Annonce

Menneskehandel i byggebranchen og politianmeldelse af Falck

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til en ny uge på Netavisen Pio.

Et byggefirma i Holbæk er undermistanke for menneskehandel til tvangsarbejde, Det afslører DR's dokumentargruppe og Fagbladet 3F i udsendelsen 'Afsløret – Slaverne i byggebranchen’.

Danmark anerkender Venezuelas oppositionsleder, Juan Guaidó, som fungerende præsident i landet. Det skriver udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på Twitter.

Og så står redningskoncernen Falck til at blive politianmeldt for at have misbrugt sin markedsposition til at presse konkurrenten Bios ud af markedet.

 

Menneskehandel i byggebranchen

DR's dokumentargruppe afslører, at manden bag Holbæk-byggefirmaet Byg & Bolig Enterprise, Jesper Oemann Andersen, er under mistanke for at bedrive menneskehandel med rumæske og parkistanske bygningsarbejdere.

”Vi bliver behandlet som dyr,” siger en de bygningsarbejdere, DR interviewer i dokumentarudsendelsen.

Sagen er dog under fortsat efterforskning.

74 mennesker har været udsat for menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark fra 2009 og frem til 19. november 2018. Det vurderer Socialstyrelsens Center mod Menneskehandel.

Trods det er der ikke faldet én eneste dom i en dansk domstol over bagmænd bag menneskehandel. Det oplyser Rigspolitiet til Fagbladet 3F.

Læs mere om afsløringen lige her, eller se dokumentaren ’Afsløret – Slaverne i byggebranchen’, som vises på DR1 mandag aften kl. 20.45.
 

Danmark anerkender Guaidó som præsident i Venezuela

Danmark anerkender Venezuelas oppositionsleder, Juan Guaidó, som fungerende præsident i landet. Det skriver udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på Twitter.

Samuelsen skriver blandt andet, at Danmark anerkender Guaidó som fungerende præsident, indtil et nyt og demokratisk valg har fundet sted.

placeholder
Dermed følger Danmark i fodsporet på en række andre EU-lande, der også har anerkender Guaidó som fungerende præsident i landet.

Syv EU-lande havde givet Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, et ultimatum om senest søndag at udskrive nyvalg i det uroplagede land.

Men det skete ikke, og derfor valgte en række lande mandag formiddag at meddele, at de anerkender Guaidó som fungerende præsident.

Læs mere om historien i Berlingske.

 

Falck politianmeldes for brud på konkurrenceloven

Falck har droppet at anke Konkurrencerådets afgørelse i sag om brud på konkurrenceloven, og derfor vil redningskoncernen nu blive politianmeldt.
Det oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til DR Nyheder.

Anmeldelsen skyldes, at Falck ifølge Konkurrencerådet har misbrugt sin markedsposition til at presse konkurrenten Bios ud af markedet.

Falck forsøgte, ifølge Konkurrencerådets afgørelse, at tilsværte Bios med betalt spin, negativ pressedækning og en social medie-kampagne i forbindelse med overdragelse af en ambulance-kontrakt til det hollandske selskab Bios i Region Syddanmark i 2014.

Læs mere om den seneste udvikling i Falck-skandalen på DR Nyheder.
 

Peter Kofod er ny EU-spidskandidat for DF

Efter et turbulent forløb har Dansk Folkeparti en spidskandidat klar til maj måneds valg til europaparlamentet.

Temmelig overraskende bliver det den kun 28-årige Peter Kofod Poulsen, oplyser partiet.

placeholder

Peter Kofod Poulsen er partiets retsordfører og regnes som et af partiets talenter, men han har hidtil ikke gjort sig særlig bemærket i EU-politikken, skriver Altinget.

Det var ellers forventet, at spidskandidaturet enten ville gå til partiets EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth eller det nuværende EP-medlem Anders Primdahl Vistisen.

Læs mere om reaktionerne her.
 

Klaus Riskær endnu tættere på eget parti

Partiet ‘Klaus Riskær Pedersen’ er i løbet af den seneste måned kommet et pænt skridt tættere på at være opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg.

Forretningsmanden har nu15.156 vælgererklæringer.
For en måned siden havde Riskær 11.261. Det viser Økonomi- og Indenrigsministeriets månedlige status over indsamlede vælgererklæringer, der er opdateret mandag.

placeholder

Klaus Riskær mangler mindre end 5.000 underskrifter for at kunne stille op til folketinget med sit eget enmands-parti.

Læs mere om den farverige forretningsmands forsøg på at komme i folketinget her.

 

Fagfolk: Sygeplejersker på deltid er nødvendigt

Regeringen vil som en del af sundhedsreformen have flere sygeplejerske, der arbejder på deltid til at arbejde fuld tid. Men planen møder en mur i praksis, skriver Politiken.

På hospitalsgangene er deltidsansatte nemlig helt nødvendige for at få vagtplanerne til at hænge sammen, siger fagfolk.


I Dansk Sygeplejeråd er arbejdsgivernes behov for deltidsansatte velkendt.

“Jo flere hoveder du har ansat, jo mere kan du jonglere rundt med dem, så den enkelte ikke oplever den samme vagtbyrde weekend, aften og nat. Så arbejdsgiverne er selv medvirkende til, at der er kommet så mange deltidsstillinger,” siger formand Grete Christensen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener dog, at de mange på deltidsansatte i høj grad skyldes dårlige rammer, og hun peger på, at det er regionerne der skal stramme op:

“Her må regionerne som driftsherrer og arbejdsgivere stramme op, for vores sundhedsvæsen hviler i høj grad på de dygtige medarbejdere, vi har ansat, ligesom patienternes behandling afhænger af, at medarbejderne har ordentlige forhold og tid til den enkelte patient.”

Læs hele artiklen her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet