Thorning-tale sætter gang i EU-spekulation

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt lød i tale mere som politiker med kurs mod Bruxelles end som nødhjælpsdirektør
Når den amerikanske præsident Donald Trump vender ryggen til de gamle allierede i vesten, så må EU tage over. Sådan lyder budskabet fra tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ovenpå G7-topmødet i Canada:

“USA efterlader et vakuum. Og hvem skal komme ind? For mig er det helt klart, det er Europas tid til at komme til,” sagde den tidligere danske statsminister mandag ved et arrangement i Presseklubben i Bruxelles, ifølge netmediet EUobserver.

Helle Thorning-Schmidt taler i presseklubben i Bruxelles. (Foto: pressclub.be)

Udtalelserne fra Helle Thorning-Schmidt er interessante, fordi hun træder ud af rollen som direktør for Red Barnet International og i stedet lyder som en politiker, som har øjnene rettet mod en tilbagevenden til Bruxelles.

Udtalelserne fra Helle Thorning-Schmidt er interessante, fordi hun træder ud af rollen som direktør for Red Barnet International o

Helle Thorning-Schmidt præsenterede en rapport udgivet af konsulenthuset BOLDT med titlen “Added Value” og undertitlen ‘Hvad Europa kan gøre for at genvinde initiativet’.

En rapport, som udpeger fem hovedudfordringer for EU i den kommende valgperiode til Europa-Parlament og EU-kommission. Blandt andet at EU fortsat står overfor en udfordring med flygtninge og indvandrere, klimaforandringer og en stadig mere usikker verdensorden, som følge af Trump.

Helle Thorning-Schmidt kommer ind i billedet, fordi en af partnerne i BOLDT er den tidligere hollandske politiker, Michel Van Hulten, som Helle Thorning-Schmidt tidligere har beskrevet som en af ”mine bedste venner” i bogen ”Helle for magten”. Det er således også Michel Van Hulten, som står som kontaktperson på rapporten.

Thorning og Hulten har kendt hinanden siden de begge gik på Europa-kollegiet i Brugge tilbage i starten af 90’erne. De var også begge medlemmer af Europa-Parlamentet i perioden 1999-2004.

Mindre snak, mere handling
Med et år til valget til Europa-Parlamentet opfordrede den tidligere danske statsminister, de nuværende EU-ledere til “lidt mindre snak, lidt mere handling”.

“Hvis vi ikke finder løsninger, vil vi være irrelevante,” sagde Thorning-Schmidt og påpegede, at EU havde brug for at forbedre styringen af ​​euroområdet.

“En ting vi skal gøre meget snart, er at finde nye måder at styre euroen på en måde, så vi aldrig ender i en situation, vi var i før,” sagde hun.

Hun sagde desuden, at det er afgørende for vælgernes tillid til de politiske ledere, at de formår at håndtere spørgsmålet om immigration og flygtninge.

“Medmindre vi kan bevogte vores grænser i EU – også vores indre grænser – og medmindre vi kan finde måder at håndtere indvandring, asylansøgere, tror jeg ikke folk vil have tillid til os igen,” sagde hun, og understregede at spørgsmålet om arbejdskraftens fri bevægelighed også må håndteres, hvis vælgerne igen skal have tiltro til politikerne.

“Vi skal sikre velfærdsstaten og få lidt mere styr på arbejdskraftens frie bevægelighed,” sagde hun.

Afviser ikke kandidatur
Adspurgt om Helle Thorning-Schmidt stadig har politiske ambitioner, f.eks. som spidskandidat for de europæiske socialdemokrater til posten som formand for EU-Kommissionen, er Thorning-Schmidt alt andet end afvisende EUobservers journalist:

“Jeg vil altid forsøge at give mit bidrag til Europa,” sagde hun og tilføjede, at hun ønsker at hjælpe Europa med at undgå de “mest negative sider af globaliseringen”.

Jeg vil altid forsøge at give mit bidrag til Europa

Helle Thorning-Schmidt optræder i øvrigt også på Folkemødet på Bornholm. Her deltager hun i flere arrangementer, men ikke i rollen som Red Barnet-direktør.

Helle Thorning-Schmidt deltager blandt andet i et arrangement hos Altinget med titlen ”Helle for Europa” sammen med Bertel Haarder. Samme sted har hun også en samtale med chefredaktør Jakob Nielsen (Som også har skrevet biografien ’Helle for Magten’) med titlen ”Det optager mig lige nu”.

Selvom den tidligere partiformand har været lidt på sidelinjen i dansk politik, siden hun forlod formandsposten, så vurderer kilder i partiet, at Helle Thorning-Schmidt alligevel ikke på forhånd kan afvises som et socialdemokratisk bud på en ny dansk kommissær, i stedet for den nuværende Margrethe Vestager.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook