Annonce

Skal vi dø på jobbet?

Vi har alle ret til en værdig alderdom, og vi bør ikke være slidt helt ned, når vi når pensionsalderen.
Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti lavet en aftale om Finansloven for 2019. Den kommer samtidig med at pensionsalderen gradvist skal stige fra 1 januar 2019.

Der er intet i den netop indgåede borgerlige finanslov, som giver nogen som helst løsning for de fysisk nedslidte

Der er intet i den netop indgåede borgerlige finanslov, som giver nogen som helst løsning for de fysisk nedslidte lønmodtagere, der ikke kan holde til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Til kamp mod nedslidningen

Vi oplever lige nu, at mange danskere bliver slidt ned på jobbet, alt imens deres pensionsalder hævdes. Fra 1 januar 2019 er det slut med at gå på pension som 65-årige, pensionsalderen vil gradvis stige og hvis udviklingen fortsætter, så vil et barn der er født i slutningen af 2018 kunne gå på pension som 77-årige.

En murer, der skal blive et halvt år længere på arbejdsmarked, kan se frem til at lægge 66.000 flere sten på det halve år.

En murer som er 23 år i dag vil kunne gå på pension som 74-årige. Ifølge 3F vil en murer, der skal blive et halvt år længere på arbejdsmarked, se frem til at lægge det, der svarer til 66.000 flere sten på det halve år.

Jeg er meget enig med Claus Jensen, formanden for Dansk Metal, når han udtaler: 

” I dag lever mange i en virkelighed, hvor smertestillende medicin er et nødvendigt onde for at klare arbejdsdagen. Det er under al kritik. Efterlønsordningen er under afvikling, og seniorførtidspensionen fungerer ikke efter hensigten. Sådan kan vi ikke være bekendt at behandle mennesker, som har passet deres arbejde hele livet, betalt deres skat og bidraget til fællesskabet.

Hvis politikerne vil have os til at arbejde længere, så skal de forstå, at man ikke kan forhøje pensionsalderen uden nye, kloge initiativer, der bekæmper nedslidning.”

Alle har ret til en værdig alderdom

Jeg mener, at hvis vi skal kunne holde til at arbejde så længe, så skal der investeres i arbejdsmiljø og uddannelse, som er det der for alvor giver afkast på den lange bane. Efteruddannelse kan være et af de redskaber som bliver afgørende for, at håndværkerne kan blive længere på arbejdsmarked.

Efteruddannelse kan være afgørende for, at håndværkerne kan blive længere på arbejdsmarked

Desuden bør man styrke arbejdstilsynet, som igennem flere år er blev svækket af store besparelser. Arbejdstilsynet har en vigtig rolle i at sørge for at virksomhederne overholder reglerne om arbejdsmiljø. Det virker meget mærkeligt at regeringen fokuserer så meget på, at vi skal arbejde længere uden at prioritere arbejdsmiljøet, for det er jo en afgørende faktor for at vi kan holde til at arbejde længere.

I bund og grund handler det om anstændighed og respekt for den enkelte, som har slidt og slæbt igennem et helt arbejdsliv. Vi har alle ret til en værdig alderdom og bør ikke være slidt helt ned når vi når pensionsalderen.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Rasmus Rasmussen er smed og byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Esbjerg.


Flere artikler om emnet