Højere løn til industrien handler om retfærdighed

Jeg bryder mig ikke om, at man hejser bekymringer uden hold i virkeligheden. Sandheden er, at de nuværende lønstigninger er ganske begrænsede
Når man følger debatten i Børsen, Berlingske og andre lignende medier støder man ofte på bekymring over udviklingen i dansk økonomi. Selvom virksomhederne tjener penge og nøgletallene ser pæne ud, er der rynker i panden hos visse kommentatorer. Baseret på nogle ganske begrænsede lønstigninger må man forstå, at faren for overophedning står lige for.

Det seneste eksempel kom i onsdags, hvor en meget alvorlig finansminister Kristian Jensen advarede mod, at almindelige lønmodtagere fik mere i lønposen. Ifølge finansministeren bør de forholdsvis begrænsende lønstigninger vi oplever pt. gøre os alle meget bekymrede. Vores konkurrenceevne er truet må man forstå på regeringen.

Der er plads til lønstigninger i Danmark
Som repræsentant for ansatte på landets industrivirksomheder er jeg altid optaget af, at vores virksomheder kan konkurrere med udlandet, sælge deres produkter og dermed skabe job til 3Fere og andre. Men jeg bryder mig ikke om, at man hejser denne bekymring uden der er hold i virkeligheden. For sandheden er jo, at de lønstigninger vi ser i øjeblikket er ganske begrænsede. Finansministerens advarsler får i øvrigt heller ikke stor opbakning blandt økonomer.

Jeg bryder mig ikke om, at man hejser denne bekymring uden der er hold i virkeligheden

I et notat fra Nationalbanken hedder det for eksempel: ”Danske virksomheder har i øjeblikket en god lønkonkurrenceevne i forhold til udlandet, og der er plads til lidt højere lønstigninger i de kommende år, i takt med at presset øges på arbejdsmarkedet”

Senest viser spritnye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), at lønnen stiger mere i udlandet end i DK. Det vil altså sige, at der fortsat er plads til lønstigninger i Danmark.

Reelt en trussel mod vores aftalesystem
Men økonomi er ikke den eneste årsag til, at jeg synes finansministeren går galt i byen med sin dystre advarsler mod lønstigninger. I mine øjne handler det her om noget helt andet. Noget centralt, som vi alle bør tage ganske alvorligt.

Vi har vist stort mådehold efter finanskrisen

Udover nationaløkonomiske argumenter, handler lønstigning til ansatte i fremstillingsindustrien også om retfærdighed. Vi har vist stort mådehold efter finanskrisen. Nu forventer vi, at blive tilgodeset. 3F har dokumenteret, at mange virksomheder ikke får afholdt de lokale lønforhandlinger, som vores overenskomst giver ret til. Det er en reel trussel mod vores anerkendte aftalesystem. Jeg håber virksomhederne prioriterer at rette op på det.

Hvis vi ønsker fortsat opbakning til vores, i øvrigt velfungerende arbejdsmarked, er det væsentligt at almindelige lønmodtagere oplever en del af fremgangen. 

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Mads Andersen er formand for 3Fs Industrigruppe, som med over 90.000 medlemmer er den største faggruppe i 3F. Han er desuden næstformand for CO-Industri.
Mads Andersen startede sin faglige karriere som tillidsmand på Codan Gummi i Køge.


placeholder

Annonce