Annonce

Ja, Obama var i Kolding - og derfor er jeg nu dansk

Spørgsmålene i indfødsretsprøven er irrelevante og siger intet om hvad det vil sige at være dansk.
Den 28. november sad mange nervøse mennesker foran en kølig computerskærm og var klar til en eksamen uden karakterskala, for hvis blot man havde 32 rigtige svar, så bestod man og blev tildelt en belønning: Statsborgerskab i Danmark.

Prøven og belønningen hænger dog ikke sammen.

I indfødsretsprøven, der består af 40 spørgsmål, er der blandt andre to, som udfordrede min opfattelse af, at jeg er dansk. Disse var spørgsmål 37: ”På hvilken dansk ø skal Danmarks største vindmøllepark Kriegers Flak opføres?”, og spørgsmål 39: ”Hvilken tidligere præsident besøgte Kolding i september 2018?”.

Selvom jeg er dansker, så har vindmølleparker aldrig defineret hvem jeg er

Viden om vindmølleparker definerer mig ikke som dansker

Jeg har boet i Danmark i alle min 22 år på denne jord. I omtrent elleve af dem har jeg fulgt med i den aktuelle politiske debat. Meget sjældent er nye vindmølleparker røget ind på min nyhedsradar - måske er det min egen fejl, men på den anden side: Måske er en ny vindmøllepark ikke definerende for den samlede Danmarkshistorie og den danske mentalitet.

Selvom jeg er dansker, så har vindmølleparker aldrig defineret hvem jeg er, og det har meget sjældent været omdrejningspunktet for de diskussioner og debatter, jeg har været i.

Det lettere (u)udtalelige ’Kriegers Flak’ er dog på min radar nu, jeg gættede svaret og til dem der vil vide det: Vindmøllepakken bliver opført ved Bornholm.

Obama besøgte Kolding

Langt vigtigere for min danskhed var dog spørgsmålet om, hvilken by den tidligere amerikanske præsident Obama havde besøgt i september 2018. Da jeg så det spørgsmål mærkede jeg en lille kilden på min irritationsnerve, for hvordan skulle dette dog kunne begrunde, om jeg skal være dansk eller ej?

Jeg kendte godt nok svaret fra et billede med en papfigur af Obama (i Kolding), der florerede på min Facebook-feed, men mit overdrevne forbrug af sociale medier gør mig næppe dansk.

USA er en vigtig forsvarspolitisk allieret med Danmark, og vi har en omfangsrig handel med dem, men det var ikke det, som spørgsmålet gik ud på. Vi må derfor konkludere, at den tidligere leder af den frie verden, kombineret med Kolding, er essentielt for, at man kan kalde sig dansk. Jeg er dog ikke helt sikker på hvordan.

Lad os da lave en indfødsretsprøve som indbefatter disse kerne-danske værdier

Jeg er dansker og 100 procent menneske af kød og blod. Det ville jeg også være, selvom jeg ikke havde vidst, at der skal bygges en vindmøllepark på Bornholm, og at Obama havde besøgt Kolding i september 2018.

Jeg tror på, at mange andre også kan være danskere, og at det ikke kan bestemmes ud fra, om du ved hvem der var i Kolding, eller hvor der skal bygges nogle vindmøller. Jeg tror, at du er dansk, hvis du kan tale dansk, vil arbejde i Danmark og vil bidrage til den velfærdsstat, som gør Danmark så unik og fantastisk.

Så lad os da lave en indfødsretsprøve som indbefatter disse kerne-danske værdier.

Du kan selv prøve at tage testen her.

Fakta om Indfødsretsprøven

Ansøgere om statsborgerskab skal fra 2016 bestå en indfødsretsprøve, der dokumenterer kendskab til danske samfundsforhold, dansk kultur og historie.

Prøven består af 40 spørgsmål, hvor 32 skal svares rigtige for at bestå.

Indfødsretsprøven afholdes to gange om året på sprogskoler. Det koster 768 kroner at deltage i prøven.

Journalistikstuderende ved Roskilde Universitet


Flere artikler om emnet