Annonce

Syv ting du skal vide om valgresultatet i Grønland

Syv partier blev valgt ind ved gårsdagens valg i Grønland. Svære regeringsforhandlinger venter S-leder Kim Kielsen, der trods tilbagegang blev størst
1) Det socialdemokratiske Siumut forblev størst, men fik en stor vælgerlussing
De regerende grønlandske socialdemokrater i partiet Siumut blev valgets største parti. Partiet fik 27,2 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på 7,1 procentpoint. Resultatet udløste ni pladser ud af i alt 31 mandater. Som formand for Grønlands største parti har nuværende regeringschef Kim Kielsen serveretten til at danne regering.

2) De venstredrejede udfordrere, IA, fik også tæv af vælgerne
I Grønland er det i nyere tid de to partier Siumut og Inuit Ataqatigiit (IA), der dyster om at være største parti. Sådan var det også denne gang. Men det socialistisk orienterede IA gik endnu mere tilbage end Siumut. IA fik 25,5 procent af stemmerne – en tilbagegang på 7,7 procentpoint. Det gav otte mandater. Dermed må partiets leder, nuværende social- og justitsminister Sara Olsvig, foreløbig se langt efter posten som grønlandsk regeringschef.

Grønlands nok mest liberale parti, Demokraterne, er valgets store sejrherre

3) Det liberale parti, Demokraterne, er valgets store vinder
Grønlands nok mest liberale parti, Demokraterne, er valgets store sejrherre. Partiet vokser fra 11,8 procent ved sidste valg til nu 19,5 procent, som blev forvandlet til seks mandater. Partiet har markedsført sig på en langsom og økonomisk ansvarlig selvstændighedsproces. Desuden vil partiet have sænket skatterne i Grønland og har gjort det til et ultimativt krav, hvis partiet skal deltage i en regering.

4) Alle små partier er blevet valgt ind
Foruden de tre ovenstående partier er der valgt fire mindre partier ind i Grønlands folkevalgte forsamling, Inatsisartut. I rækkefølge efter størrelse er det det venstredrejede Partii Naleraq, der med tidligere landsstyreformand Hans Enoksen i spidsen fik et kanonvalg med 13,4 procent af stemmerne hos særligt kystens fangere og fiskere. Dernæst kommer det gamle liberale parti, Atassut, med 5,9 procent og to mandater, et nyt rigsfællesskabs-venligt parti, Samarbejdspartiet, med 4,1 procent, der gav et enkelt mandat, og endelig et nyt, selvstændighedshungrende udbryderparti fra det socialdemokratiske Siumut, som under navnet Nunatta Qitornai (”Vort Lands Efterkommere”) fik akkurat nok stemmer til et mandat, nemlig 3,4 procent.

5) Hele tre politikere slog den siddende regeringschef i personlige stemmetal
Siumut-formand og regeringsleder Kim Kielsen må tage til takke med fjerdepladsen over personlige stemmer i Grønland. Førstepladsen gik til formanden for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, med 3.360 stemmer. Næstflest fik Demokraternes Niels Thomsen, der har gjort comeback i politik. Han fik 2.710 stemmer. Den 36-årige stemmesluger var fra 2009 til 2011 politiker i Grønland, men trak sig, da han ville forfølge en karriere i det private erhvervsliv, hvilket han gjorde som direktør i selskabet Halibut Greenland A/S. Thomsen har også tidligere spillet på Grønlands fodboldlandshold. Tredjepladsen indtager tidligere landsstyreformand Hans Enoksen, der som formand for Partii Naleraq fik 2.531 stemmer. Kim Kielsen måtte nøjes med 2.165 personlige stemmer.

I Grønland skal man kunne tælle til 16 mandater, ligesom man i Danmark skal tælle til 90. Mange konstellationer er mulige

6) Den fallerede Aleqa Hammond fik et elendigt personligt valg
Nuværende folketingsmedlem Aleqa Hammond, der er løsgænger, stillede op for det nye parti Nunatta Qitornai. Iagttagere forventede, at hun ville være en stemmemagnet. Men sådan blev det ikke. Aleqa Hammond fik blot 171 personlige stemmer, og partiets enlige mandat gik til partiets formand, Vittus Qujaukitsoq. Aleqa Hammond var ellers en stemmemagnet ved valget i 2013, hvor hun blev regeringschef i Grønland. Hun måtte dog gå af efter en svindelsag i 2014, men hun stillede op til Folketinget for Siumut i 2015 og fik et kanonvalg. Siden blev hun dog ekskluderet for endnu en svindelsag. Aleqa Hammond fortsætter som løsgænger i Folketinget frem til næste folketingsvalg.

7) Alle partier inviteres til regeringsforhandlinger, siger Kim Kielsen
Kim Kielsen har som leder af det største parti serveretten til at prøve at danne regering. I Grønland skal man kunne tælle til 16 mandater, ligesom man i Danmark skal tælle til 90. Mange konstellationer er mulige, og Kim Kielsen har da også sagt, at han vil forhandle med alle. ”Alle partier i Inatsisartut vil blive inviteret til samtaler, så må vi se hvilken retning vinden blæser efter samtalerne,” sagde en træt Kim Kielsen ifølge Sermitsiaq.ag.

Kim Kielsen kan se til venstre mod IA og eventuelt Naleraq, som han hidtil har regeret med, men han kan også se til højre mod Demokraterne, der med et kanonvalg i ryggen vil kræve indflydelse. Modellen med Demokraterne kræver dog deltagelse af et mindre parti for at give flertal. Spørgsmål om fiskekvoter og udvinding af uran forventes at være de største knaster i de kommende forhandlinger, ligesom Demokraternes krav om lavere skat kan give problemer.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet