Annonce

Regeringen vil bekæmpe skattesvindel med nedskæringer på SKAT

Regeringen vil gøre det nemmere at snyde statskassen. I 2022 vil der være en tredjedel færre midler til international skatteunddragelse.
I 2010 pralede Troels Lund Poulsen med, hvor meget SKAT var blevet beskåret under den borgerlige regering. I dag kan alle se, hvor forkert og dumt det var. Alligevel planlægger regeringen at gøre præcis det samme over de næste fire år. Det er en hån mod alle de almindelige danskere der betaler skat og kan se, hvor let svindlerne har ved at tømme den fælles kasse.

Dengang skatteministrene hed Troels Lund Poulsen og Kristian Jensen, var det alle tiders idé at skære ned på SKAT

Dengang skatteministrene hed Troels Lund Poulsen og Kristian Jensen, var det alle tiders idé at skære ned på SKAT, som det hed dengang. For set med liberale briller var det godt at skære ned på dem, der bare er beskæftiget med at hive pengene ud af borgernes lommer.

I dag kan man ikke åbne en avis uden at læse et interview med en hændervridende borgerlig politiker, der i allerhøjeste grad vil gøre op med de svindlere, der har tømt statskassen for 12 milliarder. Sidste år var skandalen i SKAT, at inddrivelsen ikke fungerer, hvilket betyder at der skyldes 100 milliarder til statskassen, hvoraf størstedelen aldrig bliver inddrevet, fordi gælden i mellemtiden er blevet forældet. For ikke at tale om et ejendomsværdisystem, som er kørt helt i hegnet. Fortsæt selv listen.

I dag kan alle se, at nedskæringerne for ti år siden var forkerte. Og mange politikere bærer et stort ansvar for ikke at have råbt vagt i gevær i tide - det gælder bestemt også ministre fra Socialdemokratiet, SF og Radikale. Alle må påtage sig deres del i ansvaret og erkende konsekvenserne. Ikke desto mindre planlægger regeringen præcis samme nedskæringsøvelse de næste fem år.

En tredjedel færre ressourcer til at bekæmpe de internationale svindlere

Allerede fra næste år er der færre ressourcer til at bekæmpe den kriminalitet, der koster Danmark milliarder: I 2018 er der afsat 192 millioner, hvilket alle nu kan se er for lidt, når man er oppe mod den dystre side af den globale finanselite.

Alligevel skærer regeringen næste år i budgettet, og næste år igen, og næste år igen og næste år igen.

Regeringen vil hvert eneste år gøre det lidt nemmere at snyde statskassen, og i 2022 skal der efter regeringens mening afsættes en tredjedel færre midler til økonomisk kriminalitet og international skatteunddragelse.

Det er næsten nemmere bare at give svindlerne en åben konto i Nationalbanken som de kan hæve penge på

Når man tænker på, hvor let det indtil nu har været at snyde sig til milliarder fra vores fælles kasse, er det chokerende at tænke på konsekvenserne af at skære en tredjedel af kontrollen væk.

Det er næsten nemmere bare at give svindlerne en åben konto i Nationalbanken som de kan hæve penge på, hvis de lige står og mangler penge til en lystyacht mere.

Det er hele vejen rundt, der skal spares hos skattemyndighederne

Besparelserne i forhold til at bekæmpe svindlerne er desværre ikke en enlig svale. For hvis man kigger på den del af Skattestyrelsen, der har med den ”normale” inddrivelse af skat og afgifter at gøre, kan man se helt samme billede: I 2019 bliver der godt nok afsat lidt flere ressourcer, men det er kun som brandslukning. For fra 2020 og frem går det stærkt ned ad bakke.

Til syvende og sidst handler det om mennesker: I nullerne troede de borgerlige regeringer, at man kunne erstatte medarbejdere med alverdens digitale systemer. I dag har vi skandale efter skandale der viser, at det kan man ikke. Udbytteskandalen, skandalen om det digitale inddrivelsessystem (EFI) og skandalen om vurderingerne af fast ejendom for eksempel.

Men regeringen vil gøre præcis det samme en gang til: Fra 2019 skal der hvert år være færre ansatte i Skattestyrelsen. Der er lagt op til, at der skal være 541 færre fuldtidsmedarbejdere i 2022, end der er i dag.

Og det er vel at mærke kun i Skattestyrelsen – hertil kommer de seks andre styrelser som Motorstyrelsen, Vurderingsstyrelsen og Inddrivelsesstyrelsen, som er blevet oprettet her i 2018 og som møder lignende besparelser.

Regeringen vil skære svimlende 2,1 milliarder i nettoudgifterne fra 2018 til 2022

Hvis vi zoomer ud og kigger på hele Skatteministeriet, vil regeringen skære svimlende 2,1 milliarder i nettoudgifterne fra 2018 til 2022. Eller 27 procent, som er forskellen på de 7.794 millioner, der bliver brugt i 2018 og de 5.718 millioner, der er lagt op til at bruge i 2022.

27 procent er i øvrigt den samme nedbarbering af skattemyndighederne, som daværende skatteminister Troels Lund Poulsen var så stolt af i 2010.

Hvorfor ønsker regeringen flere fejl og mere svindel med skatter og afgifter?

De besparelser, skattemyndighederne skal igennem de kommende år, vil føre til flere fejl og bedre mulighed for at snyde. Især, hvis man er en af de forbrydere, der har råd til de dyre advokater og revisorer. De vil få det meget nemmere, jo mere der bliver sparet. Og regeringen lægger virkelig op til, at der skal spares.

Det er åbenlyst, ligesom det i lang tid var åbenlyst, at SKAT’s kroniske underbemanding havde katastrofale følger

Alt det ved regeringen selvfølgelig godt. Det er åbenlyst, ligesom det i lang tid var åbenlyst, at SKAT’s kroniske underbemanding havde katastrofale følger. Så når besparelserne alligevel står ved magt, kan det kun være fordi at det er sådan, regeringen ønsker det.

Det er en mærkelig form for borgerlighed, hvis man spørger mig. Langt fra den anstændige borgerlighed, som borgerlige koryfæer som Per Stig Møller repræsenterer.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Henrik Andersen er cand.scient.pol. Han har i en årrække arbejdet i krydsfeltet mellem politik, analyser og rådgivning og har siden 2016 været tilknyttet Netavisen Pio som klummeskribent og anmelder. Han er desuden kredsformand for Socialdemokratiet i Gladsaxe.

Flere artikler om emnet