde på godt 1,9 millioner kroner, mens Regional Sjælland og Region Nordjylland har fået en bøde på henholdsvis godt 1,2 millioner kroner og godt 1,1 millioner kroner.

Kommuner og trafikselskaber blandt de største syndere

Nu kan Netavisen Pio føje til, at andre offentligt ejede trafikvirksomheder og kommuner også er blandt de virksomheder, der har modtaget rekordstore bøder.

Billund Lufthavn A/S har således fået en bøde på godt 462.000 kroner for manglende oprettelse af praktikpladser i 2018, mens Midttrafik har måtte betale andre godt 353.000 kroner i bøde.

Middelfart Kommune har fået en bøde på 374.000 kroner, mens Halsnæs Kommune har betalt godt 353.000 kroner til bødekassen. Frederikshavn Kommune har betalt andregodt 325.000 kroner til bødekassen.

Forbundssekretær hos 3F, Søren Heisel, understreger over for Netavisen Pio, at alle virksomheder har et moralsk ansvar for at medvirke til at uddanne faglærte:

”I forbindelse med trepartsaftalen fik vi indført en incitamentsordning, hvor de virksomheder, der tager et uddannelsesansvar bliver belønnet, mens de, der ikke gør, betaler en bod. Når vi indførte den ordning var det for at tilskynde til, at alle virksomheder, særligt dem der faktisk selv nyder godt af at have faglærte ansatte, også tager lærlingeansvar. Tager man ikke lærlingeansvaret selvom man bruger faglært arbejdskraft, ja så må man betale til dem der uddanner faglærte. Jeg har en forventning om, at det vil virke adfærdsregulerende på virksomhederne, især på de, der ikke tager lærlinge nok. Men når det er sagt, så mener jeg alle virksomheder har en moralsk forpligtigelse til at medvirke til at uddanne de faglærte, som de på et senere tidspunkt får brug for”, siger Søren Heisel.

Region Sjælland mangler 160 praktikanter 

HR-direktør Marianne Evers hos Region Sjælland erkendte over for Netavisen Pio i midten af august, at regionen ikke kom i mål med hensyn til praktikpladser i 2018:

"Vi anerkender jo selvfølgelig trepartsaftalen. Vi tager vores ansvar alvorligt. Vi vil forsøge at leve op til de måltal, som er fastsat i aftalen. Det er ikke lykkedes for os i 2018. Det må vi erkende. Vi har haft en målopfyldelse på 75 procent."

Det er ikke lykkedes for os i 2018. Det må vi erkende

Marianne Evers oplyste, at regionen i 2018 manglende at oprette 160 praktikpladser. Især inden for området social- og sundhedsassistentområdet.

Det er ATP, der administrerer bødeordningen med det officielle navn, Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, AUB.

Opdateret kl. 15.45 med kommentarer fra 3F's forbundssekretær, Søren Heisel.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce