Sådan lyder det – ikke overraskende med en søfartsmetafor – fra Logi Már Einarsson, der er formand for de islandske socialdemokrater.
I efteråret 2016 fik Samfylkingin – det islandske socialdemokrati – blot 5,7 procent af stemmerne. Partiet blev det mindste i Islands parlament, Altinget. Det kunne være endt som i Grækenland, hvor de græske socialdemokrater forsvandt, men de islandske socialdemokrater valgte at give partiet en chance mere, inden man lukkede butikken.
Vi skulle snakke mere om almindelige mennesker og med almindelige mennesker i stedet for at være så akademiske
”Vi bestemte os for, at vi måtte formulere – også spidsformulere – budskabet bedre. Vi forholdt os meget til de klassiske socialdemokratiske værdier. Vi talte meget om lighed, skattereformer og velfærden. Vi prøvede også at være mere folkelige. Vi skulle snakke mere om almindelige mennesker og med almindelige mennesker i stedet for at være så akademiske, som vi også er blevet beskyldt for at være,” forklarer 54-årige Logi Már Einarsson over for Netavisen Pio.
Han blev netop formand for partiet efter katastrofevalget i 2016.
Nyvalget i efteråret 2017 gav umiddelbar oprejsning. Sammenlignet med de øvrige socialdemokratiske partier i Skandinavien var resultatet ikke prangende, men det viste, at der var noget at bygge videre på.
Partiet fik 12,1 procent og blev tredjestørst. Partiet står i de seneste målinger til at få knap 20 procent af stemmerne– klart næststørst.
De islandske socialdemokrater profiterer muligvis af, at landets næststørste parti, De Venstre-Grønne, er gået i regering med de borgerlige.
”Man kan jo ikke benægte, at det er nemmere at blive større i opposition,” erkender Logi Einarsson.
Siden valget i 2017 har vulkanøen været regeret af en regeringskoalition, der bedst kan beskrives som en ”Vejle-model”: En SF-statsminister på borgerlige stemmer, præcis som Vejle-borgmesteren Flemming Christensen i årevis var det.
Regeringen har ikke løst de problemer, som unge mennesker har på boligmarkedet
Den SF-agtige statsminister hedder Katrín Jakobsdóttir og leder partiet De Venstre-Grønne. Hun regerer med landets største parti, det hidtil regerende konservative Selvstændighedspartiet, og det gamle bondeparti, Fremskridtspartiet.
”Jeg tror, at vælgerne så positivt på regeringen i begyndelsen. Folk troede, at efter ustabiliteten i islandsk politik var svaret nu at lave en regering, der samlede højre og venstre. Men når regeringen viste sine kort på hånden, var det tydeligt, at den hverken gjorde det, venstrefløjen eller højrefløjen ønskede. De leverer ingen forandringer efter min mening,” lyder dommen fra Logi Einarsson.
”Regeringen har ikke løst de problemer, som unge mennesker har på boligmarkedet. De har ikke leveret en skattereform, som det ellers blev forventet. De har ikke gjort nogen stor indsats på uddannelsesområdet. Det eneste, de har klaret at svare nogenlunde på, er klimaspørgsmålet. Men det er ret uomstridt i Island. Alle er på samme linje. De har prøvet deres bedste i sundhedspolitikken, men det er ikke godt nok,” siger han.
En diskussion, som mange også vil kunne nikke genkendende til i Danmark, har også gjort det nemmere for de islandske socialdemokrater, nemlig at mange føler, at et bestemt ministerium styrer lidt mere end de andre.
”Folk fra midten og ud til venstre har den følelse, tror jeg, at regeringen styres mere og mere af højrepartierne.”
Folk fra midten og ud til venstre har den følelse, tror jeg, at regeringen styres mere og mere af højrepartierne
Her er en central skikkelse finansminister Bjarni Benediktsson, som er konservativ partiformand og tidligere statsminister. ”Selvom de enkelte ministre har en god vilje, er de afhængige af, at finansministeren siger ja. Han har utrolig stor magt i Island,” fortsætter Logi Einarsson, som også langer ud efter finansministeren:
”Mens fleste almindelige mennesker havde store økonomiske tab under finanskrakket i Island, klarede han sig: Han reddede sig selv i sidste minut,” fortæller Logi Einarsson.
Han henviser til, da det sidste år kom frem, at Bjarni Benediktsson – sandsynligvis via insiderviden – skulle have nået at sælge alle sine aktier i den nu krakkede bank Glitnir til en værdi af i alt 7 millioner danske kroner lige inden det store bankkrak i 2008. Almindelige islændinge mistede derimod alle deres aktiver få timer efter.
Diskussionen om korruptionen i toppen af det islandske samfund fortsætter, og den kan blive vanskelig for De Venstre-Grønne, fordi sagerne kan smitte af på dem, mener den islandske S-formand.
I den nyeste Gallup-meningsmåling er statsminister Katrín Jakobsdóttirs parti De Venstre-Grønne styrtdykket: Partiet står nu blot til 10 procent af stemmerne – en tilbagegang på syv procentpoint siden valget, mens socialdemokraterne vokser.
Er jeres fremgang en protest over den siddende regeringskoalition?
”Det tror jeg delvist. Vi blev tilbudt at deltage i regeringen. Men vi sagde klart nej til en sådan bred regering. Vi er grundlæggende uenige med de to højrepartier i regeringen, og vi ville gerne holde den afstand til dem,” svarer Logi Einarsson.
Vi må have en bastant linje og kæmpe for dem, der har det sværest i samfundet
”Vi har en ustabil økonomisk situation i Island og en ustabil valuta. Vi har en situation, hvor ikke alle er kommet på benene igen efter den økonomiske krise, der ramte Island så hårdt. Vi må have en bastant linje og kæmpe for dem, der har det sværest i samfundet, for almindelige mennesker med lave lønninger og for middelklassefamilierne. Det har vælgerne taget godt imod,” fortsætter han.
”Vi er klare og principielle i vores politik. Vi taler om det, socialdemokrater skal snakke om. Om hvordan vi fordeler goderne retfærdigt, hvordan vi udvikler skattepolitikken, hvordan vi stabiliserer boligmarkedet, som er rigtig vanskeligt lige nu. Vi taler meget om børn og familier. Det er jo ikke noget nyt. Det er måske endda gammelt,” griner Logi Einarsson.
Et andet emne, som også optager islændingene, er spørgsmålet om flygtninge og indvandrere og integration. Arbejdskraftmangel har betydet, at knap 11 procent af befolkningen er udlændinge.
”Vi taler også om ting, andre undgår – eksempelvis indvandrings- og flygtningepolitik. Her har vi været helt tydelige. Vi vil tage vores ansvar alvorligt, og vi vil samarbejde internationalt for at løse problemerne.
Selvom det ikke er så mange, har vi også populistpartier i Island, som fokuserer på det negative. De Venstre-Grønne har også prøvet at undgå at tale om flygtningepolitik. Vi har modsat prøvet at være meget principielle. Det tror jeg, at folk godt kan lide. Det må vi være,” siger Logi Einarsson.
Det eneste, der sker, tror jeg, er, at de politiske hegnspæle flyttes
Han er arkitekt og blev uddannet i Norge, og han har da også en besked til nogle af partifællerne på den anden side af Nordatlanten:
”Jeg er lidt bange for den taktik, som socialdemokrater i vores nabolandene har. At de prøver at tilnærme sig de populistiske bevægelser. Det eneste, der sker, tror jeg, er, at de politiske hegnspæle flyttes.”
Logi Einarsson glæder sig naturligvis over den øjeblikkelige udsigt til fremgang, men han har også et forbehold:
”Men det er også en utroligt vanskelig position for os at stå i. Samtidig med, at vi gerne vil være kritiske over for regeringen, må vi også sande, at De Venstre-Grønne er vores politiske nabo og den mest naturlige samarbejdspartner. Vi må prøve at gøre det på en måde, så vi kan arbejde sammen efter et valg.”
Samtidig med, at vi gerne vil være kritiske over for regeringen, må vi også sande, at De Venstre-Grønne er vores politiske nabo
Lige nu er De Venstre-Grønne altså i regering med to borgerlige partier, men det vedbliver ikke nødvendigvis med at være sådan. Lige nu koster regeringsdeltagelsen dyrt for De Venstre-Grønne i vælgertilslutning, og regeringskonstellationen i dag er nærmere en undtagelse end en regel. Formationerne kan derfor ændre sig tilbage en mere klassisk blokstruktur.
Ifølge Logi Már Einarsson har socialdemokraterne et godt samarbejde med to af de andre oppositionspartier, Piratpartiet, et parti der minder lidt om Alternativet, og det socialliberale reformparti, og det optimale ville være et samarbejde mellem de tre og de regerende Venstre-Grønne – og måske Fremskridtspartiet.
Hvordan dét samarbejde ender, må vi vente til næste valg med at se. Næste valg i Island skal finde sted senest i oktober 2021.