Annonce

Milliarder til grøn forskning og slaget om overborgmesterposten

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Ny aftale giver 2,7 milliarder kroner til grøn forskning, Reissmann byder Hæstorp velkommen i kampen om overborgmesterposten, og Lars Weiss vil ikke være overborgmester.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Ny aftale giver 2,7 milliarder kroner til grøn forskning

Partierne i Folketinget er blevet enige om at fordele godt tre milliarder i forskningsreserven for 2021. Aftalen giver løft til klimaforskning.

Det skriver Altinget.

Alle Folketingets partier er enige om en aftale, der fordeler forskningsreserven på 3,1 milliarder kroner for 2021.

2,7 milliarder skal gå til grøn forskning, hvilket er et nyt løft fra sidste år og et nyt højdepunkt.

“Jeg er glad for, at regeringen og alle Folketingets øvrige partier er blevet enige om en aftale med en historisk satsning på den grønne forskning,” siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse, hvor hun tilføjer:

”Hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling, skal vi bruge midlerne rigtigt, og derfor prioriterer vi politisk midlerne til de områder, hvor vi ved, at de har den største effekt.”

Fonden skal udmønte 1,2 milliarder kroner af de 2,7 milliarder kroner til det grønne område. Og det er med til at gøre aftalen til et ”pletskud,” lyder det fra Dansk Industri.

Der er også ros fra Dansk Energi og det grønne fokus: 

I Dansk Miljøteknologi glæder man sig over, at politikerne har givet den største bevilling til MUDP nogensinde. Men man er ikke tilfreds med, at der igen er tale om en 1-årig bevilling.

Læs mere her.

Reissmann byder Hæstorp velkommen i kampen

“Velkommen i kampen Sophie Hæstorp om Overborgmesterposten.”

Sådan skriver Mette Reissmann, overborgmesterkandidat og tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet, på Facebook.  

Mette Reissmann var tirsdag den første socialdemokrat til at melde sig som kandidat til overborgmesterposten.

Torsdag meldte Sophie Hæstorp Andersen så, at også hun stillede op som kandidat til overborgmesterposten.

Det betyder nu, at Socialdemokratiets medlemmer i København - fordelt på ni kredse - skal stemme om, hvem der skal være spidskandidat til overborgmesterposten.

“Det er super godt for demokratiet, at de socialdemokratiske medlemmer i København får mulighed for at give deres mening til kende og tage stilling til, hvem de mener, der skal stå i spidsen for København.” skriver hun og fortsætter:

“Jeg glæder mig meget til at diskutere mine politiske visioner med medlemmerne og dig.”

“Målet for mig er klart: Et stærkt København med S på overborgmesterposten,” lyder det afsluttende fra Mette Reissmann.

Mette Reissmann har også siddet i Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet fra 2010-2011, inden hun blev valgt ind i Folketinget for selvsamme parti.

placeholder
 

 

Lars Weiss vil ikke være overborgmester

Lars Weiss (S) afviser planer om at melde sig ind i kampen om at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat.

Det skriver Altinget.

Når Socialdemokratiet skal vælge, hvem der skal være deres overborgmesterkandidat ved det kommende kommunalvalg, vil medlemmerne ikke kunne stemme på Lars Weiss (S).

Den nuværende overborgmester afviser nemlig at stille op til kampvalget om at blive partiets spidskandidat, meddeler Danske Kommuner.

"Nu har jeg påtaget mig opgaven frem til valget, og den opgave synes jeg er spændende. Men jeg har aldrig haft en ambition om at sidde i overborgmesterkontoret," siger Lars Weiss til Danske Kommuner.

Socialdemokratiet udpegede i sidste uge Lars Weiss som overborgmester i København, efter Frank Jensen (S) valgte at trække sig fra posten på grund af anklager om seksuelle krænkelser.

Men han har altså kun tænkt sig at sidde på posten som overborgmester indtil kommunalvalget i 2021.

Indtil videre har regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, og tidligere folketingsmedlem Mette Reissmann meldt sig som bud på partiets spidskandidat.

Fristen for at melde sig som overborgmesterkandidat er 8. november i år.

Folketinget varsler milliarder til udskiftning af oliefyr

Folketinget udmønter 2,3 milliarder kroner til at udskifte op mod 240.000 olie- og gasfyr inden 2030

Sådan skriver Ekstra Bladet.

Et bredt politisk flertal i Folketinget er blevet enige om, hvordan 2,3 milliarder kroner skal bruges til at få udskiftet flere hundredtusinder olie- og gasfyr til mere klimavenlige varmepumper eller tilslutning til fjernvarme.

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

“Nu bliver det lettere og billigere for danskerne at skifte fra sort til grøn varme. Olie- og gasfyr skal skiftes ud med varmepumper, der kører på grøn strøm, og flere skal på fjernvarmenettet.”

“Jeg vil gerne takke partierne for gode og konstruktive forhandlinger. Vi har lavet en god aftale, der gør en reel forskel for klimaet, skriver klimaminister Dan Jørgensen (S).

Han præsenterer fredag morgen aftalen sammen med Folketingets partier på et pressemøde i Klimaministeriet.

En række puljer på samlet 2,3 milliarder kroner skal - sammen med den naturlige udskiftning - sikre, at 60.000-70.000 oliefyr og 120.000-170.000 gasfyr bliver skiftet frem mod 2030.

Det vil reducere Danmarks CO2-udledning med 700.000 ton ifølge ministeriet.

Enhedslistens klimaordfører Mai Villadsen siger på pressemødet, at 200.000 husstande vil gå fra olie- og gasfyr til grøn strøm som følge af den nye aftale.

Tilskuddet ved udskiftning vil være på mellem 20.000 og 30.000 kroner, siger Dan Jørgensen:

“Jeg tror, at mange vil gribe muligheden, fordi det vil føre til en besparelse hver måned. Mange vil også gerne gøre noget godt for klimaet, og det vil også være godt for indeklimaet i husstanden.”

Bag aftalen står Socialdemokratiet, SF, Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Læs mere her.

Enhedslisten vil tilbyde polske kvinder gratis abort i Danmark

Polen vil stramme abortlov. Derfor foreslår Enhedslisten at give polske kvinder mulighed for abort i Danmark.

Det skriver Jyllands-Posten.

Polske kvinder skal tilbydes gratis abort i Danmark, mener Enhedslisten.

Forslaget kommer, efter at Polen er på vej med en yderligere stramning af landets abortlovgivning, som i forvejen er en af Europas mest restriktive.

Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund siger, at retten til fri abort er en fundamental rettighed, som alle kvinder bør have.

Han vil nu rejse forslaget for sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

“Det er en helt fundamental rettighed for kvinder, som man tidligere har haft i Polen, men som nu bliver taget fra dem. Og der kan vi ikke bare stiltiende se på, at et af vores nabolande - som oven i købet er EU-medlem - fjerner sådan en rettighed.

“Der bør vi både stille den rettighed til rådighed for polske kvinder og samtidig skarpt indskærpe over for den polske regering, at det her anser vi for at være uacceptabelt, siger Peder Hvelplund.

Han peger på, at polske kvinder allerede søger mod andre lande for at få foretaget en abort.

“Vi ved allerede nu, at der er polske kvinder, som rejser til Tyskland og Østrig for at få foretaget abort.

“Og her er det afgørende, at vi også hjælper. Men det skal være noget, man får stillet gratis til rådighed, så vi undgår social ulighed,” lyder det fra Peder Hvelplund.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet